Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πύρρειος νίκη «η έξοδος από τα μνημόνια» - Το «κλίμα ευφορίας» δεν καλύπτει, 9 ανεξίτηλα τραύματα

Πύρρειος νίκη «η έξοδος από τα μνημόνια» - Το «κλίμα ευφορίας» δεν καλύπτει, 9 ανεξίτηλα τραύματα
Η νίκη των ελλήνων είναι Πύρρειος, μετά από ένα ολοκαύτωμα και μια εθνική τραγωδία όποιος μιλάει για νίκη μάλλον δεν έχει επίγνωση της αιματηρής πραγματικότητας.
Η έξοδος από τα μνημόνια είναι η νίκη του ελληνικού λαού τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λησμονώντας ότι επί θητείας του σχεδόν 3 χρόνια επιβλήθηκαν 15,5 δισεκ. νέα φόροι.
Η έξοδος από τα μνημόνια θα αποδειχθεί Πύρρειος νίκη του λαού γιατί παρά την προσπάθεια κλίματος ευφορίας δεν μπορούν να συγκαλυφθούν 9 ανεξίτηλα τραύματα που συνεχίζουν να προκαλούν αιμορραγία στην εθνική οικονομία.
Η κυβέρνηση Τσίπρα βέβαια πολιτικά και επικοινωνιακά αποκτάει πλεονέκτημα.
Μετά το φιάσκο της 2ης αξιολόγησης όπου καθυστέρησε 15 μήνες, στην 3η αξιολόγηση το πάθημα έγινε μάθημα και κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες σε σχεδόν 3 μήνες.
Η κυβέρνηση Τσίπρα συνειδητοποίησε ότι οι αριστερές αρλούμπες περί σκληρής διαπραγμάτευσης που στο τέλος κατέληξε σε αδιέξοδο με ακόμη σκληρότερα μέτρα δεν αποδίδει.
Η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά την 3η αξιολόγηση είναι προφανώς πιο υπεύθυνη και προφανώς η πιο εθνικά επωφελής στάση και προφανέστατα η καλύτερη για την κοινωνία.
Όμως όταν ο έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι νίκη του λαού αυτό είναι αληθές, η νίκη μήπως είναι Πύρρειος ή αποτελεί μια ακόμη αριστερή λαϊκίστικη προπαγάνδα;
Βραχυπρόθεσμα λόγω της έγκαιρης – και ορθώς έγκαιρης – ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στο κλείσι9μο της 3ης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου 2018 θα δημιουργηθεί μια προσδοκία.
Οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν, η Ελλάδα θα βγει εκ νέου στις αγορές να δανειστεί με 7ετές, το χρηματιστήριο θα ανέβει προφανώς γιατί μειώνεται το ρίσκο χώρας και το προεξοφλητικό επιτόκιο (το 10ετές ομόλογο) υποχωρεί και κάποια στιγμή μέσα στο 2018 θα δοθούν και ορισμένα ψίχουλα για το χρέος που ωστόσο δεν θα το καταστήσουν βιώσιμο.
Η αριστερή προπαγάνδα προφανώς και αποκτάει πλεονέκτημα καθώς τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα θα δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας.

Τα 9 ανεξίτηλα τραύματα

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση εξόδου από τα μνημόνια.
Μια θετική είδηση προφανώς αλλά «η θετικότητα» της είδησης αυτής αμαυρώνεται από 9 ανεξίτηλα τραύματα.

1)Πρωτίστως η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα μνημόνια.
Όταν η Επιτροπεία θα διατηρηθεί έως το 2050 και όταν τα πρωτογενή πλεονάσματα θα παραμείνουν στο 3,5% έως το 2022…η έξοδος από τα μνημόνια είναι πολιτική προπαγάνδα και όχι ουσία.

2)Στην Ελλάδα των μνημονίων και ειδικά του τρίτου μνημονίου που έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκαν 15,5 δισεκ. νέα φόρου.
Εάν ληφθούν υπόψη και οι φόροι που δεν αποσύρθηκαν όπως ο ΕΝΦΙΑ και εάν ληφθεί υπόψη ότι κυριαρχεί ένα κυνήγι μαγισσών στα εταιρικά κέρδη εξάγεται το συμπέρασμα ότι αυτοί που μπορούν να προσφέρουν ως φοροδότες στην εθνική οικονομία έχουν αποδεκατιστεί.

3)Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 25% αλλά αυτό αποτελεί στατιστική απεικόνιση δεν αντικατοπτρίζει την επίδραση σε άλλα οικονομικά μεγέθη.
Π.χ. οι τράπεζες συρρικνώθηκαν 40%, οι καταθέσεις μειώθηκαν 115 δισεκ.

4)Μάχη 7-8 ετών για το χρέος χάθηκε και μάλιστα κατά τρόπο που δεν έχει προηγούμενο.
Ξεκινήσαμε ως χώρα να απαιτούμε απομείωση χρέους και καταλήξαμε σε τμηματοποίηση των κερδών από τα ομόλογα ANFA και αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Το ελληνικό χρέος και μετά τα νέα μέτρα θα συνεχίσει να είναι μη βιώσιμο.
Οι εκθέσεις βιωσιμότητας DSA από ΕΚΤ και ΔΝΤ αυτό θα πιστοποιούν.

5)Τραπεζικό σύστημα, τίποτε άλλο πέραν από συρρίκνωση.
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν ενεργητικό 435 δισεκ. και με βάση τα στοιχεία 9μήνου 2017 έχουν συρρικνωθεί σε 260 δισεκ.
Εάν αποτιμήσουμε τις good bank δηλαδή αφαιρεθούν από τις τράπεζες τα 100 δισεκ. προβληματικά assets τότε μιλάμε για ένα τραπεζικό σύστημα της τάξης των 160 δισεκ. σε ενεργητικό.

6)Υπάρχει χάσμα δανείων προς καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο σύστημα 63 δισεκ.
Οι καταθέσεις συνολικά μαζί με το δημόσιο στα 136,94 δισεκ. και των ιδιωτών επιχειρήσεων και νοικοκυριών 123,68 δισεκ.
Τα δάνεια 204,20 δισεκ. συνολικά μαζί με το δημόσιο και των επιχειρήσεων και νοικοκυριών 185,93 δισεκ.
Το χάσμα αυτό μειώνεται με λάθος τρόπο μέσω της επιθετικής συρρίκνωσης των ελληνικών τραπεζών σχεδόν 6-8 δισεκ. τον χρόνο.

7)Η Ελλάδα δανείζεται από τον ESM με επιτόκιο 0,89% δηλαδή με επιτόκιο παραπλήσιο με αυτό που δανείζονται οι χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα θα δανείζεται σε ένα καλό σενάριο από τις αγορές στην 10ετία στο 4% δηλαδή 4,5 φορές υψηλότερα.

8)Οι ελληνικές τράπεζες με 33 δισεκ. κεφάλαια και 28,8 δισεκ. tangible book έχουν αποτίμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο 0,22 P/BV.
Δεν ήταν μόνο τα stress tests που διαδραμάτισαν ρόλο αλλά και η τάση συρρίκνωσης.
Ουσιαστικά συρρικνωνόμαστε ως τράπεζες και οικονομία και αυτό το θεωρούμε επιτυχία.

9)Τα 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα και οι πλειστηριασμοί που έρχονται και θα ενταθούν με στόχο 40.000 ετησίως θα αναδείξουν μια άλλη διάσταση του προβλήματος όπου μέσω των πλειστηριασμών κάποιοι θα χάσουν περιουσίες και κάποιοι άλλοι θα κερδίσουν περιουσίες.
Οι πλειστηριασμοί δεν είναι λάθος υπό την έννοια ότι όσοι έχουν και δεν πληρώνουν αποτελούν προσβολή για την κοινωνία.
Όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την πληρώσουν και όσοι δεν έχουν.

Συμπέρασμα

Η νίκη των ελλήνων είναι Πύρρειος, μετά από ένα ολοκαύτωμα και μια εθνική τραγωδία όποιος μιλάει για νίκη μάλλον δεν έχει επίγνωση της αιματηρής πραγματικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης