Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Marshall (KKR), Lansdowne αυξάνουν τα short, προβλέπουν ΑΜΚ στις τράπεζες... και διάσπαση σε good και bad bank

Marshall (KKR), Lansdowne αυξάνουν τα short, προβλέπουν ΑΜΚ στις τράπεζες... και διάσπαση σε good και bad bank
Η θέση του bankingnews είναι ότι το αργότερο το 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου
Κόντρα στο ράλι στα ομόλογα, κόντρα στο θετικό κλίμα της αξιολόγησης, κόντρα στο καλλιεργούμενοι κλίμα ευφορίας…τα hedge funds Marshall (KKR), Lansdowne και Oceanwood συνεχίζουν να αυξάνουν τις short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες.
Το βασικό ερώτημα είναι σε τι ποντάρουν;
Πρωτίστως να τονιστεί ότι Marshall που σχετίζεται με το KKR (το KKR κατέχει το 29,9% της Marshall) και το Lansdowne σχετίζονται δηλαδή το ένα fund επηρεάζει το άλλο.
Τα hedge funds παίζουν ένα σενάριο.
Οι ελληνικές τράπεζες με τον ένα ή άλλο τρόπο δεν θα ξεφύγουν από την ανάγκη νέων αυξήσεων κεφαλαίου, είτε αυτές ονομαστούν αναπτυξιακές, είτε για να θωρακιστούν, είτε για να αυξήσουν τα capital buffer οι ελληνικές τράπεζες στο τέλος δεν θα αποφύγουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
(Η θέση του bankingnews είναι ότι το αργότερο το 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα υλοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου και σε αντίθεση με το παρελθόν θα είναι ΑΜΚ όχι ανακεφαλαιοποιήσεις που καταστρέφουν τους μετόχους).
Η εμμονή των Marshall (KKR), Lansdowne δεν είναι τυχαία.
Το σπουδαιότερο όλων είναι ότι και μεταξύ των διεθνών επενδυτικών οίκων το σενάριο των αυξήσεων κεφαλαίου αναπτυξιακού χαρακτήρα….δεν φαντάζει απίθανο σενάριο.
Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό banking χρειάζεται συστημικές λύσεις για να μπορέσει να ξεφύγει από την φάση της μακράς και αργής διαδικασίας εξυγίανσης.
Οι λύσεις είναι δύο είτε θα συσταθεί bad bank δηλαδή μια κακή τράπεζα, είτε θα υλοποιήσουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου για να θωρακιστούν.
Και οι δύο είναι συστημικές λύσεις, όλες οι υπόλοιπες επιλογές είναι μετριότητες που απλά επουλώνουν τις πληγές δεν θεραπεύουν το πρόβλημα.
Οι αγορές κατανοούν το πρόβλημα των τραπεζών, ότι χρειάζονται νέα κεφάλαια, ότι συρρικνώνονται, ότι χρειάζονται θεραπείες σοκ για τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα, ότι θα έχουν για χρόνια περιορισμένη κερδοφορία.
Όμως αργά ή γρήγορα για να μπορέσει το ελληνικό banking να συμμετάσχει στην αναπτυξιακή προσπάθεια θα πρέπει να υποστηριχθεί με συστημικές λύσεις bad bank ή νέες αυξήσεις κεφαλαίου δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Το σενάριο της good και bad bank

Κυκλοφορεί εδώ και ορισμένο χρονικό διάστημα ένα σενάριο περί διάσπασης σε good και bad bank μεγάλης ελληνικής τράπεζας.
Η τράπεζα αυτή θα χρειαστεί funding gap 12 με 13 δισεκ. το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά μέσω κάποιων ενεργειών.
Η good bank που θα προκύψει θα συγχωνευθεί με άλλη τράπεζα.
Μάλιστα έχουν υπάρξει δύο σενάρια με ποιες τράπεζες θα μπορούσε να υπάρξει συγχώνευση.
Στο σενάριο Α η good bank θα συχγωνευθεί με τράπεζα που έχει υψηλό δείκτη ρευστότητας και θα χρειαστεί περίπου 2,5 δισεκ. νέα αύξηση κεφαλαίου για να είναι επαρκής κεφαλαιακά και να ενσωματώσει την good bank.
Στο σενάριο Β η good bank συγχωνεύεται με τράπεζα που έχει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και θα χρειαστεί περίπου 1,5 δισεκ. νέα αύξηση κεφαλαίου για να είναι θωρακισμένη κεφαλαιακά και να ενσωματώσει επιτυχώς την good bank.
Και τα δυο σενάρια έχουν εξεταστεί και αναλυθεί ως ενδεχόμενα ακόμη και από διεθνείς επενδυτικούς οίκους.
Όμως τα εμπόδια στην υλοποίηση του σεναρίου διάσπασης σε good και bad bank είναι πολλά, πολιτικά, ΕΕ, ανταγωνισμού και ευρύτερων ισορροπιών στην Ευρώπη ως προς τα τραπεζικά ζητήματα καθώς και βασικών ιδιωτών μετόχων  

Υποσημείωση του bankingnews

Ως προς τις αυξήσεις κεφαλαίου πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα καταστούν μονόδρομος το 2019 ως αναπτυξιακές.
Ως προς την διάσπαση τράπεζας σε good και bad bank, αυτή η λύση μπορεί να βολεύει ορισμένους μετόχους αλλά μάλλον είναι απίθανο να υλοποιηθεί το 2018, είναι ανέφικτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης