Τελευταία Νέα

Παρατηρώντας το ταμπλό του Χ.Α: Σχόλια, επισημάνσεις, συμπεράσματα και επιλογές (7/11)

tags :
Παρατηρώντας το ταμπλό του Χ.Α: Σχόλια, επισημάνσεις, συμπεράσματα και επιλογές (7/11)
________________

Οι αναθεωρήσεις που είθισται να γίνονται μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου αποτελεσμάτων είχαν διττή εικόνα. Υποβάθμισαν τις τράπεζες ως προς την αρχική εκτίμηση της κερδοφορίας τους και βελτίωσαν την προοπτική των εμποροβιομηχανικών εταιριών διατηρώντας την θετική άποψη για συνέχιση των αυξητικών τάσεων στα κέρδη μετά από φόρους.

  • Βέβαια ακόμα και έτσι η ομάδα των μετοχών που παρακολουθείται στενά από ξένους επενδυτές και έχει προϋποθέσεις κάλυψης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φθηνή.
  • Το ΡΕ της Αγοράς –συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών- υποχώρησε για το 2017 στις 17,2 φορές ενώ για την επόμενη χρήση ο σχετικός δείκτης κινείται στις 14,4 φορές.
  • Και πάλι ωστόσο η μεγάλη μείωση που παρατηρείται έρχεται από τις τράπεζες οι οποίες με βάση τον σχετικό δείκτη διαπραγματεύονται 7,42 φορές την κερδοφορία τους.
!JUMBO: Είναι μία από τις εισηγμένες εταιρίες που δεν έχει χάσει ποτέ χρήση που να μην έχει εμφανίσει κερδοφορία ή να έχει χάσει την δυνατότητα να πληρώσει κάποιο μέρισμα στους μετόχους της. Ακόμα και όταν χάθηκαν χρήματα και εγκλωβίστηκε ρευστότητα την περίοδο των κεφαλαιακών περιορισμών της Κύπρου η εταιρία επέστρεψε την επόμενη χρήση με μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου.

!JUMBO(1): Η συνέπεια στην κερδοφορία της και στην δημιουργία αξίας για τον μέτοχο ήταν ο βασικός λόγος που η κεφαλαιοποίηση της Jumbo έφθασε τα 2 δις ευρώ χωρίς να θεωρείται απαιτητική με όρους κερδοφορίας ξεπερνώντας συστημικές τράπεζες και παραδοσιακούς ομίλους της βαριάς βιομηχανίας.

  • Στα αποτελέσματα που δημοσίευσε ήταν και πάλι «κουραστικά» συνεπής: Κέρδη ρεκόρ όλων των εποχών στο υψηλό του εύρους των εκτιμήσεων της αγοράς με άνετη ταμειακή θέση και την Ελλάδα να μειώνεται ως ποσοστό της βαρύτητας στην πίτα των πωλήσεων.
!JUMBO(2): Τα λειτουργικά κέρδη εμφάνισαν αύξηση 6% στα 195 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή κερδοφορία έκλεισε στα 131 εκατ. ευρώ (+8%). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές για την χρήση διαμορφώθηκαν σε 131 εκατ. ευρώ με την εταιρία να έχει καθαρή ταμειακή θέση 207 εκατ. ευρώ . Επιπλέον κατά την διάρκεια του 2017 η αξία των ενσώματων παγίων (ιδιόκτητα ακίνητα) ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ. Η συνέχεια προβλέπει 3 νέα καταστήματα στην Ρουμανία και 1 στην Ελλάδα.

!JUMBO(3) – RISK: Ποιο είναι το μεγαλύτερο ρίσκο της εταιρίας; Κατά τα φαινόμενα το μεγαλύτερο ρίσκο της εταιρίας είναι ο ίδιος ο δημιουργός της. Αν ο κ. Βακάκης συνεχίζει να διακατέχεται με την ίδια όρεξη και δημιουργικότητα όπως τα προηγούμενα χρόνια είναι βέβαιο ότι η εταιρία δεν θα σταματήσει ούτε στα 150 εκατ. ευρώ κερδοφορία. Προς το παρόν, με τις επενδύσεις που υλοποιεί φαίνεται ότι αυτό είναι και το βασικό του πλάνο.

!AEGEAN Airlines: Αναμένεται να έχει τρίμηνο ρεκόρ σε ότι αφορά την κερδοφορία της με τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA)εννεαμήνουνα κινούνται αισθητά υψηλότερα από τα 115 εκατ. ευρώ.

  • Η κερδοφορία έτους της Aegean αναμένεται να αναθεωρηθεί θετικότερα καθώς οι μέσες εκτιμήσεις της αγοράς κινούνται στα 46 εκατ. ευρώ.
  • Σε ανάλογο ισχυρό μοτίβο κινήθηκε και η καθαρή κερδοφορία της Autohellas η οποία ωφελείται από τις εγχώριες τουριστικές ροές  (+12,9% οδικές αφίξεις στο τρίτο τρίμηνο) προσεγγίζοντας τα 31 εκατ. ευρώ.
!ΤΙΤΑΝΑΣ: Τα μεγέθη του Τιτάνα «χτυπήθηκαν» από τους τυφώνες στην Αμερική και την υστέρηση που παρατηρήθηκε στην Αίγυπτο.

  • Καθώς το ειδικό βάρος των αγορών στις ΗΠΑ (έχει αυξηθεί στο 52%) στα λειτουργικά αποτελέσματα είναι υψηλό η πίεση στα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου κινήθηκε στο 15%
  • Ενώ η Αίγυπτος επηρεάστηκε από την καθήλωση των τιμών σε σχετικά χαμηλά επίπεδα αλλά και από έκτακτο έξοδο αναδιάρθρωσης που μείωσε τα λειτουργικά αποτελέσματα.
  • Πιθανότατα, μετά τα αποτελέσματα θα ακολουθήσει καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της χρονιάς αφού το τρίτο τρίμηνο είναι το ισχυρότερο της χρήσης σε ότι αφορά την συνεισφορά στην καθαρή κερδοφορία.
!ΟΤΕ: Η αδυναμία στην αγορά της Ρουμανίας αναμένεται να περιορίσει τις πωλήσεις κατά 1% ενώ περίπου αντίστοιχα μειωμένα θα είναι και τα λειτουργικά αποτελέσματα.

!ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θα δείξουν ένα καλύτερο τρίμηνο λόγω της βελτίωσης του κόστους χρηματοδότησης αλλά και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φαίνεται ότι κινήθηκε περισσότερο σε επίπεδο καθαρών ροών παρά σε επίπεδο διαγραφών.

  • Οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 2,6 δις ευρώ, το χαρτοφυλάκιο των εγχώριων δανείων είναι μειωμένο κατά 3,8 δις ευρώ
!ΤΡΑΠΕΖΕΣ(1): Ο ELA είναι μειωμένος κατά 10 δις ευρώ ενώ αναμένεται να υπάρξουν και κάποια έκτακτα κέρδη από την πώληση θυγατρικών που ανακοινώθηκαν στο α’ εξάμηνο και υλοποιήθηκαν στο γ’ τρίμηνο.

  • Το προ προβλέψεων αποτέλεσμα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κινηθεί κοντά στο 1 δις ευρώ
  • Eνώ οι πιστωτικές ζημιές αναμένεται να περιοριστούν στα 820 εκατ. ευρώ.
  • Το ενδιαφέρον ωστόσο θα είναι προσανατολισμένο στις τηλεδιασκέψεις
  • Kαθώς εκεί αναμένονται διευκρινήσεις αναφορικά με τους αναθεωρημένους στόχους του SSM και των τεστ αντοχής.
!EΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Στα 100 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 29% σε ετήσια βάση, αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων το γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με προβλέψεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ με τιμή-στόχο στα 8,5000 ευρώ για τη μετοχή.

Αφαιρουμένων των επιπτώσεων από τις ισοτιμιακές μεταβολές στην αξία των αποθεμάτων, τα καθαρά κέρδη αναμένεται να ανέλθουν στα 75,5 εκατ. ευρώ,σημειώνοντας αύξηση 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

  • Τα EBITDA της εταιρίας στο Q3 αναμένεται να ανέλθουν στα 228 εκατ. αυξημένα 15%, ενώ τα «καθαρά» EBITDA εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στα 193 εκατ. ευρώ, αυξημένα 1% σε ετήσια βάση.
  • Στο εννεάμηνο, η εταιρία αναμένεται να εμφανίσει κέρδη ύψους 268 εκατ. ευρώ,αυξημένα 46% σε ετήσια βάση. Ανακοινώσουν αποτελέσματα την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.
  • !ΕΧΑΕ: Στην ΕΧΑΕ το τρίμηνο αναμένεται αδύναμο λόγω της μείωσης της μέσης των συναλλακτικών όγκων (-8,3%), αλλά και του περιορισμού των ομολογιακών εκδόσεων που υποστήριξαν κυρίως το β’ τρίμηνο.
  • !ΙΚΤΙΝΟΣ: Η εταιρία ήταν πρωταθλήτρια στις αποδόσεις του Οκτωβρίου (+27%) στα χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η απάντηση ήρθε από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε:
Οι πωλήσεις του 9μήνου 2017 ανήλθαν σε 32,5 εκατ. ευρώ, έναντι 21,7 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 49,77%. Τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 12,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,2 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 242,3%. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 7,8 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. Ευρώ αυξημένα κατά 312%.

!ΙΚΤΙΝΟΣ(1): Τα νούμερα είναι ρεκόρ από κάθε άποψη: Αν δεν υπάρχει κάποιο έκτακτο στην λογιστική κατάσταση μιλάμε για επίδοση που κυριολεκτικά ζαλίζει, καθώς με αυτή την επίδοση αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα της σχέση με την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας που αισίως έχει φθάσει τα 58 εκατ. ευρώ.

  • Ας δούμε αν θα έχουμε ανάλογη συνέχεια στο δ’ τρίμηνο έχοντας όλες τις λογιστικές πληροφορίες διαθέσιμες…
  • Αφού στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανατροπές στο τελευταίο τρίμηνο της χρήσης που περιόρισαν το τελικό αποτέλεσμα έναντι του εννεαμήνου.
  • Στα θετικά στοιχεία της εταιρίας είναι ότι παραμένει σταθερά κερδοφόρα από την είσοδο της στο ΧΑ.
  • Πως έκλεισαν οι χρήσεις και το εννεάμηνο του 2017 του Ικτίνου (σε εκατ. ευρώ)
Χρήσεις 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 9Μ 2017 Δ (9Μ:16)
Πωλήσεις 15,53 18,59 20,48 16,60 23,21 29,49 26,79 34,47 28,88 36,08 36,08 32,50 49,77%
Λειτουργικά Κέρδη 1,84 3,06 4,26 3,26 4,82 9,20 7,83 10,47 6,85 8,23 8,69 12,60 242,3%
Καθαρά Κέρδη 2,32 1,64 1,37 0,22 0,58 1,51 1,65 3,96 1,16 2,02 0,83 7,50 312%

ΑΝΑΦΟΡΕΣ


Πότε ανακοινώνουν αποτελέσματα 9μήνου οι εισηγμένες το Νοέμβριο

______

9 Νοεμβρίου: Ελληνικά Πετρέλαια

9 Νοεμβρίου: ΟΤΕ (Πριν την έναρξη της συνεδρίασης)

9 Νοεμβρίου: CocaCola (Ενημέρωση για τις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου)

10 Νοεμβρίου: AegeanAir (Πριν το άνοιγμα της αγοράς)

10 Νοεμβρίου:Mermeren Combinat

13 Νοεμβρίου: Motor oil

14 Νοεμβρίου: ΟΠΑΠ

15 Νοεμβρίου: Μυτιληναίος

16 Νοεμβρίου: Eurobank

17 Νοεμβρίου: GrivaliaProperties

21 Νοεμβρίου: Φουρλής

22 Νοεμβρίου: Εθνική Τράπεζα

27 Νοεμβρίου: Ελληνικά Χρηματιστήρια

29 Νοεμβρίου: Lamda Development

30 Νοεμβρίου: Folli – FollieGroup

ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Αύριο Τετάρτη 8 Νοεμβρίου ο ΟΔΔΗΧ θα βγει στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει την έκδοση τρίμηνων εντόκων ύψους  1,4 δις ευρώ.

Από ΑΥΡΙΟ 8 Νοεμβρίου η μετοχή της Quest θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα επιστροφής κεφαλαίου (0,34 ευρώ ανά μετοχή).

Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η Τακτική Γενική συνέλευση της Jumbo με θέμα μεταξύ άλλων την διανομή του υπόλοιπου μερίσματος 18 λεπτών ανά μετοχή (σύνολο για την χρήση 36 λεπτά) αλλά και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 250 εκατ. ευρώ.

  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

ΒΑΣ.ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
Σύμβουλος έκδοσης Bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης