Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Μόνο με συνεργασία και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στα Βαλκάνια

Τσίπρας: Μόνο με συνεργασία και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στα Βαλκάνια
Στο Βελιγράδι διεξήχθη η 2 τετραμερής σύνοδος Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας
"Θα πρέπει σύντομα η ΕΕ να διορθώσει ένα μεγάλο λάθος που έχει τις ρίζες του στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε συνολικά αυτή η περιοχή των Βαλκανίων", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, από το Βελιγράδι, μετά το πέρας της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας, υπογραμμίζοντας ότι η Σερβία δεν μπορεί να είναι έξω από  την ευρωπαϊκή οικογένεια.
«Δεν μπορεί η Σερβία να είναι έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια στον βαθμό που η πλειοψηφία των πολιτών της επιθυμεί να ενταχθεί σ' αυτήν» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως μόνο μέσα από τη συνεργασία , την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λοζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ο κ. Τσίπρας  για την 4μερή συνάντηση, ανέφερε πως έχουμε πλέον ένα νέο θεσμό για την κοινή προοπτική των Βαλκανίων, με 3 χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.
Υπογράμμισε δε, πως συνεργασία των τεσσάρων χωρών και η βουλγαρική προεδρία μάς δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες, αλλά και την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων.
Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του», προσθέτοντας ότι αυτό είτε είναι εύκολο είτε δύσκολο, «είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τις τύχες των χωρών μας, των λαών μας, και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλής γειτονίας».
Ανέφερε δε, πως είναι δύσκολες οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας , που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση, ενώ εντείνονται οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας και της διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενώ συνολικά ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση.

Έτος ορόσημο το 2018

Έτος ορόσημο για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Α. Τσίπρας το 2018, λέγοντας μάλιστα  πως «είναι ένα έτος καμπής, αφού σχεδόν μετά από οχτώ χρόνια, τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα βρίσκεται έξω από προγράμματα στήριξης, θα έχει δηλαδή την οικονομική αυτοδυναμία να στηρίξει με τις δικές της δυνάμεις τις ανάγκες της».
Επίσης, κατά τον ίδιο,  έτος ορόσημο θα είναι το 2018 και για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, με τη βουλγαρική προεδρία στην ΕΕ και τη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας «θα έλεγα ότι το 2018 μπορεί να είναι ένα έτος θετικό εξελίξεων στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη ούτως ή άλλως συζητάει για το πώς θα αναβαθμίσει το θεσμικό της πλαίσιο και θα διορθώσει τις αδυναμίες της.
Τώρα, που βρίσκεται σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κρίση, ώστε να είμαστε πιο ισχυροί στο μέλλον για να αντιμετωπίσουμε και να ανταπεξέλθουμε σε άλλες κρίσεις».

Μήνυμα Τσίπρα προς Σκόπια

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι
«Ίσως το 2018 να είναι ένα έτος που θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, κάνει αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων « σταματήσει, κατά την άποψή μου, την αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αν σταματήσει μια λυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχθεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή».
Σ' αυτή την προοπτική, υπογράμμισε ότι θα είναι ο πρώτος που «θα σπεύσει να εγγυηθεί η Ελλάδα την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια αυτής της γείτονος χώρας».

Ενεργειακά

Αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας και σε θέματα ενέργειας, σημειώνοντας  ότι «ήδη έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ», «υπάρχουν και σκέψεις στο μέλλον και για άλλους αγωγούς που θα περάσουν και θα φέρουν φυσικό αέριο» και μάλιστα, «είναι όλες αυτές οι ιδέες ευπρόσδεκτες από την Τουρκία προς την Ελλάδα».
Ακόμη, όπως είπε, «προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στη δημιουργία μιας πλωτής πλατφόρμας επαναϋγροποίησης φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη», θα προχωρήσει και η κατασκευή του κάθετου άξονα, του IGB, που θα διανσυδέει τον ΤΑΡ και φυσικά τον LNG, ώστε να πάει φυσικό αέριο προς τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, «ο IGB, στον βαθμό που θα διασυνδεθεί με τους αγωγούς εκείνους που συνδέουν τη Βουλγαρία με τη Ρουμανία και τη Σερβία μπορεί να αποτελέσει ένα πρότζεκτ πάρα πολύ ουσιαστικό που θα δίνει την προοπτική της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και την προοπτική της πολύ στενής συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών μας και συνολικότερα της περιοχής».
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης σε δύο πρότζεκτ που αφορούν τη σιδηροδρομική διασύνδεση των χωρών μας, μιλώντας τόσο για το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη στην Καβάλα με τον B. Borisov, που «μπορούμε να το επεκτείνουμε στη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Β. Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, με το Μπουργκάς, το Ρούσε και από εκεί στο Βουκουρέστι, ουσιαστικά τη σιδηροδρομική διασύνδεση του Αιγαίου με τον Δούναβη», όσο και για ένα πρότζεκτ στο οποίο «θα εργαστούμε από κοινού για να βρούμε χρηματοδότηση είναι ο εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης- Βελιγραδίου».

Τι δήλωσαν Vucic – Borisov - Tudose

Τη στήριξη της Σερβίας για επιτάχυνση διαδικασιών εισόδου της χώρας στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας,  Α. Vucic,  από τους συνομιλητές του πρωθυπουργούς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά το πέρας της 2ης τετραμερούς συνόδου, στο Βελιγράδι.
Από την πλευρά του,  ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borisov, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή, αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας.
Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην ΕΕ.
Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική.
Αυτή είναι το μέλλον».
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Mihai Tudose, αναφέρθηκε στη δέσμευση των τριών χωρών – Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας-  να βοηθήσουν για την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης