Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bayer (Transform! Europe): Άδικη και παράλογη η πολιτική που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα

Bayer (Transform! Europe): Άδικη και παράλογη η πολιτική που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα
"Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια να ανακαλύψει τρόπους να κάνει κοινωνική πολιτική", ανέφερε ο αυστριακός Walter Bayer, πολιτικός συντονιστής της δεξαμενής σκέψης της ευρωπαϊκής Αριστεράς «transform! europe»
Την εκτίμησή του ότι η πολιτική που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα είναι άδικη και εντελώς παράλογη, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αυστριακός Walter Bayer, πολιτικός συντονιστής της δεξαμενής σκέψης της ευρωπαϊκής Αριστεράς «transform! europe» και συνδιοργανωτής με το «Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς» του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα «Ανισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση: προοδευτικές απαντήσεις», που διεξήχθη στις 23-25/11στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Όπως είπε, «είμαι απόλυτα αντίθετος με την τρόικα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πολιτική που επέβαλε στην Ελλάδα δεν είναι μόνο άδικη αλλά και εντελώς παράλογη.
Δεν νομίζω ότι το αυτό μοντέλο κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής πρέπει να μεταφερθεί ως δήθεν επιτυχημένο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια να ανακαλύψει τρόπους να κάνει κοινωνική πολιτική όπου μπορεί και το κάνει» και εξήρε τη στάση της στο προσφυγικό παρά τα προβλήματα της ίδιας της Ελλάδας σε αντίθεση με άλλες πλούσιες χώρες της Ευρώπης όπως η Αυστρία.
Κληθείς να εκτιμήσει την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά ανέφερε πως «παρά το γεγονός ότι οι πολίτες περίμεναν περισσότερα θα πρέπει να αναλογισθεί κανείς ότι αφέθηκε μόνη ιδίως από τους Σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης και για να είμαστε ειλικρινείς ούτε τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, ούτε τα κοινωνικά κινήματα δεν την υποστήριξαν επαρκώς.
Ούτε είχε την διεθνή υποστήριξη από άλλες χώρες.
Υπό τις συνθήκες αυτές προσπάθησε μόνο με τις δικές της δυνάμεις να επιτύχει το άριστο δυνατό αποτέλεσμα.
Νοιώθω σήμερα τόσο κοντά όσο και πριν με αυτήν την κυβέρνηση».
Σχετικά με την διανομή κοινωνικού μερίσματος που φέτος θα επαναληφθεί, ο ίδιος το βρίσκει σωστό και σημειώνει ότι «στο Γκράτς όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστρίας είναι η δεύτερη δύναμη δίνεται μια ανάλογη βοήθεια και επικρίνεται ως ελεημοσύνη».
Σε ερώτηση για το κατά πόσο η μετεκλογική κατάσταση στην Γερμανία θα επηρεάσει τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αφού σημειώνει την εκτίμησή του ότι στην Γερμανία θα γίνει πιθανόν ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών τελικά με ενδεχόμενη επιρροή των Πρασίνων, συμπληρώνει πως «αυτό σημαίνει συνέχιση της μέχρι τώρα κοινωνικής πολιτικής.
Στην Αυστρία τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας  είναι ένα ακροδεξιό κόμμα και θα υπάρξει στροφή προς τα δεξιά».
Σχετικά με την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, αναφέρει ότι «στην Αυστρία το χάσμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην Γερμανία, διότι και πολλοί πλούσιοι από το εξωτερικό «παρκάρουν» τα χρήματά τους στην Αυστρία διότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές».
Κατά τον ίδιο, συνολικά η οικονομική πολιτική είναι φιλική προς το κεφάλαιο και με τη νέα κυβέρνηση μεταξύ του (Χριστιανοδημοκρατικού) Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (?VP) και του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FP?) θα γίνει περισσότερο.
Χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι γίνεται στην Ευρώπη συζήτηση για τις κοινωνικές ανισότητες, συμπληρώνοντας ότι  «από την άλλη μεριά είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι κοινωνικοί πυλώνες που περιγράφονται δεν περιέχουν συγκεκριμένα μέτρα.
Ακόμα χειρότερο είναι το ότι η κοινωνική πολιτική είναι ένα παρακολουθηματικό μέγεθος της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο βαθμό που το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και η συνολική πολιτική του περιορισμού των δημοσιών δαπανών δεν αλλάζουν οι δυνατότητες για λήψη κοινωνικών μέτρων είναι πολύ περιορισμένες.
Αυτό είναι το κύριο έλλειμμα της συμφωνίας, το ότι η κοινωνική πολιτική είναι παρεπόμενη της οικονομικής πολιτικής της νομισματικής Ένωσης».
Υπογραμμίζει δε, πως στην στην Αυστρία υπάρχουν επαρκείς πόροι, πλεονάσματα τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν για να αμβλυνθούν οι ανισότητες, υπάρχουν επαρκή περιθώρια για άσκηση κοινωνική πολιτικής, να γίνουν επενδύσεις στην κατεύθυνση της οικολογικής αναδιαμόρφωσης τη οικονομίας, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και όχι την κατεδάφισή του όπως προαναγγέλλει η καινούρια κυβέρνηση.
Για τις προτάσεις Macron και αν αυτές είναι προς την σωστή κατεύθυνση στον κοινωνικό τομέα, απαντά αρνητικά και σημειώνει πως «ο ι κοινός προϋπολογισμός απορρίφθηκε εξάλλου από την γερμανική κυβέρνηση εντός μερικών ημερών.
Η πρόταση έμεινε στα χαρτιά και αυτό που απέμεινε είναι οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας οι οποίες είναι εντελώς προς την κατεύθυνση της απόλυτα νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης