Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ελλάδα και Τουρκία θυμήθηκαν αυτά που τους χωρίζουν

Reuters: Ελλάδα και Τουρκία θυμήθηκαν αυτά που τους χωρίζουν
Ο Erdogan έκανε ό,τι μπορούσε για να μην ξαναεπισκεφθεί Τούρκος πρόεδρος την Αθήνα
Στην κόντρα και τις λεκτικές επιθέσεις που καταγράφηκαν κατά τις συνεντεύξεις Τύπου του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι Ελλάδα και Τουρκία θυμήθηκαν τις παλιές κόντρες, κάτι που μετέτρεψε την επίσκεψη Erdogan σε μία ανταλλαγή λεκτικής κόντρας.
Πάντως οι δύο χώρες, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησαν να συνεχίσουν να συζητούν προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Τα θέματα στα οποία υπήρξε κόντρα ξεκίνησαν από τον τρόπο μεταχείρισης των μουσουλμάνων στη Β. Ελλάδα, στην τουρκική στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο και στη Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκίας και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας.
Η συνέντευξη που έδωσε ο Erdogan πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα, έθεσε την Ελλάδα σε επιφυλακή, τονίζει το Reuters.
Πάντως ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να δεχθεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο μπερδεμένος αναφορικά με το τι θέλει η Τουρκία για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Θέλει εκσυγχρονισμό της; Θέλει επικαιροποίησή της; Ή τελικά θέλει απλά την ορθή εφαρμογή της;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σαφώς, τονίζει το Reuters, την «παράσταση» έκλεψε η σφοδρή κόντρα μεταξύ Παυλόπουλου και Erdogan.
«Ο Erdogan είναι ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που επισκέπτεται την Αθήνα από το 1952.
Κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ώστε η επόμενη επίσκεψη Τούρκου προέδρου να γίνει μετά από… 150 χρόνια», εκτίμησε ο Wolfango Piccoli, πρόεδρος της Teneo Intelligence.
Παράλληλα ο Erdogan αποκάλεσε αρκετές φορές τη μειονότητα στη Δ. Θράκη ως «τουρκική» και όχι ως «μουσουλμανική».
Σημειώνεται ότι ο Erdogan θα επισκεφθεί τη Δ. Θράκη αύριο Παρασκευή 8/12.
Όσο για το θρησκευτικό ζήτημα και εδώ υπήρξε κόντρα.
Ο Erdogan έκανε λόγο για την καθυστέρηση που υπάρχει στην κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα και ότι η Τουρκία αντίθετα προχωρά σε αποκατάσταση ορθόδοξων ναών.
Η απάντηση κατέφθασε από τον Τσίπρα ο οποίος τόνισε «ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας να κάνουμε μία ορθόδοξη τελετή στο Fetiye τζαμί στην Αθήνα, όπως –λάθος κατά την άποψή μου- κάνετε εσείς στην Αγία Σοφιά».
Η κόντρα Παυλόπουλου – Erdogan έφθασε σε τέτοιο σημείο ώστε ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να δηλώσει μπροστά στον κ. Παυλόπουλο ότι εάν δεν υπήρχε η Τουρκία η Ελλάδα δεν θα γίνονταν, εκ νέου, μέλος του ΝΑΤΟ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης