Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γκάζια από θεσμούς για πλειστηριασμούς, NPLs – Πολυνομοσχέδιο με προϋπολογισμό 21/11 για εκκρεμή προαπαιτούμενα

Γκάζια από θεσμούς για πλειστηριασμούς, NPLs – Πολυνομοσχέδιο με προϋπολογισμό 21/11 για εκκρεμή προαπαιτούμενα
Σε πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα περιληφθούν όλες οι εκκρεμής διατάξεις και το οποίο θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό στις 21 Νοεμβρίου στην Βουλή για να προλάβει να ψηφιστεί.
Συστάσεις προς την Αθήνα να τρέξει με μεγαλύτερη ένταση τις μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από το 3ο Μνημόνιο, δίνοντας έμφαση στα κόκκινα δάνεια και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, απηύθυνε το Eurogroup.
Η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε για νομοσχέδιο – σκούπα με το οποίο θα κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.   
Μπορεί από την χθεσινή συνεδρίαση να έλειπε ο μεγάλος μέντορας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως τον αντικατέστησε επάξια σ εαυτόν τον ρόλο ο Πίτερ Αλτμάιερ, δεξί χέρι της καγκελαρίου Μέρκελ.
Και εκεί που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπολόγιζε να περάσει ένα ήρεμο απόγευμα χθες στις Βρυξέλλες τα πράγματα άλλαξαν μετά την ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών από τους θεσμούς για τον πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τα προαπαιτούμενα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Στην «πρώτη γραμμή» βρέθηκε το θέμα  των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς τις τράπεζες που σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης.
Η τροπή που έχει πάρει το θέμα στην Αθήνα ( σ.σ.  επεισόδια σε βάρος συμβολαιογράφων, προκειμένου να ματαιωθούν οι πλειστηριασμοί ακόμα και βάρος μεγαλοοφειλετών)  έχει ενοχλήσει τους δανειστές.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται  σύφωνα με πληροφορίες και η αιφνίδια παρέμβαση του ίδιου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χθες στο Eurogroup, ο οποίος κάλεσε τον Έλληνα υπουργό να πράξει το αυτονόητο: να εφαρμόσει τους νόμους…

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα μείνει πίσω στους πλειστηριασμούς οι οποίοι ενώ κανονικά είχε προγραμματιστεί να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία δέσμευση Χουλιαράκη προς το EuroWorkingGroup αυτοί θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο.
Βέβαια διανύουμε ήδη την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα γύρω από το όλο θέμα.
Στο ίδιο «κάδρο» βάζουν ο θεσμοί και το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού που θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεμπλοκάρει (υπάρχει συμφωνία για τις επιχειρήσεις με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ) ώστε να ενισχυθεί η καταπολέμηση των κόκκινων δανείων ενόψει των stress test για τις τράπεζες τα οποία (κατόπιν πιέσεων του ΔΝΤ) επισπεύδονται και αναμένεται να γίνουν από το τέλος Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαΐου του 2018.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να τα ξαναπεί με τους ομολόγους τους στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς στις 4 Δεκεμβρίου 2017.
Θα έχει προηγηθεί η επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών στις 27 Νοεμβρίου 2017, όπου θα φανεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τεχνική συμφωνία ( Staff Level Agreement) ως το τέλος του 2017.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι και διατάξεις με τις οποίες θα κλείνει το 90% των προαπαιτούμενων.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα περιληφθούν όλες οι εκκρεμής διατάξεις και το οποίο θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό στις 21 Νοεμβρίου στην Βουλή για να προλάβει να ψηφιστεί.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης