Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Λευκός καπνός από τη συνάντηση Σταθάκη με θεσμούς - Συμφωνία στα ενεργειακά

Λευκός καπνός από τη συνάντηση Σταθάκη με θεσμούς - Συμφωνία στα ενεργειακά
Έκλεισε η συμφωνία για τα ενεργειακά
(upd) «Τα θέματα έκλεισαν», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης την Παρασκευή (1/12) με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των Θεσμών για τα θέματα ενέργειας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε δημοσιογράφους.
Ο ίδιος για το θέμα των λιγνιτών ανέφερε πως «σήμερα έχουμε τη συμφωνία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).
Αυτό θα οδηγήσει στην έναρξη του market test την επόμενη εβδομάδα.
Θα διεξαχθεί από την DG Comp.
Κατά τα άλλα, όλο τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και όλες τις κινήσεις (πρόσληψη συμβούλου, απόσχιση μονάδων) θα τις κάνει η ΔΕΗ».
Όπως ανέφερε ο υπουργός, η συμφωνία περιλαμβάνει τις μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, ενώ  υπάρχει ρητή αναφορά σε δίκαιο τίμημα και διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΗ και των μετόχων της.
Για το εργοστάσιο στο Αμύνταιο, όπως είπε,  «η ΔΕΗ είναι ελεύθερη να κάνει ότι επιθυμεί.
Για τις 32.000 πρόσθετες ώρες λειτουργίας των μονάδων σε Αμύνταιο και Καρδιά, περιμένουμε οριστική απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ξεκαθάρισε ότι «η διασφάλιση των θέσεων, των σχέσεων και συνθηκών εργασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας».
Σχετικά με τη διάρκεια σημείωσε χαρακτηριστικά  «περιμένετε να δείτε το πλήρες σχέδιο, σύντομα».
Υπογράμμισε ότι οι πωλήσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος 2018, με πολλά ενδιάμεσα στάδια, τον Ιούνιο του 2018 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός.
Διευκρίνισε ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πιθανή αστοχία του market test ή του διαγωνισμού.
Φυσικό αέριο
Αναφορικά με την ΕΠΑ Αττικής και την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως «θα προχωρήσουμε με το σχέδιο, στο οποίο κατέληξαν οι τρεις εταιρείες, ΔΕΠΑ, Shell και ENI.
Θα πρέπει, φυσικά, να υπάρξει η έγκριση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και θα παραμείνει στην ΕΠΑ Αθήνας, όπου μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της αλλά δεν είναι δουλειά μας να το σχολιάσουμε - αφήστε τις εταιρείες να συζητήσουν μεταξύ τους».
Σε ό,τι αφορά λοιπά θέματα, αφού υπογράμμισε ότι «όλα τα άλλα ενεργειακά έκλεισαν», συμπλήρωσε πως πρόκειται για πολλά μικρότερα θέματα και «σε όλα καταλήξαμε σε συμφωνία».
Σχετικά με τη χρέωση προμηθευτή, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι  «καταλήξαμε ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ θα κατανέμεται κατά προτεραιότητα στην απομείωσή της, έως ότου εισαχθούν τα πράσινα πιστοποιητικά.
Ο μηχανισμός ευελιξίας είναι έτοιμος, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εγκριθεί ως μεταβατικός μηχανισμός».
Σημείωσε δε, πως «υπάρχει σκέψη και για τον μόνιμο μηχανισμό ισχύος, που θα ισχύσει στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα με πρόβλεψη για επιλεξιμότητα και των λιγνιτικών μονάδων.
Υπάρχουν και για τα δύο αναφορές στη συμφωνία».

Χθες, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, το bankingnews έγραφε:

Οριστικοποιήθηκε σήμερα (1/12) η συμφωνία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη για τα θέματα της ενέργειας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά από πεντάωρη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα θέματα της ενέργειας «έκλεισαν» και έχουμε συμφωνία με την DGComp για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το market test θα προκηρυχθεί την επόμενη εβδομάδα και σε αυτό θα περιλαμβάνονται οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, Μελίτη 1, η άδεια για τη Μελίτη 2 και τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν.
Μετά την ολοκλήρωση του market test όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες για την πώληση των μονάδων θα γίνουν από τη ΔΕΗ η οποία θα προχωρήσει στην απόσχισή τους, θα προσλάβει σύμβουλο για την διενέργεια του διαγωνισμού και την αποτίμηση της αξίας τους.
Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί στο τέλος του πρώτου 6μήνου του 2018 με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του ίδιου έτους.
Για τις εργασιακές σχέσεις ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σημειώνοντας ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί το πλήρες σχέδιο με τις λεπτομέρειες του.
Σε ότι αφορά τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου όπου ως γνωστόν κατέχει το 51% των ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης με την Shell και την Eni να κατέχουν το 49% σε κάθε μια από τις εταιρείες αντίστοιχα ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να προχωρήσει το σχέδιο των 3 εταιριών ( ΔΕΠΑ, Shell, Eni) το οποίο προβλέπει την απομείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και την αύξηση του μεριδίου της στην ΕΠΑ Αττικής.
Όπως φαίνεται παραμένει ανοιχτό προς συζήτηση εάν η ΔΕΠΑ θα φθάσει στην απόκτηση του 100% της ΕΠΑ Αττικής κάτι που όπως είπε ο κ. Σταθάκης είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των εταιρειών.
Η όλη διαδικασία θα πρέπει να ελεγχθεί και εγκριθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σχετικά με το ζήτημα της κατάργησης της χρέωσης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των ΑΠΕ ο υπουργός δήλωσε ότι συμφωνήθηκε ότι το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ να κατανέμεται κατά προτεραιότητα στην αναλογική μείωση της χρέωσης προμηθευτή.
Τέλος συμφωνήθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις ΥΚΩ όπως επίσης και η υιοθέτηση μηχανισμού ευελιξίας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

(Πρώτη ενημέρωση  22:36, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης