Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Οι διεθνείς συνθήκες δεν είναι διαπραγματεύσιμες, η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία

Euractiv: Οι διεθνείς συνθήκες δεν είναι διαπραγματεύσιμες, η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία
Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν το διάλογο και την άμεση επαφή
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Euractiv σε σχέση με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος δήλωσε στην Αθήνα ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η συνοριακή συμφωνία του 1923 μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Euractiv την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, ότι η πρώτη επίσκεψη ενός Τούρκου ηγέτη στην Ελλάδα σε 65 χρόνια, αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να προχωρήσουν τις διμερείς τους σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
"Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν το διάλογο και την άμεση επαφή", δήλωσε ο αξιωματούχος αλλά προειδοποίησε:
"Οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους", απάντησε ο αξιωματούχος όταν ρωτήθηκε για τις παρατηρήσεις του Erdogan.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τηn Πέμπτη, ο Πρόεδρος Erdogan αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία μεταξύ άλλων οριοθετεί τα όρια μεταξύ των δύο χωρών.
Σε μια συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Erdogan δήλωσε ότι τα υπάρχοντα χωρικά ύδατα είναι "αρκετά προβληματικά" για τα τουρκικά πλοία που διασχίζουν το Αιγαίο "και αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να ζήσουμε".
" Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα από το Α ως το Ζ.
Η Ελλάδα μπορεί να ενοχληθεί με ορισμένα θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε ", είπε.
Ωστόσο, εξήγησε ότι η συζήτηση που θέλει δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή.
Η Συνθήκη της Λωζάνης περιλαμβάνει επίσης τους εδαφικούς συμβιβασμούς στο Ιράκ και τη Συρία.
Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε ότι "η σημερινή συνέντευξη με τον Erdogan εγείρει σοβαρές ανησυχίες και ερωτήσεις ". Πρόσθεσε ότι η Αθήνα θεωρεί την επίσκεψη ως «ευκαιρία να χτιστούν γέφυρες και όχι τείχη ".
Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο Erdogan επανέλαβε ότι υπήρχαν ορισμένα " εκκρεμή ζητήματα στη Συνθήκη της Λωζάννης, τα οποία δεν έχουν κατανοηθεί σωστά".
Ωστόσο, ο Παυλόπουλος απάντησε ότι "η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι διαπραγματεύσιμη"

Οι Έλληνες δικαστές είναι επίσης θυμωμένοι

Ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στους οκτώ Τούρκους στρατιώτες που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Τα ελληνικά δικαστήρια αποφάσισαν ότι οι στρατιώτες δεν πρέπει να εκδοθούν στην Άγκυρα.
Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη από ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, ένα επιχείρημα που ο Erdogan απέρριψε λέγοντας ότι εάν οι υποθέσεις αυτές αφέθηκαν στη δικαιοσύνη " δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα".
"Η δικαιοσύνη δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ", πρόσθεσε ο Erdogan, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι "ανώτερη από οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους".



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης