Ως τα μέσα Ιανουαρίου θα μείνουν στο Βέλγιο ο Puigdemont και οι 4 Καταλανοί υπουργοί

Ως τα μέσα Ιανουαρίου θα μείνουν στο Βέλγιο ο Puigdemont και οι 4 Καταλανοί υπουργοί
Η Ισπανία έχει ζητήσει και περιμένει την έκδοση των πρώην μελών της καταλανικής κυβέρνησης 
Έως τα μέσα Ιανουαρίου θα μείνουν στις Βρυξέλλες ο αποπεμφθείς από τη Μαδρίτη πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont και οι υπουργοί του, των οποίων την έκδοση έχει ζητήσει η ισπανική δικαιοσύνη.
«Σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα τουλάχιστον ως την 21η Δεκεμβρίου, και υπολογίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει ως τα μέσα του Ιανουαρίου», δήλωσε ο Jauma Alonso Kuevillas στο καταλανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Rac1.
«Είμαι πεπεισμένος πως ό,τι κι αν συμβεί θα υπάρξει προσφυγή σε εφετείο και ακυρωτικό δικαστήριο» για να αποφευχθεί η έκδοσή τους από το Βέλγιο στην Ισπανία, εξήγησε ο ίδιος.
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας είχε καταφύγει στο Βέλγιο μαζί με τέσσερις από τους υπουργούς του αφού η ισπανική κυβέρνηση έθεσε υπό τον απευθείας έλεγχο της Μαδρίτης την Καταλονία, που όδευε να ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της, την 28η Οκτωβρίου.
Όπως και άλλοι αυτονομιστές καταλανοί ηγέτες, που φέρονται να συμμετείχαν στην προετοιμασία αυτής της απόπειρας απόσχισης, κατηγορούνται για εξέγερση, στάση και κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων. Μετά την φυγή τους, άλλα μέλη της κυβέρνησης που αποπέμφθηκε προφυλακίστηκαν.
Ο Puigdemont είναι υποψήφιος στις εκλογές στην επαρχία, επικεφαλής του δικού του ψηφοδελτίου, και υποστηρίζει ότι είναι ο «νόμιμος πρόεδρος» της καταλανικής κυβέρνησης.
Σε περίπτωση νίκης του, ο Puigdemont «έχει εκφράσει την πρόθεση να πάει και να αναλάβει πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (σ.σ. της καταλανικής κυβέρνησης), ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τη βελγική δικαιοσύνη», είπε ο δικηγόρος του.
Ερωτηθείς σχετικά με την ακροαματική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα σε βελγικό δικαστήριο προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της Ισπανίας οι βελγικές αρχές να προχωρήσουν στην έκδοση του Puigdemont, ο δικηγόρος ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, ούτε εάν τα πρόσωπα που αφορά θα κληθούν» από την έδρα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS