Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι συμβολαιογράφοι αποφασίζουν άρση της αποχής στις 23/11 - Ισχύει η συμφωνία για προστασία α' κατοικίας 300.000 ευρώ

Οι συμβολαιογράφοι αποφασίζουν άρση της αποχής στις 23/11 - Ισχύει η συμφωνία για προστασία α' κατοικίας 300.000 ευρώ
Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα φέρει σε εφαρμογή και την εμπορική αξία του ακινήτου ως τιμή εκκίνησης του ακινήτου η οποία θα προσδιορίζεται από τους εξειδικευμένους εκτιμητές
Κλείνει και τυπικά η αποχή των συμβολαιογράφων την ερχόμενη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου με τη σύγκλιση της γενικής συνέλευσης η οποία θα κληθεί να ψηφίσει τον τερματισμό της αποχής που είχε αποφασισθεί στην προηγούμενη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων.
Η αλλαγή στάσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσων οφείλεται κυρίως στην ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρου Κοντονή, του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αν.Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικολάου Τόσκα, αφού έλαβαν εγγυήσεις ότι  θα προστατευτεί η σωματική τους ακεραιότητα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου.
Οι συμμετέχοντες υπουργοί συμφώνησαν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 και την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύτηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα παρουσιασθούν κατά την πρώτη εφαρμογή της πλατφόρμας και για το σκοπό αυτό αποφάσισαν τη σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα παρακολουθεί τη λειτουργία και τη διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, όπως και τα επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η υλοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των πλειστηριασμών αναμένεται να αυξήσει την συμμετοχή των συμβολαιογράφων σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς που είχε επιβάλλει τη φυσική παρουσία του συμβολαιογράφου στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.
Από τους 2.800 συμβολαιογράφους όλης της χώρας μόνο οι 300 συμμετείχαν σε πλειστηριασμούς καθώς η διαδικασία έκρυβε πολλές «εκπλήξεις» για τους συμβολαιογράφους όπως επιθέσεις εναντίον τους από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έβγαινε στο σφυρί λόγων χρεών.
Πάντως οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι δεν προκαλούν τους πλειστηριασμούς όπως πολλοί νομίζουν αλλά ενεργούν ως δικαστές σε μια  δυσάρεστη διαδικασία η οποία όμως ενεργοποιήθηκε από τον επισπεύδων που μπορεί να είναι ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει οικονομικές απαιτήσεις από τον οφειλέτη και κατόχου ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα τηρηθεί η άτυπη συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ.
Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα φέρει σε εφαρμογή και την εμπορική αξία του ακινήτου ως τιμή εκκίνησης του ακινήτου η οποία θα προσδιορίζεται από τους εξειδικευμένους εκτιμητές.     

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης