Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Eldorado παγώνει εκ νέου την επένδυσή της στο ορυχείο Σκουριές στην Ελλάδα

Reuters: Η Eldorado παγώνει εκ νέου την επένδυσή της στο ορυχείο Σκουριές στην Ελλάδα
Η διαιτησία ξεκίνησε νωρίτερα το Νοέμβριο 2017 και αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες
Στην ανακοίνωση της Eldorado Gold με την οποία έκανε γνωστό ότι παγώνει εκ νέου την επένδυση στις Σκουριές αναφέρεται με δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters.
Η Eldorado Gold δήλωσε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 ότι θα παγώσει τις επενδύσεις στο ορυχείο χρυσού στις Σκουριές στην Ελλάδα, παίρνοντας μια σκληρή στάση στη διαμάχη της με την ελληνική κυβέρνηση.
Οι διαφορές μεταξύ της Eldorado και της ελληνικής κυβέρνησης διαρκούν χρόνια, κυρίως λόγω των περιβαλλοντικών κανονισμών.
Η Eldorado κατηγορεί την Ελλάδα για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραίτητων αδειών.
Η Αθήνα δήλωσε ότι η εταιρεία παραβιάζει τις συμβατικές υποχρεώσεις, υποβάλλοντας ένα ανεπαρκές σχέδιο κατασκευής μεταλλουργικής μονάδας, που θα επεξεργάζεται τα ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπία.
Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια διαδικασία διαιτησίας σε μια προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα.
Η διαιτησία ξεκίνησε νωρίτερα το Νοέμβριο 2017 και αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες, όπως δήλωσε ένας υπάλληλος του υπουργείου Ενέργειας στο Reuters, με τον όρο να μείνει ανώνυμος.
Το υπουργείο δεν θα "σχολιάσει όσο συνεχίζεται η διαδικασία της διαιτησίας", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η επένδυση της εταιρείας είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και εδώ και πολύ καιρό, θεωρείται ως δοκιμασία στην πρόθεση της χώρας να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.
Τον Σεπτέμβριο 2017, η Eldorado απείλησε να σταματήσει τις νέες επενδύσεις στα Ολυμπία, στις Σκουριές και στα ορυχεία στο Στρατώνι στη Χαλκιδική στη βόρεια Ελλάδα, εκτός αν η κυβέρνηση της χορηγούσε άδειες και έδειχνε προθυμία να συμμετάσχει σε συνομιλίες.
Ωστόσο, η εταιρεία υποστήριξε σύντομα την απόφαση αυτή.
Η Eldorado δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επαναφέρει την εγκατάσταση στις Σκουριές στη "συντήρηση" και θα επανεξετάσει την επένδυση στο έργο, μετά την έγκριση και τη λήψη των απαιτούμενων αδειών.
Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι είχε κινήσει νομικές ενέργειες κατά του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, λόγω της παράλειψής του να χορηγήσει τις απαραίτητες διαδικαστικές άδειες.
"Παρόλο που σημειώσαμε σημαντική πρόοδο στο ορυχείο της Ολυμπίας, απαιτούμε τις απαραίτητες άδειες και την κυβερνητική υποστήριξη πριν επενδύσουμε περαιτέρω στις Σκουριές", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado George Burns.
"Ως εκ τούτου, θα λάβουμε τώρα τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, για την επιβολή των δικαιωμάτων της εταιρείας, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων μέσω διαρκούς διαλόγου".
Η εταιρεία είναι απίθανο να λάβει άδεια στην Ελλάδα μέχρι να επιλυθεί η διαδικασία διαιτησίας, όπως αναφέρει ο αναλυτής της BMO Capital Markets, Andrew Kaip σε σημείωμα προς τους πελάτες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης