Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Προετοιμαστείτε για κατάρρευση στις διεθνείς αγορές ομολόγων

Phoenix Capital: Προετοιμαστείτε για κατάρρευση στις διεθνείς αγορές ομολόγων
Τι υποδεικνύει η πορεία του δείκτη ομολόγων junk
Οι αγορές junk ομολόγων είναι ένας πολύ καλός δείκτης τόσο για την πορεία και των «κανονικών» ομολόγων όσο και για αυτή της οικονομίας και φυσικά του πληθωρισμού, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Phoenix Capital.
Στην έκθεση τονίζεται ότι τα ομόλογα junk συνήθως εκδίδονται από εταιρείες και έχουν υψηλές πιθανότητες ο επενδυτής να χάσει τα χρήματά του, καθώς η επιχείρηση που τα έχει εκδώσει μπορεί να χρεοκοπήσει.
Όμως έχουν ένα εξαιρετικά ελκυστικό χαρακτηριστικό που προσελκύει τους, σίγουρα ριψοκίνδυνους, επενδυτές και αυτό δεν είναι άλλο από τις αποδόσεις που προσφέρουν.
Συνήθως τα ομόλογα junk έχουν απόδοση από 8% έως 10%, δηλαδή μπορεί να έχουν υψηλό ρίσκο αλλά ταυτόχρονα κάποιος μπορεί να κερδίσει τα μέγιστα εάν τοποθετηθεί σε αυτά.
Ταυτόχρονα διαθέτουν ένα ακόμη χαρακτηριστικό: ενισχύονται με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τα «κανονικά» ομόλογα και παράλληλα όταν έρθει η διόρθωση, κυριολεκτικά καταρρέουν εκ νέου ταχύτερα από τα υπόλοιπα ομόλογα.
Την τρέχουσα περίοδο ο δείκτης των ομολόγων junk (Junk Bond Index) εμφανίζει σημάδια κόπωσης.
Αυτό σημαίνει ότι η αγορά ομολόγων στο σύνολό της αρχίζει να εισέρχεται σε μία περίοδο διόρθωσης.



Σε περίπτωση που ο εν λόγω δείκτης «σπάσει» συγκεκριμένο επίπεδο αντίστασης, τότε θα αυτό σημαίνει ότι οι αγορές ομολόγων έχουν εισέλθει σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο.
Τι θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό παράγοντα που θα οδηγήσει σε αυτή τη διόρθωση;
Μα φυσικά η αύξηση του πληθωρισμού.
Άλλωστε η πορεία των ομολόγων εξαρτάται, μεταξύ άλλων και από τις προοπτικές του πληθωρισμού.



Κατά τη Phoenix Capital οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων junk, καθώς όταν αυτές αρχίζουν να ενισχύονται τότε έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο προσαρμογής στη μελλοντική αύξηση του πληθωρισμού και καλό θα είναι να προετοιμαστούν εγκαίρως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης