Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ στην Ελλάδα): Σαφές μήνυμα Trump για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ στην Ελλάδα): Σαφές μήνυμα Trump για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Η διμερής σχέση μας ήταν πάντα ισχυρή, αλλά σήμερα είναι καλύτερη από ότι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες τονίζει ο Αμερικάνος πρέσβης
Την θέση ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump στην Ουάσινγκτον, ο Trump έστειλε ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» διατύπωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt.
Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αμερικάνος πρέσβης υποστηρίζει ότι οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες , κάτι που όπως λέει, οφείλεται στη σκληρή δουλειά που έχουν κάνει οι δύο πλευρές.
Όπως αναφέρει, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων δεν τελείωσε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αντιθέτως συνεχίζεται με τη στενή συνεργασία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου και του Έλληνα υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, ενώ προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να επισκεφθούν την Ελλάδα, καθώς όπως λέει, είναι μια ασφαλής χώρα.

 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Geoffrey Pyatt στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Βρίσκεστε στην Ελλάδα για περίπου ένα χρόνο. Πώς βλέπετε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;
Τα καλά νέα είναι ότι η διμερής σχέση μας ήταν πάντα ισχυρή, αλλά σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες.
Νομίζω ότι επωφελούμαστε από την πολλή σκληρή δουλειά που έχει γίνει και από τις δύο κυβερνήσεις, την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την Ελλάδα και τους Έλληνες στη διάρκεια μιας δύσκολης οικονομικής περιόδου αλλά και τη σαφή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εργαστεί για την ανάπτυξη της διμερούς σχέσης.
Είναι σημαντικό ότι μόλις πριν από ένα χρόνο είχαμε τον (πρώην) Πρόεδρο Ομπάμα εδώ, όπου μίλησε στο Κέντρο «Νιάρχος» φιλοξενούμενος από τον πρωθυπουργό και εν συνεχεία, έντεκα μήνες αργότερα, μια απίστευτα επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Σικάγο και το Λευκό Οίκο.
Εκεί άκουσε ένα σαφές μήνυμα από τον Πρόεδρο Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο Πενς και τους ηγέτες του Κογκρέσου σχετικά με την εκτίμησή μας για τη συμμαχία μας με την Ελλάδα και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγει με επιτυχία από αυτή την περίοδο οικονομικής δυσκολίας.

Πιστεύετε, δηλαδή, ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ βοήθησε στην προώθηση των διμερών σχέσεων
Οπωσδήποτε. Ο πρωθυπουργός ήταν πολύ αποτελεσματικός στις συναντήσεις του με επιχειρηματίες και με επενδυτές στο Σικάγο και στην Ουάσινγκτον, στο να στείλει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει, ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή σε ξένες επενδύσεις και ότι η Ελλάδα εκτιμά αυτό που προσφέρουν οι Αμερικανοί όσον αφορά την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την ψηφιακή οικονομία, και ότι είναι πολύ αφοσιωμένος στη συνεργασία μας ώστε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις.
Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που θα είμαστε η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2018 και αυτό είναι το θέμα στο οποίο θα επικεντρωθούμε από τώρα μέχρι τότε, οικοδομώντας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μια πλατφόρμα για να αναδείξουμε τα καλύτερα που έχει να παρουσιάσει η Αμερική και να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τις εμπορικές και επενδυτικές μας σχέσεις.

Η Ελλάδα χρειάζεται ξένες επενδύσεις για να ενισχύσει την οικονομική της ανάπτυξη. Μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση και αν ναι, με ποιο τρόπο;
Πιστεύω πως μία από τις μορφές βοήθειας που παρείχε ο Πρόεδρος Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα ήταν να στείλει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά την υποστήριξη των ΗΠΑ για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί και ένα μήνυμα συνεχούς δέσμευσης των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος Τραμπ έλαβε επίσης την απόφαση να τοποθετήσει τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος ως επικεφαλής σε κοινή επιτροπή με τον υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, η οποία θα ασχοληθεί με επενδυτικά ζητήματα. Καθώς επίσης και εδώ στην Αθήνα, η οικονομική μου ομάδα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες με τον υπουργό Παπαδημητρίου ώστε να εντοπίσουμε ευκαιρίες, να άρουμε εμπόδια, να αποφασίσουμε πώς θα αναπτύξουμε την επενδυτική μας σχέση με τρόπο που να συμβάλλει στη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τον ενεργειακό κλάδο, ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών;

Έχουμε μια εξαιρετική σχέση ενεργειακής διπλωματίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον έδωσε μια σημαντική ομιλία χθες (σ.σ. προχθές) στην Ουάσιγκτον, όπου μίλησε για το αμερικανικό πλαίσιο πολιτικής για την Ευρώπη και τόνισε τη σημασία στήριξης της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.
Η Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο μέρος αυτής της ατζέντας.
Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, όταν ήταν στην Ουάσινγκτον, μίλησε για σημαντικά έργα όπως ο TAP, όπως ο IGB Interconnector, η FSRU, η πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, όπου ελπίζουμε να δούμε έναν επενδυτή από την Αμερική. Μίλησε για την πρόθεση της Ελλάδας να γίνει το τρίτο κράτος-μέλος της ΕΕ που θα αρχίσει να εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Όλα αυτά είναι βήματα που απεικονίζουν τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κόμβου, αλλά και τη σύγκλιση της αμερικανικής ατζέντας ενεργειακής διπλωματίας στην Ευρώπη με το έργο που έχουν κάνει ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση.
Είμαστε επίσης ενθουσιασμένοι για το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμμετείχα πριν από μερικούς μήνες σε μια εκδήλωση όπου ανακοινώσαμε την επιστροφή της GE Wind στην ελληνική αγορά.
Έχετε επίσης ελληνικές εταιρείες που είναι επιτυχημένοι παραγωγοί αιολικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης τεράστιες δυνατότητες σε τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια και σε όλους τους κλάδους που αφορούν την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Συνεπώς είναι ένας τομέας με τεράστιες δυνατότητες τόσο όσον αφορά το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, όσο και από την άποψη της εμπορικής και επενδυτικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας.

Πολλοί τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Προσβλέπουμε σε μια μεγαλύτερη τουριστική ροή. Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ σε αυτό το θέμα;
Ένα από τα πράγματα που έχει κάνει η πρεσβεία, που έκανα στα ταξίδια μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι να τονίσω πόσο φιλόξενη είναι η Ελλάδα στους Αμερικανούς επισκέπτες, και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα να επισκεφθούν.
Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την αύξηση που υπάρχει ήδη στον αριθμό των Αμερικανών επισκεπτών.
Ένα καλό πράγμα που προσφέρουν οι Αμερικανοί τουρίστες στην Ελλάδα είναι ότι συνήθως έρχονται εδώ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους Ευρωπαίους, καθώς είναι ένα μακρινό ταξίδι, και αυτό συμβάλλει στο να ρίχνουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία.
Είναι επίσης ενθαρρυντικό για μένα ότι βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις και ανάπτυξη των αμερικανικών τουριστικών υπηρεσιών: υπάρχουν κάποιες πολύ μεγάλες επενδύσεις που αναμένονται όσον αφορά τις αμερικανικές εταιρείες τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες συμμετέχουν περισσότερο στην Ελλάδα. Υπάρχουν αμερικανικά εμπορικά σήματα ξενοδοχείων που εμφανίζονται και πάλι, έχετε το Wyndham Hotels and Resorts που ήρθε στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ενώ το Marriott ξανανοίγει εδώ στην Αθήνα. Όλα αυτά αποτελούν θετικές ενδείξεις. Και φυσικά έχουμε μια αύξηση στον αριθμό των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ποιος είναι ο ρόλος της χώρας μας σε μια «εύθραυστη», επιτρέψτε μου να πω, περιοχή όπως η νοτιοανατολική Μεσόγειος;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό ήταν το μήνυμα που υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος Πενς όταν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα τον περασμένο μήνα. Χαίρομαι επίσης που είδα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς χρησιμοποίησε παρόμοιους όρους στη διάρκεια επίσκεψής του στο Νέο Δελχί της Ινδίας πριν από δύο μέρες.
Θεωρούμε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο, όχι μόνο λόγω του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε μαζί --για παράδειγμα οι στρατιωτικές μας δυνάμεις στη Σούδα-- αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα εμβαθύνει τη συνεργασία της με φίλους των ΗΠΑ στην περιοχή, με χώρες όπως το Ισραήλ, την Κύπρο, την τριμερή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Στην ομιλία την οποία ανέφερα προηγουμένως, ο υπουργός Τίλερσον μίλησε εκτενώς για τη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πορεία τους προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και αυτό βεβαίως είναι μια ατζέντα στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Μας εντυπωσίασε πολύ ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Κοτζιάς έχει συμβάλει εποικοδομητικά και ενεργητικά στην οικοδόμηση αυτού του δικτύου σχέσεων, αποδεικνύοντας πώς η Ελλάδα αξιοποιεί τη δημοκρατία, τη θέση της ως κράτους-μέλους της ΕΕ, ως μέλους του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει να οικοδομήσουμε μια πιο σταθερή και ευημερούσα γειτονιά.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS