Τελευταία Νέα
Διεθνή

Foreign Policy: Η κίνηση Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ είναι μεγάλο στρατηγικό σχέδιο

Foreign Policy: Η κίνηση Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ είναι μεγάλο στρατηγικό σχέδιο
Όπως αναλύει το Foreign Policy η κίνηση Trump έχει μια στρατηγική.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι Παλαιστίνιοι διπλωμάτες ήταν επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump βρισκόταν σε μια πορεία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτό που ο πρόεδρος χαρακτήρισε «τελική διαπραγμάτευση» - μια διαπραγματευτική λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Όπως αναλύει το Foreign Policy η κίνηση Trump έχει μια στρατηγική.
Δίνουν ένα μεγάλο δώρο στο Ισραήλ τώρα για να μπορέσουν να τους πιέσουν αργότερα σε κάτι επώδυνο για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανώτερους παλαιστίνιους αξιωματούχους, η αισιοδοξία τους ενισχύθηκε από μια σειρά αλληλεπιδράσεων με το Trump, με αποκορύφωμα ανεξήγητη συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου.
Στη συνάντηση συμπεριελήφθη ο γιος του Trump και ο ανώτερος σύμβουλος Jared Kushner, ο Ειδικός Εκπρόσωπος για τις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις Jason Greenblatt και η Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ντίνα Πάουελ, η οποία συναντήθηκε με τρεις ανώτερους παλαιστίνιους αξιωματούχους και διπλωματικούς αξιωματούχους.
Η αμερικανική πλευρά, ωστόσο, δεν ενημέρωσε την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία ότι το Trump θα αναγνώριζε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη συνάντηση - παρόλο που ο πρόεδρος είχε επιμείνει να το πράξει στις εσωτερικές συζητήσεις πριν από μερικές ημέρες.
Η συνάντηση, η οποία επιβεβαιώθηκε από έναν υπάλληλο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ, και ανώτατο παλαιστίνιο αξιωματούχο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των σχεδίων του Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ.
Η παλαιστινιακή αντιπροσωπία ρώτησε αν η Trump θα υπογράψει το διάταγμα για την μετακόμιση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ αλλά δεν έλαβε καθαρή απάντηση.
Αντ 'αυτού, η συνάντηση επικεντρώθηκε στο σχέδιο της ειρήνης που μόλις είχε επεξεργαστεί το επιτελείο του Trump, το οποίο τώρα είναι νεκρό .
Οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί στον αραβικό κόσμο μετά την ανακοίνωση της 6ης Δεκεμβρίου του 2017 του Trump με εκατοντάδες να έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον ένα άτομο νεκρό σε διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Μετά την απόφαση του Trump ο Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι η «λύση για την ειρήνη έχει τελειώσει» και ότι ήρθε η ώρα «να εξελιχθεί ο αγώνας για ίσα δικαιώματα για όλους που ζουν στην ιστορική Παλαιστίνη».
«Όλο αυτό το θέμα δεν αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, πρόκειται για το καθεστώς της Ουάσινγκτον", δήλωσε ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος για την εξωτερική πολιτική.
 "Η Ουάσινγκτον έχει πληγεί σοβαρά ως διαμεσολαβητής και απομονώθηκε διεθνώς".
Σε έκτακτη συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή, 14 χώρες στο 15μελές συμβούλιο - κάθε χώρα εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες - αντιτάχθηκαν στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από την Η.Π.Α. ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Michael Anton δήλωσε ότι η πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ συζητήθηκαν με τους Παλαιστινίους και άλλους άραβες ηγέτες όλο το χρόνο αλλά ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Mahmoud Abbas δεν ενημερώθηκε για την τελική απόφαση μέχρι την έκκλησή του με το Trump στις 5 Δεκεμβρίου.
Το σχέδιο για την μετακίνηση της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, προέκυψε από μια συνάντηση των συμβούλων της Trump για την εθνική ασφάλεια που έλαβε χώρα στις 27 Νοεμβρίου - τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση της ομάδας των ΗΠΑ με την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία δεν ανέφεραν την επικείμενη κίνηση.
Ο Trump αναμενόταν να συμμετάσχει στη συνάντηση της 27ης Νοεμβρίου για περίπου 15 λεπτά, αλλά αντίθετα έμεινε για μια ώρα, σύμφωνα με έναν αναλυτή της Μέσης Ανατολής που ήταν εξοικειωμένος με τις συζητήσεις.
Ο Trump ήρθε με "εκπληκτικά λεπτομερείς ερωτήσεις και ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις", ανέφερε ο αναλυτής.
 "Κατέστησε σαφές ότι το status quo ήταν απαράδεκτο."
Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ εξάλειψε τις παλαιστινιακές ελπίδες ότι το Trump θα εμφανιστεί ως θιασώτης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν τη δήθεν επιθυμία του να υπάρξει "τελική συμφωνία" και τον διορισμό του Kushner του ανώτερου συμβούλου του ως απόδειξη ότι ήθελε επίτευξη συμφωνίας.

Το σχέδιο Trump

Ο Trump σόκαρε τους διπλωμάτες τον Φεβρουάριο 2017, όταν δήλωσε ότι ήταν ανοικτός στην επίτευξη λύσης για την δημιουργία  δύο κρατών.
Παρόλα αυτά, οι δηλώσεις του Trump σε ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους συνέχισαν να ενισχύουν τις ελπίδες τους ότι είχαν βρει έναν εταίρο που δίνει μάχη για την ειρήνη.
 Όπως δείχνει μια δήλωση του Λευκού Οίκου, οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2017, όταν ο Trump μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμπάς και του είπε ότι ήθελε να αλλάξει την "τελική συμφωνία" και ρώτησε αν ο Αμπάς ο παλαιστίνιος ηγέτης θα τον δεχόταν ως δίκαιο διαιτητή.
Συνεχίστηκαν οι επαφές στις 3 Μαΐου, όταν ο Trump συναντήθηκε με τον Αμπάς στην Ουάσινγκτον και δήλωσε δημόσια για μια ειρηνευτική συμφωνία ότι "θα πετύχουμε συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης".
Ακολούθησε η συνάντηση της Βηθλεέμ στις 23 Μαΐου, όταν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Trump τους είπε να προετοιμάσουν τη διαπραγματευτική ομάδα τους για να ξεκινήσουν τη διαδικασία.
Οι Παλαιστίνιοι το έκαναν και στη συνέχεια περίμεναν μια πρόσκληση από τους Αμερικανούς - κάτι που δεν ήρθε ποτέ.
Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του OHE, όταν ο Trump δήλωσε στον Αμπάς ότι θα αφιερώσει "όλα τα μέσα για να υπάρξει συμφωνία".
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος είχε τονίσει τότε ότι η αντιπροσωπεία του πιστεύει ότι οι δύο πλευρές συνέχισαν να θέτουν τις βάσεις για μια διπλωματική διαδικασία στους επόμενους μήνες.
Τον Νοέμβριο 2017, οι New York Times ανέφεραν ότι η διοίκηση Trump είχε αρχίσει να αναπτύσσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή και ότι εισήλθαν σε μια νέα φάση εφαρμογής του σχεδίου τους.
Ωστόσο, η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από το Trump πριν λίγες ημέρες, διέκοψε αυτές τις προσπάθειες στις διαδρομές τους.
Ο Ααρών Ντέιβιντ Μίλερ, αντιπρόεδρος του Κέντρου Wilson και παλαίμαχος των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό πολλούς Αμερικανούς προέδρους, δήλωσε ότι η στρατηγική του Trump θα μπορούσε ενδεχομένως να υποχρεώσει την πλευρά του Ισραήλ να προβεί σε οδυνηρές παραχωρήσεις στο μέλλον.
Ωστόσο, δήλωσε βαθιά προβληματισμένος ότι μια τέτοια στρατηγική θα μπορούσε να λειτουργήσει.
"Η πιο φιλόδοξη ερμηνεία είναι ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται, αν δώσουμε πολύ μέλι τώρα σε ένα ζήτημα που πραγματικά έχει σημασία για το Ισραήλ, θα είμαστε σε πολύ καλή θέση να δώσουμε και ξίδι στον Netanyahu σε περίπτωση που η πρωτοβουλία της ειρηνευτικής διαδικασίας ξεκινήσει.
Πώς μπορεί κάποιος Ισραηλινός πρωθυπουργός να πει όχι μετά από αυτό που έκανε το Trump;
Από την Παλαιστινιακή πλευρά, ωστόσο, αντιμετωπίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με καχυποψία.
«Αυτά τα απορριπτέα μέτρα αποτελούν μια εσκεμμένη υπονόμευση όλων των ειρηνευτικών προσπαθειών", δήλωσε ο Αμπάς μετά την ανακοίνωση του Trump.
Η απόφαση αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ, αποδεικνύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσυρθεί από το ρόλο που έπαιξαν τις τελευταίες δεκαετίες στην προσπάθεια ειρηνευτικής διαδικασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης