Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κουβέντα για «εκπτώσεις» και αναβολή μέτρων δεν σηκώνουν οι δανειστές - Σιωπηρή παράταση μόνο για αντικειμενικές τιμές

Κουβέντα για «εκπτώσεις» και αναβολή μέτρων δεν σηκώνουν οι δανειστές - Σιωπηρή παράταση μόνο για αντικειμενικές τιμές
Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων σε όλη τη χώρα με στόχο αυτές να προσεγγίσουν τα επίπεδα της αγοράς, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης
Καμία «έκπτωση» στα μνημονιακά προαπαιτούμενα πέρα από αυτό της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών, που μπορεί να αναβληθεί για το 2018 δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι δανειστές.
Αντίθετα, δράσεις όπως είναι η πώληση μονάδων ΔΕΗ αλλά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα πρέπει να υλοποιηθούν «εδώ και τώρα».
Είναι αυτές που θα καθορίσουν τον χρόνο ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης και ενδεχομένως και την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι πιστωτές λίγες ημέρες πριν έρθουν στην Αθήνα για τον δεύτερο κύκλο διαπραγμάτευσης, ενώ συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις για τις μεταρρυθμίσεις.
Στόχος είναι η 3η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο, έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για το χρέος και το Μηχανισμό εποπτείας που θα ισχύσει, μετά τον Αύγουστο του 2018.
Πιθανή παράταση της 3ης αξιολόγησης εξαιτίας του γεγονότος ότι η Αθήνα δεν «τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις, θα οδηγούσε σε ανατροπή του χρονοδιαγράμματος.
Στα θετικά των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται από απόσταση, είναι ότι οι δανειστές βλέπουν με θετικό μάτι το στόχο του πλεονάσματος.
Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η «Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο» και είναι έτοιμοι να κλείσουν την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, χωρίς να ανοίξουν θέμα για νέα μέτρα.

Απόθεμα ρευστότητας τα 900 εκατ. από το υπερπλεόνασμα

Επίσης σε συνέχεια της ανακοίνωσης που έβγαλαν την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2017 για το κοινωνικό μέρισμα, τονίζουν τώρα ότι το μέρισμα των 1,4 δισ. ευρώ που ετοιμάζεται να μοιράσει η Κυβέρνηση, είναι συμβατό όχι μόνο οικονομικά αλλά και θεσμικά με το ελληνικό πρόγραμμα.
Για καλό και για κακό οι πιστωτές θα «σκανάρουν» για δεύτερη φορά τα στοιχεία, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάποιος λάθος υπολογισμός.
Ένα ποσό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ, θα μείνει ως αποθεματικό ασφαλείας για το σχέδιο της καθαρής εξόδου.

Το 2018 η εξίσωση αντικειμενικών – εμπορικών τιμών

Σε ότι αφορά τις αντικειμενικές τιμές, η αναπροσαρμογή τους αναβάλλεται για τους πρώτους μήνες του 2018.
Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων σε όλη τη χώρα με στόχο αυτές να προσεγγίσουν τα επίπεδα της αγοράς, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2017.
Θα είναι όμως το μοναδικό προαπαιτούμενο για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές, αποδέχονται σιωπηρά να μην υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Με άλλα λόγια οι θεσμοί δεν έχουν αντίρρηση η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, να αναβληθεί για τους πρώτους μήνες του 2018.
Άλλωστε οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων, αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση την οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν προλαβαίνει να την ολοκληρώσει μέχρι και το τέλος του 2017, δηλαδή μέσα στις επόμενες 45 ημέρες.
Εξάλλου μέχρι σήμερα, δεν έχουν συσταθεί οι 75 τοπικές επιτροπές στις περιφέρειες της χώρας, οι οποίες μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο που θα τους δώσει το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βγάλουν τις νέες τιμές ζώνης.
Οι επιτροπές αυτές θα αναλάβουν να ξετυλίξουν το κουβάρι των νέων αντικειμενικών αξιών.
Όπως λένε τώρα στο υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει περίπτωση οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων, να είναι έτοιμες πριν την άνοιξη του 2018.
Ωστόσο αυτό δεν θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2018 οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ανεξάρτητα από το πότε θα ισχύσουν οι αντικειμενικές αξίες, ο φόρος του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές.
Μάλιστα, για να ξεπεραστεί ο σκόπελος που ισχύει σήμερα και ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στην αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση προκειμένου ο φόρος του επόμενου έτους, να υπολογιστεί πάνω στις νέες τιμές ζώνης που θα ισχύσουν από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές, αλλά και τις παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα, σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης