Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατρούγκαλος στον Guardian: Ο Γ. Μουζάλας αξίζει τη θέση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Κατρούγκαλος στον Guardian: Ο Γ. Μουζάλας αξίζει τη θέση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Απάντηση σε άρθρο του Guardian που ζητά από την Ελλάδα να επανεξετάσει την επιλογή του κ. Μουζάλα
Επιστολή-απάντηση σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση καλούνταν να ξανασκεφθεί την απόφασή της να προτείνει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα ως Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.
Το αρχικό άρθρο του Guardian υπέγραφαν οι Κωστής Παπαϊωάννου (πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και Βασίλης Παπαδόπουλος (πρώην γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής).
Στο άρθρο τους υπογράμμιζαν ότι η επιλογή του κ. Μουζάλα για τη θέση του Επιτρόπου ήταν απόλυτα λανθασμένη και υποστήριζαν ότι με την πολιτική που άσκησε και ασκεί δεν προσέφερε το ελάχιστο στη βελτίωση της προσφυγικής κρίσης.
Σε αυτό το άρθρο απαντά ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για Ευρωπαϊκά Θέματα και τονίζει τα ακόλουθα:
«Οι Κωστής Παπαϊωάννου και Βασίλης Παπαδόπουλος στο άρθρο τους («Europe’s top human rights job deserves better. We urge Greece to choose again»), προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της να προτείνει το υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μουζάλα, ως Επίτροπο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, με επιχείρημα ότι προσέφερε στήριξη στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016 και ότι αυτή «οδήγησε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να παγιδευτούν».
Όμως και σε πλήρη αντίθεση με αυτό το επιχείρημα, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτή η υποψηφιότητα φέρει ένα υψηλό πολιτικό και ηθικό συμβολισμό και μάλιστα για τον καλύτερο σκοπό: Η Ελλάδα, παρότι βρέθηκε αντιμέτωπη με την απόλυτη καταιγίδα δύο κρίσεων –μία οικονομικά και μία προσφυγική- έχει φερθεί σε όσους αιτούνται άσυλο με αξιοπρέπεια, σεβασμό και ανθρωπισμό και έχει διασώσει εκατοντάδες ανθρώπους από πνιγμό και τους έχει προσφέρει κατάλληλη φροντίδα και καταφύγιο.
Η Ελλάδα και οι Έλληνες το έπραξαν αυτό χωρίς να επηρεαστούν από το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού που ξέσπασε σε άλλες πιο πλούσιες περιοχές της Ευρώπης.
Ο κ. Μουζάλας ήταν πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια και αυτή την πολιτική, για την οποία όλοι οι Έλληνες αισθάνονται υπερήφανοι.
Η κριτική εναντίον του αποτελεί μία τεράστια αδικία και στηρίζεται σε μία παραποιημένη και με άδικη κριτική παρουσίαση της πραγματικότητας.
Και αυτό γιατί:
1) Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. Μουζάλα.
Ήταν απόφαση της ΕΕ και είχε την ομόφωνη στήριξη της Κομισιόν και των 28 κρατών-μελών της Ένωσης.
2) Ο νυν Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Nils Muižnieks δεν έχει ποτέ αντιτεθεί σε ουσιαστικά σημεία της συμφωνίας, αλλά έχει ζητήσει να υπάρξει ειδική φροντίδα για την εφαρμογή της.
Είναι αυτό που έκανε και συνεχίζει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
3) Η συμφωνία είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να διαχειριστούν οι μεταναστευτικές ροές με ανθρώπινο τρόπο και βάσει του διεθνούς δικαίου.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι η υποψηφιότητα του κ. Μουζάλα δεν είναι θετική μόνο για την Ελλάδα αλλά και για μία ανοιχτή Ευρώπη και για όλους αυτούς που μάχονται κατά του φανατισμού και του μίσους στις κοινωνίες μας».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης