Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η έκπληξη...στο τέλος - H τελική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας το 2018 θα επικεντρωθεί στα νέα μέτρα

Η έκπληξη...στο τέλος - H τελική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας το 2018 θα επικεντρωθεί στα νέα μέτρα
Θα είναι μία μακράς διάρκειας πολιτική διαπραγμάτευση όπου οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και της αναδιάρθρωσης που πρέπει να γίνει στο ελληνικό χρέος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλος
Προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις και όχι στα δημοσιονομικά μέτρα δίνουν σε αυτή την φάση οι δανειστές θεωρώντας ότι το «κεφάλαιο» αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στην «τελική αξιολόγηση» που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2018 και θα φθάσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
 Θα είναι μία μακράς διάρκειας πολιτική διαπραγμάτευση όπου οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και της αναδιάρθρωσης που πρέπει να γίνει στο ελληνικό χρέος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλος.
Παρόλα αυτά οι θεσμοί βλέπουν την «κατηφόρα» των φορολογικών εισπράξεων, κυρίως από τους φόρους στο εισόδημα, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη να ανοίξουν ένα τέτοιο θέμα καθώς προέχει η υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων τα οποία θα εξεταστούν στο τελευταίο Eurogroup του 2017 που είναι προγραμματισμένο για της 4 του Δεκέμβρη.  
Αυτό βέβαια που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι ενώ η Κομισιόν είναι ενήμερη από τα τεχνικά της κλιμάκια για την μεγάλη «κόπωση» που εμφανίζουν τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα, στην έκθεση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις δίνει για το 2018 πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ.
Πολύ πιο πάνω από τον μνημονιακό στόχο, όταν η αντίστοιχη εκτίμηση από το ΔΝΤ είναι για μόλις 2,2% του ΑΕΠ.
Είναι προφανής η μεταξύ τους διαφορά πάνω σε αυτό το ζήτημα, αν και το παράδοξο είναι ότι οι δύο αυτές εκτιμήσεις έχουν κοινό παρανομαστή: τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμό μεγέθυνσης 2,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ βάζει πιο πάνω τον πήχη για την ανάπτυξη στο 2,6%.
Πιο συντηρητική είναι η πρόβλεψη της ελληνικής κυβέρνησης για 2,4%.
Ο προβληματισμός πάντως για το πλεόνασμα του 2018 υπάρχει και για να επιτευχθεί  προϋποθέτει ανάλογες επιδόσεις από την πλευρά της ελληνικής οικονομίας.  
Αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υψηλές ταχύτητες των εκθέσεων και υποχρεωθεί σε αναθεώρηση του στόχου τότε δύσκολα η Αθήνα θα αποφύγει τα νέα μέτρα. Με τα σενάρια αυτά να μην απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, η λήψη νέων παρεμβάσεων για το 2018 μάλλον «κρέμεται από μια κλωστή».
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προεξοφλεί πάντως ότι αυτά θα έρθουν στην διάρκεια του 2018.
Το 2018 πάντως ξεκινά με την επιβολή 12 ψηφισμένων μέτρων από τα οποία ξεχωρίζουν: οι παρεμβάσεις στα επιδόματα, η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες η φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), η καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, η κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος κ.ά.
Με αυτή τη «δωδεκάδα» η κυβέρνηση υπολογίζει σε 1 δισ. παραπάνω φόρους το 2018 από την άμεση και την έμμεση φορολογία.
Αν δεν αλλάξει κάτι στον τελικό λογαριασμό, οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να φτάσουν στα 20,8 δισ. το 2018 από 20,4 δισ. φέτος και οι έμμεσοι στα 27,6 δισ. από 27 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για τη φετινή χρονιά.
Τα συνολικά έσοδα του κράτους θα ανέλθουν στα 54,4 δισ., ενώ θα διατηρηθεί η πίεση στις δαπάνες οι οποίες το 2018 θα είναι μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ στα 55,6 δισ. Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις, όπου για τη νέα χρονιά προβλέπεται να διατεθούν 6,75 δισ. στην αγορά, ενώ στη «δεξαμενή» αυτή δεν περιλαμβάνονται τα λεφτά που θα δοθούν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης