Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει καμία κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει καμία κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία
Απρόβλεπτος και νευρικός γείτονας η Τουρκία υποστήριξε ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών
Την θέση ότι δεν υπάρχει κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος αναφέροντας πως ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο και κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για ενόχληση της Μόσχας λόγω της βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο κ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία βάση στην επιχειρηματολογία αυτή, μνημονεύοντας μάλιστα και σχετικό tweet από τη ρωσική πρεσβεία.
«Το αντίθετο ισχύει.
 Χτες η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα μέσω του λογαριασμού της στο Twitter καταγγέλλει αυτές τις δημοσιεύσεις που θέλουν να βρίσκονται σε κρίση οι σχέσεις μας με τη Ρωσία.
Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επισκεφτεί την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δύο φορές τη Ρωσία, οι σχέσεις μας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο ακριβώς επειδή υπάρχει πολυεπίπεδη διπλωματία.
Δεν θα μπορούσε να εξαιρέσει τη Ρωσία, και μεγάλη δύναμη είναι και φιλικές σχέσεις έχει παραδοσιακά με τη χώρα μας.
Είναι γεγονός ότι Ρωσία και Τουρκία έχουν έρθει κοντύτερα με το Συριακό, αλλά αυτό ήρθε ως προσπάθεια να διορθώσουν μία σημαντική ένταση στις σχέσεις τους μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.
Όταν θέλεις να κάνεις πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, προφανώς δεν ενοχλείσαι όταν και άλλοι επιχειρούν να κάνουν κάτι τέτοιο.
Το βασικό είναι να κινούμαστε όλοι στο χώρο του Διεθνούς Δικαίου και να αναπτύσσουμε φιλικές σχέσεις», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αρκείται στο ότι έχουμε γίνει ξανά πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα δίκτυο διπλωματικών σχέσεων, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, που θα μας βοηθήσει να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα ασφάλειας στην περιοχή μας, όπως με την Διάσκεψη της Ρόδου που έφερε σε επαφή 20 αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις ιδιαίτερα κρίσιμες "τριγωνικές" επαφές με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο σε διαφορετικά σχήματα.
Αυτές αποσκοπούν στο να εμπεδώσουν την σταθερότητα, να προωθήσουν τις οικονομικές σχέσεις και το θέμα της ΑΟΖ», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «την ίδια ώρα η Τουρκία έχει γίνει απρόβλεπτος και νευρικός γείτονας».
«Πρέπει να έχει κανείς ένα σχεδιασμό πολιτικής, να είναι ιδιαίτερα αυστηρός όταν υπάρχουν αμφισβητήσεις δικαιωμάτων ή προκλήσεις.
Από την άλλη πρέπει, στο ευρωπαϊκό μέτωπο που έχει ανοίξει η Τουρκία, να προσπαθούμε να κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους, για το συμφέρον τόσο του τουρκικού λαού όσο και της Ευρώπης και της Ελλάδας, που είναι καλύτερο να έχουν στα σύνορά τους μία ευρωπαϊκή και όχι εχθρική Τουρκία» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης