Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το τελικό σχέδιο - Πλειστηριασμοί χωρίς όρια ακόμη και 100.000 ευρώ - Θα αρθεί νομοθετικά η προστασία της πρώτης κατοικίας

Το τελικό σχέδιο - Πλειστηριασμοί χωρίς όρια ακόμη και 100.000 ευρώ - Θα αρθεί νομοθετικά η προστασία της πρώτης κατοικίας
Υπάρχει πιθανότητα νομοθετικά να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για μεγαλύτερο μέρος δανειοληπτών σε σχέση με τα έως τώρα ισχύοντα;
Και ενώ η απαίτηση των δανειστών για τους πλειστηριασμούς είναι σωστή όπως και η απαίτηση των τραπεζών να μπορούν μέσω των πλειστηριασμών να ασκήσουν πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές…φαίνεται ότι έχουμε επιταχυνόμενες εξελίξεις στο ζήτημα αυτό αλλά προς μια στρεβλωμένη κατάσταση. 
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή οι δανειστές θέλουν να υιοθετηθεί το μοντέλο της Ισπανίας - έστω με κάποιες παραλλαγές - και στην Ελλάδα ως προς τους πλειστηριασμούς.
Στην Ισπανία ενώ τελικώς υπήρξαν κάποια όρια τελικώς καταστρατηγήθηκαν.
«Το τελικό σχέδιο είναι να μην υπάρχουν όρια στους πλειστηριασμούς.
Το θεωρητικό όριο των 300.000 ευρώ αξίας κατοικίας δεν υφίσταται, ακόμη και κατοικία 50.000 ευρώ θα βγαίνει στον πλειστηριασμό.
Ωστόσο φαίνεται ότι το όριο των 300.000 ευρώ έχει καταστρατηγηθεί, όπως επίσης και των 200.000 ευρώ και μάλλον άτυπα θα φθάσουμε εξελικτικά έως και τα 100.000 ευρώ, όχι άμεσα αλλά εξελικτικά δηλαδή σε βάθος χρόνου.
Ούτως ή άλλως οι τράπεζες σε διάφορους πλειστηριασμούς που πραγματοποιούν πουλάνε και ακίνητα πολύ χαμηλής αξίας π.χ. αντικειμενικής αξίας 30 χιλιάδων ευρώ».
Πάντως στην Γενική Συνέλευση των συμβολαιογράφων στις 20 Νοεμβρίου φαίνεται ότι τουλάχιστον στην Αττική θα αρθεί η απόφαση αποχής μετά την πρόταση που υποβλήθηκε....οι πλειστηριασμοί να διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία παρουσία συμβολαιογράφων.
Στην Ισπανία πάντως υπεύθυνοι για την διεξαγωγή πλειστηριασμών δεν είναι οι συμβολαιογράφοι αλλά δημόσιοι υπάλληλοι του Ισπανικού υπουργείου Οικονομικών.

Υπάρχει πιθανότητα νομοθετικά να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για μεγαλύτερο μέρος δανειοληπτών σε σχέση με τα έως τώρα ισχύοντα;


«Είναι πολύ πιθανό μετά από απαίτηση των δανειστών να μειωθούν δραστικά οι εξαιρέσεις στην πρώτη κατοικία και η έννοια της προστασίας της πρώτης κατοικίας να καταστεί σχετική».
Με βάση λοιπόν αυτά τα νέα δεδομένα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν πάρει μέτρα προφύλαξης για να προστατέψουν την περιουσία τους, όπως μεταβιβάσεις σε ανύποπτο χρόνο ώστε να μην θεωρηθεί απόφαση δόλου και στο τέλος θα επωμιστούν το βάρος αυτοί που έχουν μια κατοικία και στάθηκαν άτυχοι στο να εξυπηρετήσουν το δάνειο τους.
Κατά τις τράπεζες οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιστοιχούν στο 20% με 25% των προβληματικών ανοιγμάτων δηλαδή 20 με 25 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο ενώ οι τράπεζες ορθώς διεκδικούν τα χρήματα τους και ορθώς καταφεύγουν στους πλειστηριασμούς θα πρέπει να υπάρξει ένα κατώτερο πλαίσιο το οποίο οι τράπεζες άτυπα δεν θα παραβιάζουν.
Ποια είναι η πρόταση;

Γιατί οι τράπεζες δεν πρέπει να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς κάτω των 150 χιλ ευρώ

Συμβολαιογράφοι και κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει οι τράπεζες να μην προβαίνουν σε πλειστηριασμούς κάτω των 300.000 ευρώ ωστόσο αυτή η συμφωνία είναι διάτρητη.
Με βάση την νομοθεσία που τροποποιήθηκε λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων η πρώτη κατοικία δεν μπορεί να τεθεί σε καθεστώς πλειστηριασμού όταν έχει αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ.
Το ποσό μειώθηκε με βάση τις τελευταίες συμφωνίες κυβέρνησης – δανειστών.
Παρ΄ όλα αυτά για να μπορέσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να έχουν επιτυχία και να τύχουν κοινωνικής αποδοχής θα πρέπει να μπουν κανόνες.
Δεν μπορεί μια τράπεζα να βγάζει σε πλειστηριασμό ακίνητο με αντικειμενική αξία 30 χιλ ευρώ.
Να συμφωνηθεί μια φόρμουλα ώστε ακίνητα, διαμερίσματα κ.α. κάτω από 150.000 ευρώ να βγαίνουν αυτομάτως εκτός πλειστηριασμών ανεξαρτήτως εάν είναι πρώτη ή δεύτερη κατοικία.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι σχετική, ωστόσο ο μαζικός πλειστηριασμός κατοικιών ή διαμερισμάτων των 70 ή 80 χιλιάδων ευρώ θα προκαλέσει την κοινωνική κατακραυγή και οι τράπεζες θα αποτύχουν στην προσπάθεια τους να μειώσουν τις ζημίες από τα NPLs.
Οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν άναρχα και για οποιαδήποτε ποσό.
Εάν τα 150.000 ευρώ μπορεί να γίνουν λιγότερα ή περισσότερα αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.
Όμως όταν μια τράπεζα βγάζει σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο των 50.000 ευρώ δεν κερδίζει καμία κοινωνική αποδοχή, δεν επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους και στο τέλος κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε πωλητή ακινήτων αντί τράπεζα θα έχει εξελιχθεί σε εταιρία real estate σε μια αγορά ακινήτων που καρκινοβατεί.
Επίσης στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαναληφθούν οι ντροπιαστικές εικόνες της Ισπανίας όπου η αστυνομία εκδιώχνει φτωχούς πολίτες από τα σπίτια τους.
Αυτές οι ντροπιαστικές εικόνα δεν θα πρέπει να εμφανιστούν στην Ελλάδα του 2018 που έρχεται.
Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να κρυφτούν πίσω από τον νόμο.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ο Νίκος Καραμούζης που έχει ευαισθησία σε αυτά τα θέματα πρέπει να προσδιορίσει ηθικούς κανόνες στο baking για τους πλειστηριασμούς.
Η τράπεζες είναι εμπιστοσύνη… μπορεί να είναι και ηθική.
Όχι πλειστηριασμοί κάτω από 150.000 ευρώ για οποιαδήποτε ακίνητο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης