Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πηγή αποσταθεροποίησης ο Στουρνάρας (ΤτΕ) με λάθος στρατηγικές και διαρροές προκαλεί βλάβη στις τράπεζες

Πηγή αποσταθεροποίησης ο Στουρνάρας (ΤτΕ) με λάθος στρατηγικές και διαρροές προκαλεί βλάβη στις τράπεζες
Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι ο Στουρνάρας δεν λειτουργεί ως επόπτης αλλά με σχέδιο το οποίο μόνο προς τα συμφέροντα του τραπεζικού συστήματος δεν είναι.
Παραλληλίζοντας την εποχή Προβόπουλου στην ΤτΕ, όπου οι 18 τράπεζες έγιναν 5 και την περίοδο διοίκησης Στουρνάρα όπου συντηρεί την μόνιμη τάση συρρίκνωσης πολλά πράγματα έχουν αλλάξει….δυστυχώς προς το χειρότερο.
Έχοντας διατελέσει υπουργός οικονομικών και εξαργυρώνοντας την θέση αυτή στην αλήστου μνήμης διακυβέρνηση Σαμαρά ο Στουρνάρας βρέθηκε λόγω φιλιών διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Παρά τον τρόπο με τον οποίο αναδείχθηκε ο Στουρνάρας στην ΤτΕ – μια μέθοδο που ακόμη η ΕΚΤ δεν έχει καταργήσει ώστε να ισχύει η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας – στην αρχή υπήρχε η αίσθηση ότι ο Στουρνάρας θα λειτουργήσει τουλάχιστον προς όφελος της συστημικής σταθερότητας.
Στην πορεία όμως εμφανίζεται ο Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να έχει την εξής εικόνα.
-Η πλειοψηφία των τραπεζιτών δεν τον συμπαθεί, προφανώς και δεν μιλάει γιατί είναι εποπτική αρχή και προφανώς αποφεύγουν να πάνε κόντρα στον επόπτη.
-Έχει διαταράξει πλήρως τις σχέσεις του με τους άλλους δύο υποδιοικητές ενώ είναι γνωστές οι κόντρες του με συγκεκριμένο υποδιοικητή.
-Με την κυβέρνηση επίσης δεν φαίνεται να έχει καλό κλίμα συνεργασίας όχι προφανώς γιατί κάνει καλά την δουλειά του αλλά γιατί η κάθε πλευρά έχει διαφορετική ατζέντα.
Όμως εάν ήταν μόνο αυτή η κριτική θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακόμη και στις καλύτερες οικογένειες καμία φορά συμβαίνουν και εντάσεις…

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι ο Στουρνάρας δεν λειτουργεί ως επόπτης αλλά με σχέδιο το οποίο μόνο προς τα συμφέροντα του τραπεζικού συστήματος δεν είναι.

1)Η Τράπεζα της Ελλάδος, με εντολή SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών και όχι τυχαία από προειδοποίηση ορκωτού ελεγκτή συνέταξε ένα πόρισμα που αφορούσε την τράπεζα Πειραιώς.
Εάν δεν υπήρχε η εντολή του SSM ή δεν υπήρχε και το τυχαίο εύρημα του Ορκωτού Ελεγκτή η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει υποχρέωση να ελέγχει τις τράπεζες;
Δηλαδή κατηγορείται μια τράπεζα για υπόθεση παραβίασης capital controls και ουδείς δεν διερωτήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος στους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους δεν το διαπίστωσε;
Ή μήπως οι έλεγχοι των τραπεζών επί θητείας Στουρνάρα – πλην αυτών που έχουν οριστεί από την ΕΚΤ όπως το TAR ή το IFRs 9 ή τα stress tests είναι πλημμελείς.

2)Συντάχθηκε ένα διάτρητο, νομικά έωλο και πρακτικά αστήρικτο πόρισμα το οποίο διέρρευσε από την Τράπεζα της Ελλάδος με βασικό στόχο να πληγεί, συκοφαντηθεί η προηγούμενη διοίκηση της Πειραιώς.
Οι πάντες πλέον γνωρίζουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Στουρνάρας έδωσαν αγώνα δρόμου ώστε να περάσουν το μήνυμα στα μέσα ενημέρωσης ότι στην Πειραιώς συνέβησαν σημεία και τέρατα και ότι η ΤτΕ έκανε την δουλειά της.
Με την διαφορά όμως ότι ήταν τόσο προκλητικά προκλητική η προσπάθεια διοχετευμένων διαρροών του πορίσματος που έβλαψαν την τράπεζα Πειραιώς.
Πως;
Η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς λόγω του πορίσματος κατέρρευσε.
Να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη διεξάγετο road show στο Λονδίνο και όλοι οι ξένοι επενδυτές ρωτούσαν αυτά που φέρονται να έχουν συμβεί στην Πειραιώς μήπως έχουν συμβεί και σε άλλες τράπεζες;
Η μετοχή της Πειραιώς με αφορμή της απαράδεκτες διαρροές κατέρρευσε καθώς εμφανιζόταν ότι η τράπεζα θα υποστεί τεράστια ζημία.
Το bankingnews ίσως είναι το μόνο μέσο ενημέρωσης που είχε τότε παρουσιάσει την δυνητική ζημία 151 εκατ η οποία με βάση ανακτήσεις που μπορούν να υπάρξουν κατέληγε σε ένα κακό σενάριο 60 εκατ και σε ένα ουδέτερο σενάριο μηδέν.
Μάλιστα μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν καθώς εμφανιζόταν η Πειραιώς ως μια κατεστραμμένη τράπεζα υποχρεώθηκε η ΤτΕ να ανακοινώσει ότι οι δυνητικές ζημίες έχουν εγγραφεί στον ισολογισμό χρήσης 2016.
Προσέξτε δυνητικές ζημίες σημαίνει ζημίες που θα μπορούσαν να σημειωθούν, όχι ζημίες που έχουν σημειωθεί γιατί τότε παύουν να είναι δυνητικές και είναι υπαρκτές.
Η ΤτΕ και οι 2-3 που διέρρευσαν το πόρισμα και η εμμονή του Στουρνάρα να καταστρέψει την διοικητική πυραμίδα της Πειραιώς οδήγησαν την μετοχή της Πειραιώς έως -40% χαμηλότερα.
Η ΤτΕ αποσταθεροποίησε όχι με το πόρισμα αλλά με την αγωνία της να περάσει το μήνυμα ότι έχουν συμβεί σημεία και τέρατα στην Πειραιώς οδήγησε σε ελεύθερη πτώση την μετοχή.

3)Το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει ορισμένα προβληματικά σενάρια ότι η Πειραιώς εάν δεν περάσει στα stress tests θα καταλήξει σε άλλη τράπεζα.
Ποια είναι η πηγή διαρροών τέτοιων ευφάνταστων σεναρίων;

4)Η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο Στουρνάρας στήριξαν όσο καμία άλλη τράπεζα την νεκρή λειτουργικά Attica bank.
Με ένα ακατανόητο τρόπο η Attica bank εμφανίζεται να έχει τον μικρότερο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11% όταν οι άλλες συστημικές τράπεζες είναι στο 12,25% -12,50% και 13%.
Η Attica bank μια νεκρή λειτουργικά τράπεζα έχει υποχρεωτικά μικρότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από τις μεγάλες τράπεζες.
Αυτό δεν βγάζει νόημα.
Νόημα όμως βγάζει το γεγονός ότι η ΤτΕ πριν λίγους μήνες διαβεβαίωνε την αγορά και τους επενδυτές ότι η Attica bank είναι κεφαλαιακά επαρκής και σε λίγους μήνες εμφανίζεται η Attica bank να έχει ανάγκη από αύξηση κεφαλαίου 198 εκατ ευρώ.
Οι μέτοχοι της Attica bank καταστράφηκαν, η μετοχή έχει καταρρεύσει, η κεφαλαιοποίηση 77 εκατ και η αξία του βασικού μετόχου που επένδυσε πάνω από 850 εκατ να έχει βυθιστεί στα 40 εκατ ευρώ.
Για την καταστροφή της μετοχικής αξίας του ΤΣΜΕΔΕ και άλλων μετόχων ποιος ευθύνεται;
Η ΤτΕ πως λίγους μήνες νωρίτερα διαβεβαίωνε ότι η Attica bank είναι κεφαλαιακά επαρκής;

5)Διαβάζοντας πρόσφατα ρεπορτάζ των FT σε δημοσιογράφο όπου ο Στουρνάρας είναι τακτικός συνομιλητής μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν και οι συνεταιριστικές τράπεζες και ειδικά η Παγκρήτια στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο Σάλλας.
Προκάλεσε εντύπωση πως ενώ υπάρχουν σοβαρά θέματα στην οικονομία και στις τράπεζες....στο δημοσιεύμα προφανώς λόγω Στουρνάρα υπήρχαν αναφορές για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Να αναφέρουμε ότι εάν δεν υπήρχε ο Σάλλας να πάρει πάνω του πριν λίγα χρόνια.... τις κυπριακές τράπεζες θα είχε καταρρεύσει σύσσωμο όλο το τραπεζικό σύστημα.
Και ενώ στην κλινικά νεκρή με βάση το επιχειρηματικό της μοντέλο Attica bank ο Στουρνάρας προσπαθεί να την κρατήσει στην ζωή, δείχνει απίστευτη εμπάθεια στην Παγκρήτια και στον κορυφαίο έλληνα τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.
Η Παγκρήτια κατάφερε να αποπληρώσει τον ELA και σχεδίαζε πλάνα σημαντικής εξυγίανσης και η Τράπεζα της Ελλάδος με ακατανόητες προφάσεις έχει μπλοκάρει.

6)Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, την επιβολή διοικητικών προστίμων που θέλει να επιβάλλει σε πάνω από 40 στελέχη της Πειραιώς.
Η ΤτΕ συνέταξε ένα πόρισμα το οποίο βρίσκεται στην δικαιοσύνη.
Η δικαιοσύνη ας το κρίνει και ας αποφανθεί.
Η ΤτΕ θέλει να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα για να στιγματίσει τα στελέχη αλλά υπάρχει δόλος στο σχέδιο αυτό… να φωτογραφήσει στην δικαιοσύνη τους δήθεν ενόχους.
Όμως ο Στουρνάρας εάν θέλει να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο πρωτίστως θα πρέπει να το επιβάλλει στον εαυτό του αν θυμηθούμε τις περιπτώσεις της καταστροφής που υπέστη η Εμπορική Τράπεζα επί διοικήσεως του, πως έχασε όλο το τίμημα που πήρε από την Alpha bank από την Ιονική.
Επίσης θα μπορούσε να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο στον εαυτό του για το πώς η Εμπορική τράπεζα βρέθηκε να επενδύει σε εκτάσεις γης…στην Σιβηρία.
Θα μπορούσε να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο στον εαυτό του για την εμμονή του να διαρρεύσει το πόρισμα με στόχο να στοχοποιήσει ορισμένα ικανά στελέχη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας και η ΤτΕ έχουν θεσμικό ρόλο να διαφυλάττουν την συστημική σταθερότητα, να λειτουργεί ως ουδέτερος επόπτης χωρίς προκαταλήψεις και να περιβάλλεται με εμπιστοσύνη από το σύστημα.
Η ΤτΕ του σήμερα μετεξελίσσεται σε ένα σταδιακά απαξιωμένο θεσμό που δεν έχει την λάμψη του παρελθόντος και το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μείνουν μακριά από τα παιχνίδια εξουσίας της ΤτΕ και του διοικητής της.

Υποσημείωση

Ας μην αναφερθούμε πως λειτουργεί ο Στουρνάρας όταν θέλει να βλάψει κάποιον.
Μήπως να θυμηθούμε τι έκανε την εποχή του Αλέξανδρου Τουρκολιά στην Εθνική τράπεζα...όπου ορισμένοι παρατρεχάμενοι και λοιπά μπαχάρια εκτελούσαν άβουλα και απερίσκεπτα τις άνωθεν εντολές επικοινωνώντας με τραπεζίτες, απαιτώντας πολλά και διάφορα;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης