Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έχασε την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων η Ελλάδα - Πως από φαβορί μείναμε πίσω

Έχασε την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων η Ελλάδα - Πως από φαβορί μείναμε πίσω
Η προετοιμασία της ελληνικής υποψηφιότητας ήταν άρτια, δήλωνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος
Την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έχασε η Ελλάδα (από το Άμστερνταμ), η οποία μέχρι και πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εμφανιζόταν ως φαβορί.
Η ολλανδική πρωτεύουσα επελέγη κατά τον τελευταίο γύρο με αντίπαλο το Μιλάνο, ενώ σε προηγούμενους γύρους είχαν αποκλειστεί η Αθήνα και η Κοπεγχάγη.
Η Αθήνα παρουσιαζόταν ως η πόλη η οποία είχε μπει δυναμικά στη διεκδίκηση της νέας έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μεταξύ των υποψηφίων 19 πρωτευουσών.
Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αποκτήσει η ελληνική υποψηφιότητα είναι και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» το περασμένο Σάββατο, το οποίο προβλήθηκε άμεσα και στην ελληνική έκδοση της ιστοσελίδας του δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «Ντόισε Βέλε» και κάνει λόγο για μια ιδιότυπη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, να στηρίξουν η μία την άλλη για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από την Αθήνα και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής από τη Φρανκφούρτη.
Σημειώνεται ωστόσο πως το δημοσίευμα δεν επιβεβαιώθηκε, από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών.
Η προετοιμασία της ελληνικής υποψηφιότητας ήταν άρτια, δήλωνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την πρόεδρο της επιτροπής διεκδίκησης, περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, κατάρτισαν τον φάκελο υποψηφιότητας της χώρας μας, η οποία, όπως έχουν διαβεβαιώσει, όχι μόνο τηρεί τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά έχει και συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Τελικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δεν φάνηκαν, αφού η χώρα μας αποκλείστηκε από τους αρχικούς γύρους.
Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος, είχε δηλώσει ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προωθεί όμως με ιδιαίτερη ένταση την αλληλοϋποστήριξη των χωρών του Νότου, τόσο στον πρώτο όσο και στους επόμενους γύρους.
Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό φάκελο, τον οποίο θα συζητήσουν μεταξύ των άλλων οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι στο πρώτο κριτήριο του χώρου, η Ελλάδα «προτείνει το κτίριο Κεράνης (30.000 m2), το οποίο, σύμφωνα με την υποψηφιότητα, θα εκπληρώσει τις ειδικές ανάγκες του Οργανισμού, χωρίς να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με όλες τις επιμέρους απαιτήσεις».
Σε ό,τι αφορά το κριτήριο της προσβασιμότητας, σημειώνεται ότι η προσφορά κάνει λόγο για απευθείας πτήσεις μεταξύ της Αθήνας και όλων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών (εκτός από το Βίλνιους και τη Λιουμπλιάνα) και την ύπαρξη δημόσιας συγκοινωνίας μεταξύ του αεροδρομίου και του προτεινόμενου χώρου και τέλος τη διαθεσιμότητα περισσότερων από 50.000 δωματίων ξενοδοχείου.
Αναφορικά με το τρίτο κριτήριο των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, η αξιολόγηση της Επιτροπής σημειώνει ότι η προσφορά περιέχει λεπτομερή περιγραφή για την ύπαρξη «παιδικών σταθμών, κέντρων παιδικής μέριμνας, νηπιαγωγείων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με διδασκαλία στα ελληνικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και πολωνικά».
Κυβερνητικά στελέχη αλλά και εκπρόσωποι από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, υποστήριζαν ότι είναι πολλοί οι παράγοντες, που ευνοούσαν την προοπτική να γίνει η χώρα μας νέα έδρα του Οργανισμού.
Μεταξύ άλλων, ο κλάδος του φαρμάκου, αποτελεί έναν από τους πιο καινοτόμους, παραγωγικούς και εξωστρεφείς κλάδους της Εθνικής Οικονομίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο κλάδος συμβάλλει κατά 3,5% στο ΑΕΠ της χώρας, είναι ο 2ος μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος και απασχολεί πάνω από 86.000 θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) «Ο Ευρωπαϊκός Οργασνιμός Φαρμάκων απασχολεί 900 εργαζομένους, που θα ακολουθήσουν στην πλειοψηφία τους μαζί με τις οικογένειές τους τη μεταφορά της έδρας του Οργανισμού, συνεδριάζει 565 φορές το χρόνο και οι διανυκτερεύσεις των επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στην φαρμακοβιομηχανία που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας, εκτιμώνται σε πάνω από 65.000.
Η μεταφορά του στην Ελλάδα, θα βοηθήσει στην αλλαγή της κατεύθυνσης και την επίτευξη θετικού πρόσημου για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Και αυτό γιατί θα σημάνει σημαντική αύξηση στην οικονομία, στην τοπική απασχόληση, στην ανάπτυξη και τον τουρισμό της χώρας μας, αλλά και θα αξιοποιήσει το σπουδαίο επιστημονικό της δυναμικό, που δυστυχώς σήμερα αναζητεί στο εξωτερικό το μέλλον του, μετατρέποντας το “brain drain” σε “brain gain”».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης