Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει υγιής τρόπος η MIG να μειώσει τον δανεισμό χωρίς να πουλήσει σχεδόν καμία συμμετοχή …. - Εκτός ο Ζανιάς

tags :
Υπάρχει υγιής τρόπος η MIG να μειώσει τον δανεισμό χωρίς να πουλήσει σχεδόν καμία συμμετοχή …. - Εκτός ο Ζανιάς
Η MIG δεν χρειάζεται διαμελισμό αλλά χρηματοοικονομική ενίσχυση με στόχο την ισχυροποίηση του ομίλου.
Ο όμιλος Marfin Investment Group μετά την απώλεια του μεγάλου ιδρυτή Ανδρέα Βγενόπουλου βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο λόγω σημαντικών εξελίξεων που αφορούν τα σχέδια της Πειραιώς ως βασικού μετόχου στην MIG, την κινητικότητα στην Attica Group και βεβαίως στο Υγεία με αφορμή την πρόταση εξαγοράς του Αποστολόπουλου του Ιατρικού Αθηνών…
Η MIG έχει ένα σημαντικό δανεισμό ως όμιλος και ως συμμετοχές και αυτός ο δανεισμός αποτελεί πρόβλημα για την Πειραιώς καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δανείων βρίσκεται στην Πειραιώς.
Η Πειραιώς έχει μια διπλή ιδιότητα είναι δανειστής της MIG σε καθοριστικό βαθμό και βασικός μέτοχος με 31,2%.
Μετά την κίνηση της Πειραιώς να προχωρήσει σε  ομολογιακό 425 εκατ μετατρέψιμο σε μετοχές….η μετοχή της MIG βυθίστηκε και αυτό συνέβη επειδή το dilution σε ένα σενάριο υπαρκτό είναι ακραίο για τους υπόλοιπους μετόχους.
Όμως το βασικό ζήτημα είναι το εξής.
Η Πειραιώς είναι βασικός μέτοχος στην MIG και είναι και βασικός δανειστής της MIG και των εταιριών συμμετοχών.
Η Πειραιώς εύλογα θέλει να μειώσει την δανειακή έκθεση της στον όμιλο MIG και ο όμιλος MIG εύλογα θέλει να διατηρήσει όλες τις συμμετοχές.
Λύση υπάρχει ώστε και οι δύο πλευρές να πετύχουν τους στρατηγικούς στόχους.
Η MIG η οποία προσεχώς θα αποκτήσει νέο Πρόεδρο – όχι τον Ζανιά που αρχικώς είχε προταθεί – αντικαθιστώντας τον επιτυχημένο τραπεζίτη Σταύρο Λεκκάκο.
Η λύση είναι μια λογική και στοχευμένη αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου 200-250 εκατ ευρώ.
Στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει μόνο ένας στρατηγικός επενδυτής θα πραγματοποιηθεί με παραίτηση των παλαιών μετόχων.
Η Πειραιώς πως θα κερδίσει;
Θα υποστεί dilution το 31,2% θα γίνει 2% ή 3% αλλά θα έχει εξασφαλίσει
1)Περίπου 150-200 εκατ από την αύξηση ως αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων.
2)Θα υπάρξει με το νέο στρατηγικό επενδυτή ένα πρόγραμμα δανειακής αναδιάρθρωσης ώστε όλα τα δάνεια να εξυπηρετούνται κανονικά και αυτομάτως με αυτό τον τρόπο να μειωθεί δραστικά το ρίσκο για την Πειραιώς.
H Πειραιώς είναι δυνητικός πωλητής αλλά η διαδικασία πώλησης να συμφέρει και την Πειραιώς αλλά και τις εταιρίες που απαρτίζουν τον όμιλο MIG.
3)Οι εταιρίες που απαρτίζουν την MIG θα αναπτυχθούν καθώς θα ξεκινήσει ο ανοδικός οικονομικός κύκλος θα αυξήσουν τζίρους και EBITDA και το σημαντικότερο θα παράγουν τέτοια κέρδη που θα αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Με τον τρόπο αυτό η Πειραιώς θα έχει μειώσει δραστικά το δανειακό ρίσκο και ταυτόχρονα η MIG θα έχει μείνει αλώβητη δίνοντας την δυνατότητα στον όμιλο να πρωταγωνιστήσει ξανά στο ελληνικό επιχειρείν.
Όσο η MIG και οι εταιρίες της ανακάμπτουν τόσο οι προοπτικές επιτυχίας του μεγάλου εγχειρήματος του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
Η MIG δεν χρειάζεται διαμελισμό αλλά χρηματοοικονομική ενίσχυση με στόχο την ισχυροποίηση του ομίλου.

Υποσημείωση

Μετά την συγχώνευση Attica Group και Hellenic Seaways πολλοί έχουν υποθέσει ότι το Fortress θα αποκτήσει το νέο σχήμα λόγω και της ισχυρής παρουσίας στο μετοχικό κεφάλαιο.
Σε μια τέτοια περίπτωση η αποτίμηση της Attica Group θα ανέλθει στα 370-400 εκατ ευρώ.
Ωστόσο ακόμη και η Attica Group μπορεί να παραμείνει στον όμιλο MIG.

Shareholders Structure

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης