Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις 20/11 σε έκτακτη ΓΣ αποφασίζουν οι συμβολαιογράφοι για πλειστηριασμούς - Απείχαν από το ΔΣ οι 8 από 13...και η λύση

Στις 20/11 σε έκτακτη ΓΣ αποφασίζουν οι συμβολαιογράφοι για πλειστηριασμούς - Απείχαν από το ΔΣ οι 8 από  13...και η λύση
Η λύση να μετατεθούν στα Ειρηνοδικεία οι πλειστηριασμοί αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση η οποία μπορεί να διασφαλίσει τους συμβολαιογράφους.
Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που άσκησε ο υπουργός δικαιοσύνης Στ. Κοντονής στους συμβολαιογράφους τελικώς αποφάσισαν σε σημερινή 9/11/2017 συνεδρίαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου να συγκαλέσουν έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 20 Νοεμβρίου 2017 ώστε λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την άρση ή μη της αποχής από τους πλειστηριασμούς.
Σήμερα 9 Νοεμβρίου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο των συμβολαιογράφων και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι από τα 13 μέλη απείχαν τα 8.
Παρ΄ όλα αυτά αποφασίστηκε στις 20 Νοεμβρίου να συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση με ένα θέμα την άρση ή μη της αποχής από τους πλειστηριασμούς.
Ο Κοντονής ο υπουργός δικαιοσύνης άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στους συμβολαιογράφους... ωστόσο μια πρόταση που έχει υποβληθεί και θα μπορούσε να επιλύσει προβλήματα είναι η εξής.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να μην πραγματοποιούνται στα γραφεία των συμβολαιογράφων αλλά στα Ειρηνοδικεία της χώρας ώστε να μην τίθεται θέμα ασφαλείας.
Οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν την αποχή από τους πλειστηριασμούς γιατί είχαν δεχθεί σημαντικές πιέσεις και απειλές από την κοινωνία.
Για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να απέχουν από τους πλειστηριασμούς γνωρίζοντας και τις συνέπειες της απόφασης τους.
Μετά τις πιέσεις που άσκησε η ΕΚΤ και ο SSΜ η κυβέρνηση δια μέσω Κοντονή αρχικώς απείλησε τους συμβολαιογράφους ότι εάν δεν βρεθεί λύση θα πάρει από την αρμοδιότητα τους, τους πλειστηριασμούς.
Στην Ισπανία π.χ. οι πλειστηριασμοί διεξάγονται από στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι από συμβολαιογράφους.
Όμως η λύση να μεταφερθούν στα Ειρηνοδικεία οι πλειστηριασμοί αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση η οποία μπορεί να διασφαλίσει τους συμβολαιογράφους.


Το παρασκήνιο

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής άσκησε πιέσεις στους συμβολαιογράφους, με απειλές ότι θα τους αντικαταστήσει.
Από την πλευρά των συμβολαιογράφων υπήρξε άμεση αντίδραση, καθώς θεωρήθηκε  υπερβολικό και ανέφικτο το γεγονός να μετατεθεί αλλού το έργο τους.
Ωστόσο ο κ. Κοντονής τους διεμήνυσε ότι  θα δώσει  την ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών στις τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι τη σχετική πλατφόρμα (των πλειστηριασμών) τη διαχειρίζεται  η εταιρεία NewsPhone Hellas, της οποίας βασικός μέτοχος είναι ο Γιώργος Θεοδόσης, που κατάγεται από την εκλογική περιφέρεια του Σταύρου Κοντονή,  τη Ζάκυνθο.
Η εταιρεία έχει δημιουργήσει μια δοκιμαστική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς, ωστόσο δεν έχει υπογράψει ακόμη σύμβαση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αξίας 600.000 ευρώ.
Ο κ . Κοντονής είπε ότι δεν προχώρησε σε διαγωνισμό διότι δεν είχε χρόνο.  
Την εταιρεία ωστόσο (NewsPhone Hellas) βρήκε ο Σύλλογος των Συμβολαιογράφων σύμφωνα με πληροφορίες
Μέλη του  ΔΣ των συμβολαιογράφων επιρρίπτουν ευθύνες στον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γιώργο Ρούσκα, ο οποίος είπε ότι δεν θα βγαίνουν στο σφυρί οι πρώτες κατοικίες αξίας έως 300.000 ευρώ.
Τα μέλη του ΔΣ υποστηρίζουν ότι οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τις αξίες των κατοικιών στους πλειστηριασμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης