Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Reuters: Ο όμιλος Μυτιληναίου κλειδώνει την επένδυση των 400 εκατ. ευρώ στην αλουμίνα

Reuters: Ο όμιλος Μυτιληναίου κλειδώνει την επένδυση των 400 εκατ. ευρώ στην αλουμίνα
Ο όμιλος Μυτιληναίου κλειδώνει την επένδυση των 400 εκατ. ευρώ στην αλουμίνα
Ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος Μυτιληναίος θα ολοκληρώσει την επένδυση αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα του τον επόμενο μήνα, γεγονός που θα καταστήσει τον όμιλο ως τον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμίνας στην Ευρώπη αναφέρει το Reuters.
Παρά την συνεχιζόμενη ύφεση  που πλήττει την Ελλάδας από το 2008 έως το 2016, ο όμιλος Μυτιληναίου, που δραστηριοποιείται από την παραγωγή μετάλλων μέχρι την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει καταφέρει να "αποκρούσει" τα προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης εξαιτίας της εξωστρέφειας του και την επέκταση του στο εξωτερικό αλλά και την επένδυση  εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για αγορά νέου εξοπλισμού ο οποίος μείωσε σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής.
"Ελπίζουμε να αρχίσουμε να κατασκευάζουμε τη νέα μονάδα αλουμίνας... με ετήσια δυναμικότητα 1 εκατομμυρίου τόνων το 2018", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο Reuters την Πέμπτη (30/11).
Ο όμιλος ήδη διαθέτει μονάδα κατασκευής αλουμινίου στην κεντρική Ελλάδα με ετήσια παραγωγή 820.000 τόνων.
O κ. Mυτιληναίος ανέφερε πως η εταιρεία προσβλέπει στην οριστικοποίηση της απόφασης για την επένδυση σε συνάντηση της δωδεκαμελούς εκτελεστικής επιτροπής στις 22 Δεκεμβρίου 2017.
"Θα είναι μια επένδυση ορόσημο, καθιστώντας μας κορυφαίος παραγωγός αλουμίνας στην Ευρώπη", είπε.
Ο όμιλος Μυτιληναίου άντλησε 300 εκατ. ευρώ από πενταετή ομόλογο τον Ιούνιο του 2017 και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου δήλωσε ότι μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων μαζί με διαθέσιμα μετρητά θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της νέας μονάδας παραγωγής.
Η Μυτιληναίος εξάγει όλη την παραγωγή αλουμίνας.
Το 2008, συνήψε 10ετή σύμβαση πώλησης περισσότερων από 5 εκατομμυρίων τόνων αλουμίνας στην ελβετική εταιρεία Glencore συμφωνία αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων.
Η σύμβαση επρόκειτο να λήξει φέτος, αλλά η εταιρεία την έχει παρατείνει μέχρι το 2025, δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Οι τιμές του αλουμινίου έχουν σημειώσει ράλι μέσα στο 2017, λόγω των περικοπών στην παραγωγή που σχετίζονται με τη ρύπανση στην Κίνα.
Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αλουμινίου, σε συνάρτηση με το χαμηλότερο κόστος και τη συγχώνευση μερικών από τις δραστηριότητές της, θα βοηθήσει τον όμιλο Μυτιληναίου να επιτύχει τους οικονομικούς του στόχους για το 2017.
Ο όμιλος έχει προβλέψει πωλήσεις άνω των 1,5 δισ. και προ φόρων κέρδη περίπου 200 εκατ. για το 2017.
"Θα πετύχουμε τις προβλέψεις μας", δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος.
"Μετά την φορολογίας, θα έχουμε κέρδη 160-170 εκατ. ευρώ".
Για το 2016 ο όμιλος είχε καθαρά κέρδη 34,2 εκατ. ευρώ το 2016.
Ο βιομηχανικός όμιλος επεκτείνει επίσης την ενεργειακή του δραστηριότητα και κατασκευάζει μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γκάνα και τη Λιβύη μεταξύ άλλων χωρών.
Στην Ελλάδα κατέχει μερίδιο 12% στην αγορά χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και ένα μερίδιο 4% στην αγορά λιανικής.
Σύμφωνα με το τρίτο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα συμφώνησε να πουλήσει το 40% των λιγνιτικών της μονάδων που ανήκουν στη ΔΕΗ προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο αγοράς της στη λιανική σε ποσοστό κάτω του 50% μέχρι το 2020.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση τριών λιγνιτικών μονάδων και μιας ακόμη που πρόκειται να κατασκευαστεί και μέσω διαγωνισμού θα αναμένουν τις προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές.
Ερωτηθείς αν ο όμιλος Μυτιληναίου ενδιαφέρεται για κάποιο από αυτά τα εργοστάσια, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως "θα ήθελα να δω τους όρους (της πώλησης), την τιμή, τις προβλέψεις για τους εργαζόμενους, το μέγεθος των απαραίτητων επενδύσεων".
"Δεν θα βιαζόμουν καθόλου" πρόσθεσε.
Η Ελλάδα εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο για να καλύψει την αυξημένη κατανάλωση που έφθασε τα 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2016.
Η Ελλάδα, αντιμετώπισε το 2016 κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ενδέχεται να χρειαστεί να εντείνει την παραγωγή φυσικού αερίου καθώς ορισμένοι ρυπογόνοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα κλείσουν τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου μεταξύ των ελληνικών βιομηχανιών και ήδη δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο φυσικού αερίου,  έχει τις απαραίτητες υποδομές για να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία.
"Καταναλώνουμε 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά εκατοστά ετησίως.
Δεν θα ήταν δύσκολο να προσφέρουμε επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην αγορά χονδρικής πώλησης", ανέφερε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης