Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντυπωσιακή άνοδος 41% για τις τεχνολογικές μετοχές από την αρχή του 2017

Εντυπωσιακή άνοδος 41% για τις τεχνολογικές μετοχές από την αρχή του 2017
Οκτώ μεγάλες εταιρείες έχουν κατορθώσει να αυξήσουν συνολικά την κεφαλαιοποίησή τους κατά 1,4 τρισ. δολάρια
Οι μετοχές τεχνολογικών εταιρειών καταγράφουν ράλι από την αρχή του 2017, ξεπερνώντας όλους τους άλλους κλάδους και φθάνοντας σε επίπεδα που είχαν να σημειωθούν από την εποχής της έκρηξης των dot.coms.
Οκτώ εταιρείες –  οι Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix, Alphabet, Baidu, Alibaba Group και Tencent Holdings – έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να αυξάνεται κατά 1,4 τρισ. δολάρια το 2017, δηλαδή κατά ένα ποσό που είναι ισάξιο με το ΑΕΠ Ισπανίας και Πορτογαλίας μαζί, όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση της Wall Street Journal.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγορές που σε αυτές είναι εισηγμένες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα έχουν πολύ καλή πορεία το 2017», τονίζει ο Paul Markham, αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίων της Newton Investment Management.
Οι τεχνολογικές μετοχές στο σύνολό τους σημειώνουν άνοδο 41% από την αρχή του 2017, δηλαδή σχεδόν τη διπλάσια σε σχέση με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI AC World Index.
Η άνοδος του τεχνολογικού κλάδου είναι 25% υψηλότερη σε σύγκριση με τον δεύτερο καλύτερο τομέα, ο οποίος είναι αυτός πρώτων υλών.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά από το 1999, σύμφωνα με στοιχεία της Morgan Stanley.
Οι τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ είναι αυτές που κυριολεκτικά λάμπουν, με τη συνολική αξία κεφαλαιοποίησής τους να φθάνει στα 5,4 τρισ. δολάρια, δηλαδή είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη του δείκτη MSCI Emerging Market Index.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Nasdaq έχει σημειώσει 66 ρεκόρ φέτος, ενώ η άνοδος κατά 32% των αναδυόμενων αγορών οφείλεται κυρίως στις τεχνολογικές μετοχές.
Μόλις τέσσερις εταιρείες – οι Samsung Electronics, Tencent Holdings, Alibaba Group και Taiwan Semiconductor Manufacturing – αντιστοιχούν στο 17,4% του MSCI Emerging Market Index.
Την ίδια ώρα η όχι και τόσο καλή πορεία του MSCI Europe οφείλεται κατά 85% στο γεγονός ότι ο τεχνολογικός κλάδος σε αυτόν έχει χαμηλή βαρύτητα, όπως σημειώνει η Morgan Stanley.
Η βαρύτητά του είναι χαμηλότερη από το 5%, ενώ στον MSCI USA είναι 24,6% και στον MSCI World φθάνει στο 17%.
Οι αναλυτές, επίσης, υποστηρίζουν ότι είναι λάθος να υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει κατάληξη ανάλογη με αυτήν της φούσκας του διαδικτύου.
Όπως υπογραμμίζουν οι αποτιμήσεις αυτή τη στιγμή είναι φυσιολογικές και όχι εξωπραγματικές όπως ήταν τότε, με τον τεχνολογικό δείκτη του S&P 500 να διαπραγματεύεται με P/E 19,1, ενώ το 2000 το αντίστοιχο είχε φθάσει στο 52,2.
Ταυτόχρονα στο γ’ τρίμηνο 2017 οι τεχνολογικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στον S&P 500 κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τη μέση αύξηση κερδών να φθάνει στο 21%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης