Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 6 ημερομηνίες – σταθμοί από τον προϋπολογισμό του 2018 έως την εκταμίευση της δόσης 10 δισ.

Οι 6 ημερομηνίες – σταθμοί από τον προϋπολογισμό του 2018 έως την εκταμίευση της δόσης 10 δισ.
Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018
Γεμάτο με κρίσιμες ημερομηνίες είναι το διάστημα που ακολουθεί, αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου όπου κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018 ώς και το Eurogroup της 22άς Ιανουαρίου του 2018, που σύμφωνα με τους δανειστές είναι το τελευταίο χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.  
Η νέα μνημονιακή δόση που διεκδικεί με την υλοποίηση των 95 προαπαιτουμένων η ελληνική πλευρά φθάνει τα 10 δις. ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες - σταθμοί έχουν ως εξής:

1.Τρίτη 21 Νοεμβρίου, Προϋπολογισμός 2018 στη Βουλή: Έχοντας εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη των δανειστών η κυβέρνηση καταθέτει αύριο το νέο προϋπολογισμό στη Βουλή.
Ο πήχης για την ανάπτυξη φέτος χαμηλώνει στο 1,4% του ΑΕΠ από 1,8% του προσχεδίου.
Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 διαμορφώνεται κοντά στην περιοχή του 2,3% με 2,4% του ΑΕΠ ή 4,2 δισ.  ευρώ χωρίς την ενσωμάτωση του μερίσματος των 1,4 δις. ευρώ που θα μοιράσει τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση και θα επιμεριστεί μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης.
Εάν ληφθεί υπόψη και αυτό το ποσό τότε το πλεόνασμα υπερακοντίζεται στο 3,1% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δις. ευρώ έναντι πρώτης εκτίμησης (με το προσχέδιο) για 2,21% του ΑΕΠ. Για το 2018 ο στόχος για το πλεόνασμα αυξάνει στο 3,6% του ΑΕΠ.

2. Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, EuroWorkingGroup (EWG): Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα προετοιμάσουν την «ατζέντα» για  τον δεύτερο κύκλο της 3ης αξιολόγησης.
Έμφαση θα δοθεί στα προαπαιτούμενα που έχει εκπληρώσει η ελληνική πλευρά και σε αυτά που έχουν μείνει πίσω.

3. Τρίτη 28 Νοεμβρίου, άφιξη 4 επικεφαλής δανειστών στην Αθήνα: Ξεκινά και επίσημα ο δεύτερος κύκλος της 3ης αξιολόγησης με την έλευση των τεσσάρων εκπροσώπων των πιστωτών, Ε.Ε. ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM, στην πρωτεύουσα. 
Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης θα  βρεθούν θέματα όπως είναι τα κόκκινα δάνεια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, διάφορα εργασιακά ζητήματα και φυσικά το κοινωνικό μέρισμα.

4. Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, Eurogroup: Είναι το τελευταίο Eurogroup του 2017 και αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για τη σύναψη τεχνικής συμφωνίας, Staff Level Agreement - SLA  μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. 
Θα έχει προηγηθεί η κατάθεση  πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με το οποίο θα κλείνει το 90% των προαπαιτούμενων.  

5. Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, Έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report )της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Μέχρι τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει συντάξει και έχει δώσει στην δημοσιότητα την  περίφημη έκθεση συμμόρφωσης η οποία θα επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και θα ανάβει το «πράσινο φως» για την επικαιροποίηση του 3ου Μνημονίου.

6. Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, Eurogroup: Θεωρητικά στο πρώτο Eurogroup του 2018 θα πρέπει να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσει ότι έκλεισε η 3η αξιολόγηση και ανοίγει ο δρόμος μετά την υλοποίηση των 95 και πλέον προαπαιτούμενων από την πλευρά της Ελλάδας για την μεγάλη δόση των 10 δις. ευρώ.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης