Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία Ελλάδας δανειστών με 12 βασικά σημεία – Επικύρωση στο Eurogroup στις 4/12/17

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία Ελλάδας δανειστών με 12 βασικά σημεία – Επικύρωση στο Eurogroup στις 4/12/17
Τα 12 σημεία της τεχνικής συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών
(upd6) Επήλθε οριστική συμφωνία μεταξύ Ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών στα 12 βασικά σημεία περί τις 20:40 στις 2 Δεκεμβρίου 2017.  Το Staff Level Agreement θα επικυρωθεί στο Eurogroup τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017.
Έτσι μετά τη συμφωνία για τα οικογενειακά επιδόματα το απόγευμα, επήλθε συμφωνία στα 12 βασικά τεχνικά σημεία, η επικυροποίηση των οποίων θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου στο προγραμματισμένο Eurogroup.
Oι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν με τους δανειστές, με το ΦΠΑ στα νησιά να μένει σε εκκρεμότητα και να μετατίθεται για αργότερα η συζήτηση για το φορολογικό συντελεστή.
Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές έκλεισε τόσο για τα προαπαιτούμενα της γ΄αξιολόγησης,όσο και για τις δράσεις που θα ακολουθήσουν μέχρι την δ΄αξιολόγηση.
Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το σχετικό πολυνομοσχέδιο στη Βουλή ενώ  μέσα στο 2018 θα έχουν υλοποιηθεί και οι τελευταίες μνημονιακές δράσεις έως το Eurorgoup στις 22 Ιανουαρίου, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ.ευρώ.
Η συνέχεια θα δοθεί με τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους ενώ με  την τέταρτη  και τελευταία αξιολόγηση  η οποία, στόχος είναι να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018.

Θεσμοί: Δέσμευση των ελληνικών αρχών για τα προαπαιτούμενα

Στόχος είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατόν αναφέρουν οι θεσμοί σε ανακοίνωσή τους μετά τη σύναψη τεχνικής συμφωνία (SLA) σήμερα (2/12./2017) με τις ελληνικές αρχές.
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα συνήψαν τεχνική συμφωνία (SLA) με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων του προγράμματος του ESM
Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup  την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017.
Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι απαραίτητες για να ολοκληρώσουν την 3η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό ».

Moscovici: Ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

Ως θετικό στίγμα για την καταληκτική φάση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας χαρακτηρίζει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Pierre Μοscovici την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.
Επίσης κάνει λόγο για ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές.
«Η επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο μετά από πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις στην Αθήνα.
Θα ενημερώσω το Eurogroup τη Δευτέρα (4/12) για αυτά τα εξαιρετικά νέα.
Ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές στην.
Θετικό στίγμα για καταληκτική φάση προγράμματος», σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Moscovici.

Τσακαλώτος: Θα υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε

Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετέφερε σε δηλώσεις του σήμερα (2/12) ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς.
«Έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε.
Άρα, έχουμε συμφωνία και για το τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και ποια πράγματα πρέπει να γίνουν, και ποια θα είναι στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης. Ήταν σε καλό κλίμα -όπως βλέπετε κλείνουμε πολύ πιο γρήγορα από ότι παλαιότερα τις συναντήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
«Νομίζω ότι έχουμε αρκετά πράγματα που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση που είμαι ευχαριστημένος.
Όπως ότι στην κατάταξη των πιστωτών οι εργαζόμενοι θα μπορούν να παίρνουν πρώτα το 2,75 επί του βασικού μισθού για έξι μήνες.
Δηλαδή οι εργαζόμενοι έχουν την απόλυτη προτεραιότητα πριν αρχίσουν οι άλλοι», συνέχισε.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά.
«Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018. Είναι κάπως ανοιχτό αυτό το ζήτημα.
Αυτό που θα κάνουμε οπωσδήποτε είναι ότι ένα κομμάτι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα το αλλάξουμε να είναι συγκεκριμένα γι' αυτά τα νησιά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ενώ το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η δ' αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου 2018, επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Συμφωνία για τα οικογενειακά επιδόματα


Συμφωνία επήλθε νωρίτερα κατά τιςυναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς για τα οικογενειακά επιδόματα στο πλαίσιο της τρίτης  αξιολόγησης.
Κατά τη συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου με τους εκπροσώπους των δανειστών συμφωνήθηκε αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Τα νέα επιδόματα για το πρώτο παιδί διαμορφώνονται στα 70 ευρώ από 40 που είναι σήμερα.
Για το δεύτερο παιδί στα 140 ευρώ από 80 που είναι σήμερα και για το τρίτο στα 280 από 120 που είναι σήμερα.
Για το τέταρτο παιδί 140 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
Ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ εφέτος αυξάνεται στα 910 εκατ. ευρώ (αύξηση 40%).
Τα εισοδηματικά κριτήρια και η κλιμάκωση των επιδομάτων ακολουθούν αυτά που ισχύουν για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα επιδόματα αναπηρίας.
Μάλιστα, τόνισε ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα δημοσιευτεί ο νέος πίνακας προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας.
Η κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να διατεθούν, το 2018, 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς.
Όπως σημείωσε, από το ποσό αυτό, τα 260 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία αυξάνονται κατά 40%.
Επίσης, 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν για νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

«Λευκός καπνός» για τη τεχνική συμφωνία Ελλάδας και δανειστών με 12 βασικά σημεία - Επικύρωση στο Eurogroup (4/12)

«Λευκός καπνός» βγήκε λίγο μετά τις 20:30 σήμερα (2/12/2017) στο Χίλτον καθώς κατέληξαν στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας κυβέρνηση και δανειστές.
Η συμφωνία αφορά στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης αλλά και τις δράσεις, που θα ακολουθήσουν μέχρι την τέταρτη.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η συμφωνία θα επικυρωθεί σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup της Δευτέρας 4 Δεκεμβρίου.
Θα ακολουθήσουν νομοσχέδια με τα οποία θα επικυρωθούν οι μνημοναικές δράσεις, που συμφωνήθηκαν με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών.
Μοναδική εκκρεμότητα παραμένει ο ΦΠΑ στα νησιά, για τον οποίο το μνημόνιο προβλέπει αύξηση των συντελεστών στα επίπεδα εκείνων, που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:


«Κλειδώνει» -εκτός απροόπτου- σήμερα το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA) μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στην τελευταία μαραθώνια συνάντηση για τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.  Άλλωστε χθες έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες στο ασφαλιστικό, την ενέργεια ενώ και στα χρηματοπιστωτικά και στο δημοσιονομικό υπήρξε σημαντική πρόοδος.

Το θέμα του δημοσιονομικού, που θεωρείται ότι έχει τον ίδιο βαθμό ευαισθησίας με τα επιδόματα αφού έχει να κάνει με τα προληπτικά μέτρα της διετίας 2019-2020 (περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο) επανήλθε χθες στο τραπέζι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συζήτησαν μια καλύτερη διατύπωση στο τεχνικό κείμενο των διατάξεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί και προβλέπουν ταχύτερη εφαρμογή των μειώσεων στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις (κανονικά είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2019) αλλά και στο αφορολόγητο ποσό (από την 1η Ιανουαρίου του 2020) σε περίπτωση που απειληθεί ο ευρωπαϊκός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 (σ.σ. το ΔΝΤ δίνει πρόβλεψη έως 2,6% στην καλύτερη, αλλά για την ώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά στη διαπραγμάτευση).
Ποιος θα κρίνει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν πρόκειται να επιτευχθεί; Το ΔΝΤ φυσικά με τον ρόλο του παρατηρητή που έχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο κρύβεται και ο «δράκος» της τεχνικής συμφωνίας, του επικαιροποιημένου μνημονίου δηλαδή που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές σήμερα στο «Χίλτον» και θα ακολουθήσει η επικύρωσή του τη Δευτέρα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup.


Στο συνέδριο της Capital Link ο Τσακαλώτος

Μετά το Συμβούλιο, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ανακουφισμένος από τη συμφωνία θα αναχωρήσει την Πέμπτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου από το βήμα του 19ου συνεδρίου «Invest in Greece» της «Capital Link» να προβάλει μπροστά σε ανώτατους κυβερνητικούς εκπρόσωπους, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες που θα συμμετέχουν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού την Ελλάδα ως επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό.
Παραδοσιακά το συνέδριο προσελκύει την ελίτ της Wall Street, ενώ παρόντες στο συνέδριο θα είναι η C. Lagarde από το ΔΝΤ, ο D. Kostelo από την Ε.Ε. και ο N. Tzimaroli Τζιμαρόλι από τον ESM.
Η χρονική στιγμή στην οποία γίνεται εξυπηρετεί τα ελληνικά σχέδια για τη νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές τώρα, πριν από τα Χριστούγεννα έως την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2017 ή το νέο έτος, πριν από την πολιτική συμφωνία για την 3η αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου του 2018 (από 15 έως 19 Ιανουαρίου του 2018) με την έκδοση ομολόγου 3ετούς ή 7ετούς διάρκειας.
Το συνέδριο θα παρουσιάσει τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά και σε τομείς όπως είναι τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, η ενέργεια, η ανάπτυξη των υποδομών, η αγορά των ακινήτων, ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η ναυτιλία.

Αναλυτικότερα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει:

1. Νομοθεσία ώς τον Μάιο του 2018 για το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης του αφορολόγητου ορίου (από το 2019, αντί του 2020) σε περίπτωση που το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν «κενά» σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».
2. Καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία.
Οι δανειστές έχουν θέσει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως προϋπόθεση για να κλείσει η 4η αξιολόγηση. Αναμένεται η απόφαση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Πιτσιλή που θα ανάβει το πράσινο φως για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου στην εμπορική αξία αντί για την αντικειμενική.
3. Εξάλειψη του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, με περαιτέρω εξοικονομήσεις ύψους 808 εκατ. το 2018 και 853 εκατ. το 2019.
4. Νέο «ψαλίδι» στα κοινωνικά και τα προνοιακά επιδόματα. Το μέτρο θα μπει από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε εφαρμογή.
5. Νέα νομοθεσία για την προκήρυξη των απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία που θα προβλέπει απαρτία 50%.
6. Μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας αλλά και συμβούλους απασχόλησης σε άτομα που αναζητούν εργασία.
7. Απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας μέσω της κωδικοποίησης των σχετικών νόμων σε Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2018.
8. Πλήρη συγχώνευση όλων των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ. Οι αρχές θα ζητήσουν από τη Eurostat να διατυπώσει επίσημη γνώμη για το αν τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν συγχωνευτεί στον ΕΦΚΑ (π.χ. ΕΔΟΑΕΠ) αποτελούν ιδιωτικούς φορείς κ.ά.
9. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των αυτοαπασχολούμενων.
10. Τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, για την είσπραξη των 2,65 δισ. σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους από τον Ιούνιο αντί για το τέλος Αυγούστου όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.
Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων θα γίνει τον Ιούλιο και θα συμπέσει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος του επόμενου έτους.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 σε έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους αντί για πέντε που εξοφλείται φέτος και εξοφλήθηκε το 2016.
11. Κατάργηση νομικής προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
12. Απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης