Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Δεν πρέπει να παραδώσουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στους τεχνοκράτες

Τσίπρας: Δεν πρέπει να παραδώσουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στους τεχνοκράτες
Σήμερα, Σάββατο 2/12, ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, P. Moscovisi
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα πρέπει να είναι δανειστής της ύστατης καταφυγής για τα κράτη - μέλη σε κρίση και χρηματοδοτικός εγγυητής του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (European Deposit Insurance Scheme, EDIS), τόνισε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, στην παρέμβασή του κατά το δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ).
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «γιατί δεν πρέπει να παραδώσουμε τα κλειδιά της Ευρώπης στους τεχνοκράτες» και εξήγησε ότι  «δεν πρέπει να αφαιρεθούν αρμοδιότητες στην εποπτεία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών-μελών από την Κομισιόν και να μεταφερθούν στον ESM».
Από την Πορτογαλία ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τόνισε ότι «η αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση για την Ευρώπη και τις προοδευτικές δυνάμεις» και μάλιστα, υπογράμμισε τη σημασία ύπαρξης ενός κοινού πλαισίου για τις αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή πρόκληση για την Ευρώπη και τις προοδευτικές δυνάμεις», αναφέροντας ότι η αύξηση των ανισοτήτων ενίσχυσε τον ευρωσκεπτικισμό και τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς κι είχε ως συνέπεια την εκλογική πτώση προοδευτικών δυνάμεων.
Όπως ανέφερε «είναι σημαντικό να έχουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις ένα κοινό πλαίσιο για τις προοδευτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη», ενώ «για εμάς το πιο σημαντικό είναι η διαφάνεια και η δημοκρατία στη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών», κυρίως στο Eurogroup και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Στο πλαίσιο, ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μίλησε για την αναγκαιότητα κοινού, ισχυρού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη, καθώς χρειάζονται αντικυκλικές δημοσιονομικές πολιτικές, για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Μ. Centeno για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.
Ακόμη, αναφέρθηκε στις απαραίτητες , κατά τον ίδιο, πολιτικές για να διασφαλιστεί η σύγκλιση και συγκεκριμένα:
- Τραπεζική Ένωση με εισαγωγή του EDIS.
- Σύγκλιση στη φορολογική πολιτική και κοινοί φορολογικοί συντελεστές για να αποτραπεί ο φορολογικός ανταγωνισμός και να κλείσει η πόρτα στους φορολογικούς παραδείσους στην Ευρώπη.
-Σταδιακή σύγκλιση κατώτατου ημερομισθίου στο 60% του διάμεσου ημερομισθίου σε εθνικό επίπεδο.
-Ισότιμη μεταχείριση των υπερβολικών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών των χωρών του Βορρά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών του Νότου.
Τέλος, ο κ. Τσίπρα υπογράμμισε την ανάγκη για έναν νομικά και πολιτικά δεσμευτικό ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
Σημειώνεται ότι σήμερα, Σάββατο 2/12, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, P. Moscovisi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης