Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το θράσος του Erdogan μέσα στο ελληνικό προεδρικό Μέγαρο - Τι αναζητά στο "παζάρι"...

Το θράσος του Erdogan μέσα στο ελληνικό προεδρικό Μέγαρο - Τι αναζητά στο
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους που Τούρκος Πρόεδρος θέτει θέμα τουρκικής μειονότητας και αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης μέσα στο ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο
Στη χθεσινή μας ανάλυση γράφαμε ότι: "Το σίγουρο είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έρχεται έχοντας ατζέντα και στρατηγική, για όλα και για όλους. Άλλωστε τα έχει πει και δημόσια αρκετές φορές. Και για τη Συνθήκη της Λωζάννης και για το Αιγαίο και για την Κύπρο, για όλα". (δείτε εδώ) .
Γράφαμε, επίσης, ότι "...είναι εμφανές πως η ελληνική πολιτειακή ηγεσία διακατέχεται από κάποια αμηχανία, για να μην πούμε αγωνία, ευελπιστώντας ότι ο Προέδρος Erdogan θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με τα διπλωματικά προβλεπόμενα". Και φυσικά, για άλλη μια φορά, οι φόβοι της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν.
Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, ο Τούρκος Πρόεδρος στη χθεσινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι θεωρεί παρωχημένη τη Συνθήκη της Λωζάνης και ότι θα πρέπει σαν καλοί γείτονες να την επαναδιαπραγματευθούμε, συζητώντας για όλα από την αρχή.
Και σήμερα "ξανακτύπησε" μέσα στο ίδιο το προεδρικό μέγαρο, δηλώνοντας ξανά πως η Συνθήκη της Λωζάνης χρειάζεται αναθεώρηση, κάνοντας λόγο ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου για τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους που Τούρκος Πρόεδρος θέτει θέμα τουρκικής μειονότητας και αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης μέσα στο ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο και μάλιστα ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας.
Πήρε, όμως, την "πληρωμένη" απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης, ξεκαθάρισε πως είναι αδιαπραγμάτευτη. Μάλιστα, όπως είπε στον Erdogan, οι "καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους", ενώ επίσης ξεκαθάρισε πως η μειονότητα στη Θράκη είναι θρησκευτική.  

Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι της επίσκεψης

Όπως τονίσαμε και χθες, ο Erdogan προσεκλήθει στην Ελλάδα για να δείξει ότι είναι αναγνωρισμένος από τον έταιρο σύμμαχο του στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ότι δεν έχει απομονωθεί πλήρως. Ήταν πλήρως αναμενόμενο ότι η επίσκεψή του θα συνοδευόταν και από το ανάλογο "σώου", που τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθίσει ο Τούρκος Πρόεδρος.
Tι αναμένει η ελληνική πλευρά από την πλευρά της;
Λειτουργεί σε δύο επίπεδα κατά την εκτίμηση μου. Το πρώτο είναι διερευνητικά για λογαριασμό των ΗΠΑ για να διαπιστώσει τις προθέσεις του Erdogan στα διάφορα μέτωπα που έχει ανοίξει. Το δεύτερο είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος και η ελληνική πλευρά θα συζητήσουν, ανάμεσα σε άλλα, για τα διμερή θέματα όπως το μεταναστευτικό. που αφορά και τους Ευρωπαίους άμεσα, αλλά και για τα υπό διαμόρφωση νέα ενεργειακά δίκτυα.
Είναι απορίας άξιο πώς η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα ήταν περισσότερο συγκρατημένος στις δηλώσεις του. Αναμένοντας την ολοκλήρωση του "Erdogan Show" στη Θράκη, όπου αναμένεται να τον υποδεχθεί η μουσουλμανική κοινοτητα ως "απελευθερωτή"...

Τάσος Τσιπλάκος
Σύμβουλος Στρατηγικής - C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης