Τελευταία Νέα
Διεθνή

Institute of Peace and Conflict Studies: Γιατί ο Donald Trump έχει δίκιο για την Ιερουσαλήμ

Institute of Peace and Conflict Studies: Γιατί ο Donald Trump έχει δίκιο για την Ιερουσαλήμ
Με βάση το Institute of Peace and Conflict Studies ο Donald Trump έχει δίκιο για την Ιερουσαλήμ
Ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ αποτελώντας μια ιστορική απόφαση που προκάλεσε διεθνώς αντιδράσεις καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή μονομερής ενέργεια δεν θα βοηθήσει στην λύση του Παλαιστινιακού.
Με βάση το Institute of Peace and Conflict Studies ο Donald Trump έχει δίκιο για την Ιερουσαλήμ
Ο αμερικανός Πρόεδρος αναγνωρίζει απλώς την πραγματικότητα, αποδομεί τις ψεύτικες προσδοκίες της παλαιάς ειρηνευτικής διαδικασίας και ξεκινά μια νέα προσέγγιση
Η υστερία που περιβάλλει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από την Αμερική ως πρωτεύουσα του Ισραήλ παραβλέπει τα όσα είπε ο Donald Trump.
Επιπλέον, υπάρχει πολλή μεγάλη άγνοια της ιστορίας.
Όπως συμβαίνει, η ανακοίνωση του Προέδρου Trump απλώς αναγνωρίζει την πραγματικότητα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι η γη που διατίθεται για το μελλοντικό κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ – που τώρα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ -  βρίσκεται στη Δυτική Ιερουσαλήμ.
Ο Ισραηλινός έλεγχος της Δυτικής Ιερουσαλήμ αναγνωρίστηκε πρώτα με τη συμφωνία του 1949 με την ανακωχή και στη συνέχεια επισημοποιήθηκε το 1967, διαμορφώνοντας έτσι τη βάση για τις συμφωνίες του Όσλο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Αυτή η γραμμή οριοθετεί το «Κράτος του Ισραήλ», η αναγνώριση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για τις συμφωνίες Ισραήλ-Παλαιστίνης.
Επομένως, ο Ισραηλινός έλεγχος της Δυτικής Ιερουσαλήμ δεν αμφισβητείται - τουλάχιστον από την Παλαιστινιακή Αρχή ή από τις χώρες που αναγνωρίζουν και διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Το αμερικανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ, από την άλλη πλευρά, διασχίζει αυτή τη φανταστική γραμμή του 1949, που είναι η μισή στη Δυτική Ιερουσαλήμ και μισή σε μια περιοχή που ήταν μια αποστρατικοποιημένη ζώνη.
Ήταν το 2010, υπό τον πρόεδρο Obama, όταν το κτίριο μετατοπίστηκε από την προηγούμενη θέση του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στην σημερινή του θέση.
Έτσι, η πεποίθηση ότι η δημιουργία μιας πρεσβείας στη Δυτική Ιερουσαλήμ εξαϋλώνει την ισραηλινή προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ (η οποία δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη) είναι απλώς λανθασμένη ερμηνεία.
Εν πάση περιπτώσει, η ανακοίνωση του Προέδρου Trump καθιστά σαφές ότι οι ΗΠΑ "δεν λαμβάνουν θέση για κανένα τελικό ζήτημα σχετικά με το καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων των συγκεκριμένων ορίων της ισραηλινής κυριαρχίας στην Ιερουσαλήμ ή της επίλυσης των αμφισβητούμενων συνόρων".
Δεύτερον, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία έχει πράγματι πεθάνει από τότε που ο αείμνηστος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Yasser Arafat, απέρριψε την προτεινόμενη τελική διευθέτηση στη σύνοδο κορυφής του Camp David τον Ιούλιο 2000.
Η συμφωνία αυτή του πρόσφερε το 95% της Δυτικής Όχθης, όλης της Γάζας, αποζημίωση αντί του δικαιώματος επιστροφής της παλαιστινιακής διασποράς και κυρίως της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Ο Arafat αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος για μια καλύτερη διαπραγμάτευση ήταν να πυροδοτήσει τη δεύτερη intifada (ιντιφάντα) τον Σεπτέμβριο του 2000, φαινομενικά για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στο τζαμί Αλ-Ακσα.
Αυτό που είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι ότι υπογραμμίζει την προσέγγιση της κάθε πλευράς στις διαπραγματεύσεις - αλλά και την ματαιότητα της γης για την ειρήνη με αντάλλαγμα την «άυλη» ειρήνη.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, χρησιμοποιεί ένα μίγμα από καρότο και μαστίγιο.
Το καρότο είναι η επαναλαμβανόμενη προσφορά μεταβίβασης γης που συνέβη σε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1990, ενώ το μαστίγιο είναι η κατασκευή οικισμών.
Το μήνυμα που μεταδίδει στους Παλαιστινίους είναι:
«Πάρτε αυτό που σας προσφέρεται τώρα, αλλιώς θα συνεχίσουμε να καταλαμβάνουμε το έδαφός σας, η πατρίδα σας θα συνεχίσει να συρρικνώνεται»
Το Ισραήλ έχει επιδείξει προθυμία να αποδεχτεί μια συμφωνία.
Για παράδειγμα, η συμφωνία που τερματίζει τη δεύτερη ιντιφάντα το 2005 ακολουθήθηκε από τη συνολική απόσυρση του Ισραήλ, από τους οικισμούς, από την λωρίδα της Γάζας.
Από την Παλαιστινιακή πλευρά, δεν υπάρχει πραγματική τακτική διαπραγμάτευσης, αλλά σπασμωδικές κινήσεις.
Για μεγάλο μέρος της ζωής του, ο Arafat απέτυχε να ελέγξει τους τρομοκράτες στο πλευρό του, οι οποίοι συνέχισαν να σκοτώνουν τους Ισραηλινούς, ενθαρρύνοντάς τους συχνά με πράξεις και ρητορική μίσους, μιλώντας πότε στα αγγλικά και πότε στα αραβικά. Για παράδειγμα, μέχρι την 18η Αυγούστου 2011, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Ινδία, Adli Sadeq, επικρότησε μια τρομοκρατική επίθεση στο Eilat που σκότωσε έξι πολίτες και τραυμάτισε 30 ως "ποιοτική επιχείρηση που θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί" παρουσιάζοντας τους δράστες ως "μάρτυρες".
Μια διαδεδομένη άποψη στη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής, είναι ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα προσπεράσουν τους Εβραίους δημογραφικά και θα απαιτήσουν ίσα δικαιώματα σε ένα ενιαίο κράτος.
Αυτός ο ευσεβής τρόπος σκέψης,  αναιρεί τη δίκαιη λύση μεταξύ των δύο κρατών (την οποία υιοθετούν δημοσίως, αλλά απορρίπτουν ιδιωτικά).
Η απόφαση του Trump να αναγνωρίσει τα Ιεροσόλυμα είναι η προειδοποίηση.
Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να επιτύχει μια διευθέτηση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Trump.
Από την άλλη, αποτελεί εξίσου μια προειδοποίηση προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, του οποίου η βασική εκλογική πελατεία θεωρεί αδιανόητο να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη.

Institute of Peace and Conflict Studies: Γιατί ο Donald Trump έχει δίκιο για την Ιερουσαλήμ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης