Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 54 εισηγμένες έδωσαν μέρισμα 1 δισ. και ο ΣΥΡΙΖΑ 1,4 δισ. - Οι εταιρείες από τα κέρδη και η κυβέρνηση από ακραίους φόρους

Οι 54 εισηγμένες έδωσαν μέρισμα 1 δισ. και ο ΣΥΡΙΖΑ 1,4 δισ. - Οι εταιρείες από τα κέρδη και η κυβέρνηση από ακραίους φόρους
Οι μέτοχοι πλήρωσαν ως φόρο για τη διανομή μερίσματος το ποσό των 105.3 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 7,5% του κοινωνικού μερίσματος που έδωσε η κυβέρνηση
Στα 931 εκατ. ευρώ ανήλθε το καθαρό μέρισμα μετά από φόρους (συντελεστής φορολογίας 15%), που μοίρασαν οι διοικήσεις 54 εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2016, λόγω της κερδοφορίας που εμφάνισαν.
Οι διοικήσεις που έπιασαν του στόχους της κερδοφορίας, αποφάσισαν να μοιράσουν στους μετόχους ένα μέρος από τα κέρδη τους, ως ένδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνουν στις εταιρείες.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μοιράζει ως κοινωνικό «μέρισμα» 1,4 δισ. ευρώ στους οικονομικά ασθενέστερους.
Το οικονομικό πλεόνασμα ύψους 5,35 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2017, προήλθε όμως από την υψηλή φορολογία και από την είσπραξη άμεσων και έμμεσων φόρων συνολικού ύψους 42,5 δισ. ευρώ, τους πρώτους δέκα μήνες του 2017.
Η επίτευξη του πλεονάσματος οφείλεται και στη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 3 δισ. ευρώ το 2017, σε σχέση με το 2016.
Το κονδύλι των δημοσίων επενδύσεων ήταν μειωμένο κατά 1 δισ. ευρώ.
Μικρότερες δαπάνες έγιναν και σε άλλους βασικούς τομείς, όπως είναι η υγεία, δηλαδή το κράτος δεν πληρώνει τα έξοδα, ή δεν κάνει δαπάνες για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο επιτυχημένος ιδιωτικός τομέας κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, έφερε κέρδη ενώ ο κρατικός τομέας και η κυβερνητική πολιτική των φόρων και της μείωσης των δαπανών, επιλέγει να μοιράσει στους οικονομικά αδύναμους, το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα που προκύπτει, είναι ποια διοίκηση εταιρείας για να εμφανίσει κέρδη θα έκανε οικονομικές αλχημείες με σκοπό να γίνει αρεστή στους μετόχους;
Ποια εταιρεία θα έδινε μέρισμα στους μετόχους για να μείνουν ευχαριστημένοι, όταν ο απλός μέτοχος θα κατανοούσε ότι με αυτές τις πρακτικές της διοίκησης, θα ήταν πιθανό να οδηγούν μελλοντικά την εταιρεία στην απαξίωση;
Πάντως ο ικανός ιδιωτικός τομέας κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες και οι διοικήσεις των ισχυρών και επιτυχημένων εταιρειών, συνεχίζουν την μερισματική τους πολιτική χάρη στην αύξηση των πωλήσεων, οι οποίες έφερα κέρδη.
Το 2016 ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των εισηγμένων ανήλθε σε 62,8 δισ. ευρώ.
Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 8,5 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 114% το 2016, σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της BETA Χρηματιστηριακής.
Το υψηλότερο μέρισμα ύψους 0,90 ευρώ ανά μετοχή, δόθηκε από την εταιρεία Motor Oil.
Το συνολικό καθαρό μέρισμα ανήλθε σε 84,7 εκατ. ευρώ και το συνολικό μικτό μέρισμα έφθασε τα 99,7 εκατ. ευρώ καθώς καταβλήθηκαν φόροι ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Ακολουθεί ο ΟΠΑΠ που διένειμε μέρισμα ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή και το καθαρό ποσό ανήλθε σε 162,6 εκατ. ευρώ και το μικτό στα 191,5 εκατ. ευρώ.
Οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ πλήρωσαν φόρο 28,8 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το υψηλότερο μέρισμα δόθηκε από τη βιομηχανία Καρέλια φθάνοντας τα 9,20 ευρώ ανά μετοχή και το συνολικό ποσό που διατέθηκε ήταν 21,6 εκατ. ευρώ, καθώς ο αριθμός των μετοχών ανέρχεται σε 2.760.000 και ο βασικός μέτοχος ελέγχει το 80% των μετοχών.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι μέτοχοι των εισηγμένων που έδωσαν μέρισμα πλήρωσαν φόρους 105.333.815 ευρώ που αντιστοιχούν στο 7,5% του συνολικού μερίσματος, που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης