Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι τηλεδιασκέψεις Ελλάδος - δανειστών ολοκληρώθηκαν - Οι ελεγκτές 20 και 27-28/11 επιστρέφουν για το «μεγάλο παζάρι»

Οι τηλεδιασκέψεις Ελλάδος - δανειστών ολοκληρώθηκαν - Οι ελεγκτές 20 και 27-28/11 επιστρέφουν για το «μεγάλο παζάρι»
Το κλίμα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για την 3η αξιολόγηση είναι πρωτοφανώς καλό κάτι που αποτυπώνεται και στις τηλεδιασκέψεις που διεξάγονται ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς
Στην Αθήνα θα αρχίσουν να φτάνουν σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, ενώ μία εβδομάδα μετά 27 - 28 Νοεμβρίου που θα αφιχθούν και οι τέσσερις επικεφαλής για να ξεκινήσει και επίσημα ο δεύτερος κύκλος διαπραγμάτευσης με στόχο να υπάρξει «πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Το κλίμα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για την 3η αξιολόγηση είναι πρωτοφανώς καλό κάτι που αποτυπώνεται και στις τηλεδιασκέψεις που διεξάγονται ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
Οι πιστωτές έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πίστωση χρόνου από την πλευρά τους στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται πρωτοκλασάτες για τους ίδιους.
Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Η εφαρμογή και όχι  απλά η νομοθέτηση των δύο αυτών μέτρων αποτελεί προϋπόθεση ώστε να κλείσει έγκαιρα η 3η αξιολόγηση, πριν ο Jeroen Dijsselbloem αποχαιρετίσει από την καρέκλα του επικεφαλής του Eurogroup.   
Δεν θεωρείται πάντως καταστροφικό το σενάριο να κλείσει η 3η αξιολόγηση στις αρχές του νέου έτους.
Σε κάθε περίπτωση συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018 διότι αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και το μηχανισμό εποπτείας που θα ισχύσει μετά τον Αύγουστο του 2018 όταν  Ελλάδα  θα εξέλθει από το μνημόνιο.
Το μεγάλο παζάρι με τους δανειστές θα αφορά:
-Τα μέτρα που νομοθέτησε η Αθήνα μετά τις 10 Ιουλίου και ελέγχονται σαν «ανατροπές» των συμφωνηθέντων από τους δανειστές.
-Την πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων
-Τις παρεμβάσεις στα εργασιακά (αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργίες κ.λπ.),
-Την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
-Τις αλλαγές στο Δημόσιο (κινητικότητα, επιλογή διευθυντών, αντικατάσταση των Γενικών Γραμματέων από Διοικητικούς Γραμματείς με συμβόλαια και προκαθορισμένη θητεία),
-Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που θα ξεκινήσουν 29 Νοεμβρίου ανήμερα τη έλευσης των δανειστών  
-Την επανεξέταση και περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων
-Την λειτουργία του νέου ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων
-Τον επαναϋπολογισμό (περικοπή) των συντάξεων
Κατά τα λοιπά, οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταλήξουν στις λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό του 2018 που κατατίθεται την ερχόμενη Τρίτη 21 Νοεμβρίου και ο οποίος προβλέπει μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3,1% για το 2017(έναντι μνημονιακού στόχου για 1,75%) αλλά μικρότερη ανάπτυξη φέτος της ελληνικής οικονομίας.
Ο πήχης προσγειώνεται στο 1,6% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,8% του ΑΕΠ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης