Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι S400 δυναμιτίζουν τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Τουρκίας

Οι S400 δυναμιτίζουν τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Τουρκίας
Οι ΗΠΑ «απειλούν» να μπλοκάρουν τη συμφωνία για την προμήθεια των τουρκικών F-35
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων των ΗΠΑ στις ήδη έκρυθμες σχέσεις τους με την Τουρκία. Αφορμή στάθηκε η αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S400 από την Ρωσία, κάτι που έχει σχολιασθεί ποικιλοτρόπως τους τελευταίους δύο μήνες, τόσο από την πλευρά της Ουάσινγκτον όσο και από το ΝΑΤΟ. Η χρήση φωτογραφιών του Kemal Ataturk, αλλά και του ίδιου του Recep Tayyip Erdogan, ως στόχοι σε κοινή στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία τις προηγούμενες ημέρες, πυροδότησαν κι άλλο το πολεμικό κλίμα που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Άγκυρας, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, καθώς οργισμένη η τουρκική πλευρά απέσυρε τους 40 στρατιώτες της που λάμβαναν μέρος στα γυμνάσια.

Η Τουρκία φαίνεται να έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου με το θέμα των ρωσικών πυραύλων, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin και του Τούρκου ομολόγου του Recep Tayyip, στην ρωσική πόλη Sochi στις 13 Νοεμβρίου, συζήτησαν τόσο την αγορά του πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S400 από την Τουρκία, όσο και διάφορα άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ζητήματα όπως το Συριακό και η κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Akkuyu της Τουρκίας από τη ρωσική Rosatom μετά από συμφωνία των δύο πλευρών το 2010. Αργότερα, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε πως η αγορά των πυραύλων από την Ρωσία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Όπως ήταν φυσικό, πολλά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την αντίρρησή τους σχετικά με αυτήν την κίνηση, θεωρώντας αδιανόητο μία χώρα με στρατηγική σημασία για το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση και των ΗΠΑ, καθώς υπάρχει ήδη προσυμφωνημένη η αγορά των αμερικανικών μαχητικών 4ης γενιάς-stealth F35 από την Τουρκία, καθώς και τη δυνατότητα συμπαραγωγής τους από την τουρκική πολεμική βιομηχανία.

Η αναπληρώτρια υφυπουργός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Heidi H. Grant, σε δηλώσεις σχετικά με το θέμα των S400, τόνισε την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών S400 από την Τουρκία, καθώς και το ενδεχόμενο «μπλοκαρίσματος» της συμφωνίας με την Τουρκία για την αγορά των F35. Σε περίπτωση που η Τουρκία αποκτήσει και τα δύο, ενδεχομένως η ασφάλεια των F35 να τεθεί σε κίνδυνο, καθώς σύμφωνα με αναλυτές, μία ταυτόχρονη επιχείρηση των S400 και των F35 θα καθιστούσε ικανό τον εντοπισμό πιθανών αδυναμιών του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος από το λογισμικό των S400.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης