Τελευταία Νέα
Διεθνή

AFP: Φαβορί ο Πορτογάλος Centeno για το Eurogroup - Δύσκολο το έργο των μεταρρυθμίσεων

AFP: Φαβορί ο Πορτογάλος Centeno για το Eurogroup - Δύσκολο το έργο των μεταρρυθμίσεων
Ο πρώτος υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 10 ψήφους, σε συνολικά 19, θα είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup
Τον νέο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ολλανδό Jeroen Dijsslebloem και θα αναλάβει το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, θα επιλέξουν σήμερα οι 19 υπουργοί Οικονομικών.
Οι επίσημοι υποψήφιοι για τη θέση αυτή είναι τέσσερις: ο Πορτογάλος σοσιαλιστής Mario Centeno, που μοιάζει να είναι το φαβορί, όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP),  η κεντροδεξιά Λετονή Dana Reizniece - Ozol, ο Σλοβάκος σοσιαλδημοκράτης Peter Kazimir και ο Λουξεμβούργιος φιλελεύθερος Pierre Gramegna
Ο επικεφαλής του Eurogroup εκλέγεται για θητεία δυόμιση ετών και προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, βασικός στόχος των οποίων είναι θα διασφαλιστεί ο συντονισμός των εθνικών οικονομικών πολιτικών.
Στη σημερινή ψηφοφορία κάθε υπουργός διαθέτει μία ψήφο σε κάθε γύρο.
Ο πρώτος υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 10 ψήφους, σε συνολικά 19, θα κερδίσει.
«Εκτιμώ ότι η διαδικασία θα διαρκέσει δύο ή τρεις ώρες», επεσήμανε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.
Ο Πορτογάλος Centeno φαίνεται να είναι το φαβορί να αντικαταστήσει τον Dijsselbloem, ο οποίος είναι αναγκασμένος να αποχωρήσει από τη θέση έπειτα από δύο θητείες μετά την ήττα του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές.
«Ξεκάθαρα είναι ένας από τους υποψήφιους που πληροί (…) τα κριτήρια που έχουμε θέσει», σχολίασε το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Bruno Le Maire.
Ο Centeno έχει επίσης τη στήριξη της Ισπανίας, αλλά και της Ιταλίας, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan επίσης ήθελε τη θέση αυτή, αλλά υπαναχώρησε διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τις ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Μάιο του 2018.
Ο οικονομολόγος, με σπουδές στο Χάρβαρντ, έχει ηγηθεί της Πορτογαλίας κατά την ισχυρή ανάκαμψή της από την κρίση χρέους και τη διάσωσή της την περίοδο 2011-2014.
Η χώρα καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης