Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος στο όρος Σινά - Στους 305 οι νεκροί

Τριήμερο πένθος στην Αίγυπτο μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος στο όρος Σινά - Στους 305 οι νεκροί
Οι δράστες πυροδότησαν βόμβα και εν συνεχεία άνοιξαν πυρ σε τζαμί της περιοχής
(upd15) Τριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στην Αίγυπτο μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος στην πόλη στο Σινά, που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή 24/11, την ώρα που οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για την καθιερωμένη προσευχή.
Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στην ιστορία της χώρας, καθώς, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία,  έχασαν τη ζωή του 305 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν 128.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ήταν τουλάχιστον 235 οι νεκροί και 109 οι τραυματίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό,  όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, αυξήθηκε στους 305 ο αριθμός των νεκρών, εκ των οποίων 27 είναι παιδιά.
Επιπλέον, τους 128 έφτασαν οι τραυματίες.
Στο μεταξύ, σε βομβαρδισμούς "τρομοκρατικών" στόχων, ως αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος, προχώρησε η Αίγυπτος, ενώ σε ό,τι αφορά τους δράστες της επίθεσης, ήταν συνολικά 25 με 30 και είχαν μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δράστες είχαν μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους

Οι ένοπλοι που σκότωσαν πάνω από 300 ανθρώπους στο τέμενος της Αιγύπτου στο βόρειο Σινά έφεραν τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους, ενώ συνολικά ήταν 25 με 30 άτομα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Oι δράστες, αρκετοί εκ των οποίων φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής, περικύκλωσαν το τζαμί, μπλοκάροντας τα παράθυρα και την κύρια είσοδο και άνοιξαν πυρ μέσα σε αυτό με αυτόματα όπλα, όπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα και τις καταθέσεις των επιζώντων.
"Ήταν περίπου 25 με 30 άτομα, είχαν μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους και πήραν θέσεις μπροστά από την πόρτα του τζαμιού και στα 12 παράθυρα με αυτόματα όπλα".

Guardian: Αιγυπτιακά πολεμικά αεροσκάφη χτυπούν "τρομοκρατικούς" στόχους μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος

Ο στρατός της Αιγύπτου απάντησε με αεροπορικές επιδρομές ενάντια σε "θύλακες" και οχήματα τρομοκρατών, μετά τον θάνατο 235 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων σε τέμενος της χερσονήσου του Σινά, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.
Στην πιο φονική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μία βόμβα έσκασε μέσα στο τζαμί και στη συνέχεια περίπου 20 ένοπλοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες άρχισαν να πυροβολούν πιστούς και ασθενοφόρα.
Παρεμπιπτόντως, πάνω από 50 ασθενοφόρα επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν περίπου 130 τραυματίες, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, που, πάντως, συνιστά κλιμάκωση στα χτυπήματα του Ισλαμικού  Κράτους ενάντια στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah al - Sisis με τηλεοπτικό του διάγγελμα έκανε λόγο για βίαιη απάντηση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
"Αυτή η επίθεση θα αυξήσει τη θέληση και την ενότητά μας και θα απαντήσουμε βίαια στους τρομοκράτες" ανέφερε χαρακτηριστικά, ώρες πριν ο στρατός της Αιγύπτου πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στην ορεινή περιοχή, γύρω από την Bir al - Abed.
Οι στόχοι ήταν οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση και τοποθεσίες, όπου φυλάσσονταν όπλα και πυρομαχικά.
Ο Sisi κάλεσε και σε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ενώ κήρυξε και τριήμερο εθνικό πένθος.
Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες όσων έζησαν τη σφαγή και κάνουν λόγο για πτώματα σκεπασμένα με κουβέρτες, για τους δράστες να πυροβολούν ακόμα και τα ασθενοφόρα, ενώ είχαν αποκλείσει και τους γύρω δρόμους.
Σύμφωνα με την προπαγάνδα του ISIS ο στόχος ήταν να χτυπηθεί ο πολυθεϊσμός, ενώ η επίθεση έγινε λίγες μέρες πριν τους ετήσιους εορτασμούς για τη γέννηση του προφήτη Μωάμεθ.
Άλλος αυτόπτης μάρτυρας που είδε τα ασθενοφόρα να επιβιβάζουν μαζικά τραυματίες, μίλησε για σφαγή αθώων και ανέφερε επίσης ότι οι κάτοικοι πήγαιναν σε φαρμακεία και κλινικές για να πάρουν φάρμακα για όσους τα είχαν ανάγκη.
Στα νοσοκομεία επικρατούσε χάος, παντού αίμα και κραυγές, ενώ σκοτώθηκαν όλοι οι άνδρες, οι γέροι και τα αγόρια μίας οικογένειας.
Η επίθεση στο τέμενος  ήταν μία διαφορετική επίθεση από αυτές που συνήθως κάνουν οι τρομοκράτες του Σινά, που συνήθως βάζουν στο στόχαστρο τις δυνάμεις ασφαλείας, από το 2013 που ο Sisi ανήλθε στην εξουσία.
Τον Ιούλιο είχαν σκοτωθεί 23 στρατιώτες, ενώ 224 ήταν τα θύματα επίθεσης σε ρώσικο αεροπλάνο το 2015.
Τον Μάιο είχαν χάσει επίσης τη ζωή τους 29 Κόπτες Χριστιανοί και πλέον μετά τους Χριστιανούς ήρθε η σειρά και των τζαμιών.
Η επίθεση καταδικάστηκε από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα, από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, toν Donald Trump, τον Βρετανό υπουργό Eξωτερικών Boris Johnson, τον Γάλλο ομόλογό του Yves Le Drian και τον επικεφαλής της αραβικής λίγκας που εδρεύει στο Κάιρο, Ahmed Aboul Gheit.

Η επίθεση στο τέμενος

Η επίθεση έγινε στη διάρκεια της προσευχής στο τέμενος Al Rawdah στην πόλη Bir al-Abed, 40 χιλιόμετρα δυτικά του El Arish, πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Σινά, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση, παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο, ενώ την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση δεν έχει αναλάβει ακόμη καμία οργάνωση, αν και όλα δείχνουν ότι πίσω από αυτήν είναι τζιχαντιστές.
Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 235 πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα τέμενος στην ανατολική Αίγυπτο για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής βρήκαν φρικτό θάνατο όταν τους γάζωσαν ένοπλοι, στη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, οι νεκροί ανέρχονται στους 235 και οι τραυματίες στους 130.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky News Arabia, που επικαλείται μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, αιγυπτιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο οχημάτων, στο βόρειο Σινά, σκοτώνοντας 15 από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή του τεμένους Αλ Ράουντα. Η επιχείρηση αυτή έγινε στην έρημο, κοντά στην πόλη Αλ Αρίς.
Η επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Μπιρ αλ Άμπεντ, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της Αλ Αρίς, της πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά.
Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.
Στο τέμενος Αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι. Το ΙΚ θεωρεί τους σουφιστές "αιρετικούς" και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν.
Μεταξύ των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί ήταν και πολλοί νεοσύλλεκτοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από την πόλη Αλ Αρίς.
Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μ. Morsi από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο ΙΚ εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4x4 και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό.
Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν.
Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος.
Ο πρόεδρος F. Al Sissi συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.
Σε ανακοίνωσή τουο ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου A. Geit καταδίκασε το "φρικτό έγκλημα που επιβεβαιώνει ότι η αληθινή θρησκεία του Ισλάμ είναι αθώα" και ότι άλλοι είναι εκείνοι που "υιοθετούν την εξτρεμιστική τρομοκρατική ιδεολογία".
Ο πρόεδρος της Ρωσίας V. Putin, σε μήνυμά του προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καταδίκασε την "κυνική επίθεση" ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trumpέκανε λόγο για μια "θρασύδειλη" πράξη.
"Ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχτεί την τρομοκρατία, πρέπει να νικήσουμε στρατιωτικά" τους τρομοκράτες, τόνισε στο μήνυμά του, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση των ενόπλων στο χωριό Μπιρ αλ Άμπεντ στόχευε "αθώους και ανυπεράσπιστους πιστούς".
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Z. Drian καταδίκασε επίσης την επίθεση ενώ ο Βρετανός ομόλογός του B. Johnson εξέφασε τη βαθύτατη θλίψη του για "αυτήν τη βάρβαρη ενέργεια".
Το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά.
Οι τζιχαντιστές στρέφονται επίσης, ολοένα και περισσότερο, εναντίον αμάχων: βάζουν στο στόχαστρο όχι μόνο χριστιανούς και σουφιστές αλλά και τους βεδουίνες του Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον στρατό.
Τον Φεβρουάριο του 2017, οι χριστιανοί της πόλης Αλ Αρίς έφυγαν μαζικά από την περιοχή, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον της κοινότητάς τους.
Πριν από περίπου έναν χρόνο περισσότεροι από 100 χριστιανοί Κόπτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών στην Αίγυπτο.
To 2016, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν έναν ηλικιωμένο ηγέτη των σουφιστών, που τον κατηγόρησαν ότι ασκούσε "μαγεία".
Την ίδια περίοδο απήγαγαν και πολλούς πιστούς σουφιστές, αλλά τους απελευθέρωσαν αφού τους έπεισαν να "μετανοήσουν".






Ο πρόεδρος της Αιγύπτου υπόσχεται σφοδρή απάντηση για την επίθεση στο τέμενος

Σφοδρή απάντηση της Αιγύπτου για τη δολοφονική επίθεση στο τέμενος στο βόρειο Σίνα, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της χώρας Abdel Fattah al-Sisi
«Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα» δήλωσε ο Σίσι κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.
Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής από την απίστευτη αυτή επίθεση είναι τουλάχιστον 235 νεκροί και 130 τραυματίες.






Πρώτη ενημέρωση: 14:36, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης