Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λύσεις σε 9 επικίνδυνα εμπόδια αναζητάει η κυβέρνηση έως 27/11 για να πετύχει τεχνική συμφωνία έως 4/12/2017

Λύσεις σε 9 επικίνδυνα εμπόδια αναζητάει η κυβέρνηση έως 27/11 για να πετύχει τεχνική συμφωνία έως 4/12/2017
Από τα κόκκινα δάνεια και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέχρι την απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Εννέα μεγάλα μέτωπα έχει ανοικτά η κυβέρνηση και θα πρέπει ως τις 27 του μήνα όταν θα επιστρέψουν οι επικεφαλείς των δανειστών στην Αθήνα θα πρέπει να υπάρχουν έτοιμες λύσεις για κάθε ένα από αυτά.
Και αυτό γιατί ο στόχος για ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και τεχνική συμφωνία μέχρι και την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 4 Δεκεμβρίου δεν έχει ακόμη αλλάξει.
Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την στάση που κρατά το ΔΝΤ το οποίο παρά το «ψαλίδισμα» του στόχου για την ανάπτυξη του 2017 της ελληνικής οικονομίας στο 1,6% του ΑΕΠ από 1,8% που επηρεάζει αρνητικά τον προϋπολογισμό δεν βάζει νέα δημοσιονομικά μέτρα -τουλάχιστον σε αυτή την φάση -πάνω στο τραπέζι.
Για την ώρα το καλάθι με τις εκκρεμότητες στην οδό Νίκης είναι γεμάτο.
 Από τα κόκκινα δάνεια και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέχρι την απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου, τις μισθώσεις μέσω Airbnb, τα επιδόματα και πολλά άλλα.
Αρκετά από αυτά τα ζητήματα θα επηρεάσουν αρνητικά την ζωή των πολιτών και θα αυξήσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα εξής:

1. Κόκκινα δάνεια - Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Οι δανειστές έχουν βάλει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως προϋπόθεση για να κλείσει στην ώρα της η 3η αξιολόγηση.
Μετά τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ ανέβασε τους τόνους σε αυτό το ζήτημα στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό.
Αναμένεται η απόφαση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Πιτσιλή που θα ανάβει το πράσινο φως για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου στην εμπορική αξία αντί για την αντικειμενική.

2. Νέες αντικειμενικές αξίες:
Οι καθυστερήσεις συνεχίζονται.
Ακόμη δεν έχει κατατεθεί η διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση των τοπικών επιτροπών στις περιφέρειες της χώρας που θα βγάλουν τις τιμές ζώνης.  

3.  Φόρος υπεραξίας ακινήτων: Γίνονται συζητήσεις με τα κλιμάκια των δανειστών προκειμένου η επιβολή του φόρου να αναβληθεί τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι το τέλος του έτους σχετική διάταξη στη Βουλή.

4. Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας: Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την πώληση σε ιδιώτες των μονάδων που παράγουν το 40% του δυναμικού της ΔΕΗ.

5. Φόρος στο κρασί: Ένα μέτρο που οδεύει προς κατάργηση.
Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα που θα ανοίξει με την κατάργηση του φόρου.
Σημειώνεται ότι ο φόρος θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2015 και η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι θα έφερνε ετήσια έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ.
Όμως, ο φόρος φέρνει περίπου 16 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ έχει οδηγήσει και σε έξαρση της λαθραίας διακίνησης χύμα και εμφιαλωμένου κρασιού.
Ο φόρος αναμένεται να καταργηθεί με τροπολογία η οποία θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

6. Αύξηση ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου: Το οικονομικό επιτελείο θέλει να παρατείνει για ένα ακόμη έτος την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά για να αποφύγει τις αντιδράσεις που προκαλεί το μέτρο.  

7.  Βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb: Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία όσοι εκμισθώνουν ακίνητα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα πρέπει να εμφανίσουν τι ακίνητα εκμισθώνουν,  που και για πόσο χρονικό διάστημα.
Εκτός από το ηλεκτρονικό Μητρώο θα πρέπει να εκδοθούν και οι υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

8. Φορο-λοταρία: Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν ακόμα από τις τράπεζες να διαχωρίσουν και να στείλουν τα στοιχεία για τις συναλλαγές με τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών που πραγματοποίησαν το Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικό χρήμα.

9. Επιδόματα: Για να διασωθούν τα πολυτεκνικά επιδόματα θα πρέπει να πειστούν οι δανειστές ότι τα 324 εκατ. ευρώ που εξοικονομούνται από την ανασκόπηση των δαπανών (spendingreview) θα είναι διαθέσιμα το 2018.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης