Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Casus belli για τους δανειστές οποιαδήποτε οριοθέτηση των πλειστηριασμών…και το moral hazard για τις τράπεζες

Casus belli για τους δανειστές οποιαδήποτε οριοθέτηση των πλειστηριασμών…και το moral hazard για τις τράπεζες
Κατά της θέσπισης ορίων στους πλειστηριασμούς και οι τραπεζίτες
Casus belli – αιτία πολέμου – θεωρείται από τους δανειστές οποιαδήποτε αλλαγή, τροποποίηση, οριοθέτηση του πλαισίου που διέπει τους πλειστηριασμούς.
Λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων, έχουν εξεταστεί ορισμένα σενάρια όπως πλαφόν στην αξία των ακινήτων που τίθενται σε καθεστώς ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.α.
Ωστόσο πολύ καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν δέχονται οποιαδήποτε αλλαγή στο πλαίσιο που έχει οριστεί για τους πλειστηριασμούς.
Εάν υπάρξει αλλαγή στο πλαίσιο που διέπει τους πλειστηριασμούς ο κίνδυνος εκτροπής των τραπεζών είναι πολύ μεγάλος καθώς ένα μέρος της επίτευξης της στοχοθεσίας για την μείωση των NPEs και NPLs προέρχεται από τους πλειστηριασμούς.
Έμπειρο τραπεζικό στέλεχος μιλώντας στο bankingnews ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει όριο στους πλειστηριασμούς.
Γιατί;
Ένας δανειολήπτης για να συνάψει ένα δάνειο έχει χρησιμοποιήσει ως εγγύηση 3 ακίνητα π.χ. ένα 300 χιλ ένα 100 χιλ και ένα 50 χιλ. ευρώ. συνολική αξία των ακινήτων στις αρχικές αξίες 450 χιλιάδες ευρώ.
Το δάνειο έχει καταγγελθεί και βρίσκεται σε διαδικασία πλειστηριασμού, οπότε και τα 3 ακίνητα που αντιστοιχούσαν στο δάνειο πρέπει να εκπλειστηριαστούν.
Υπάρχει και ένας άλλος λόγος.
Εάν μπει όριο στους πλειστηριασμούς π.χ. 250.000 ευρώ δηλαδή κάτω από 250.000 ευρώ να μην διεξάγονται πλειστηριασμοί αυτομάτως το 50% των ακινήτων μένουν εκτός και σε μια τέτοια περίπτωση ουσιαστικά αδρανοποιείται η όλη διαδικασία εκποίησης ακινήτων.
Για τις τράπεζες μόνο δύο κανόνες υπάρχουν
1)Να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί χωρίς όρια
2)Οι τράπεζες να αποτιμήσουν το moral hazard δηλαδή τον ηθικό κίνδυνο που υπάρχει και να δράσουν εξατομικευμένα κατά περίπτωση.
Οι τράπεζες είναι αλήθεια πρέπει να προστατεύσουν την απλή οικογένεια που έχει ένα σπίτι και αδυνατεί να πληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις.
Ωστόσο οι πλειστηριασμοί όπως και πριν 10 χρόνια έτσι και τώρα πρέπει να διεξάγονται με προσοχή και μέτρο ώστε να αποτρέπονται κοινωνικές εντάσεις.
Κάθε Τετάρτη θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τις τράπεζες με στόχο στην φάση ωρίμανσης 20 με 30 χιλιάδες σπίτια να βγαίνουν προς πλειστηριασμό.
Οι τράπεζες έχουν ένα σκοπό.
Να πιέσουν, να φοβίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να προσέλθουν στις τράπεζες και να πληρώσουν.
Ήδη παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.
Εξαφανισμένοι για μήνες ή και χρόνια δανειολήπτες εμφανίστηκαν και αρχίζουν να ζητούν από τις τράπεζες κουρέματα και άλλα λύσεις.
Βέβαια οι τράπεζες σκόπιμα θα πιέσουν για όσο το δυνατό πιο σκληρές λύσεις…ειδικά όσους έχουν περιουσία.
Οι τράπεζες έχουν διαγνώσει ότι πολλοί έχουν μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία ώστε να γλιτώσουν περιουσίες.
Όμως οι τράπεζες και οι νομικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι οι μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων θα εξεταστούν κατά περίπτωση καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει δόλος.
Βέβαια εάν οι τράπεζες καταγγείλουν ένα δανειολήπτη για καταδολίευση, δεν μπορεί να προχωρήσει ο πλειστηριασμός και θα πρέπει να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Οι τράπεζες έχουν περίπου 45 με 50 χιλιάδες υποθέσεις που θεωρούν ότι έχουν με τον νόμο και τις διαδικασίες με το μέρος τους.
Οπότε πλειστηριασμοί σε 45 με 50 χιλιάδες ακίνητα είναι προ των πυλών.
Και ενώ οι τράπεζες ορθά υποστηρίζουν ότι πρέπει να κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές…ένας φόβος αναδύεται από την διαδικασία των πλειστηριασμών.
Όπως αναφέρει έμπειρος τραπεζίτης «αργά ή γρήγορα οι τράπεζες θα οδηγηθούν και στην επώδυνη διαδικασία των εξώσεων.
Θα ζήσουμε το φαινόμενο της Ισπανίας, όπου η αστυνομία έβγαζε από τα σπίτια οικογένειες και πολίτες.
Οι εξώσεις θα είναι το πιο μιαρό πρόσωπο των μνημονίων και αυτές οι τραγικές εικόνες θα τις δούμε στην Ελλάδα»

Συμπέρασμα

Πριν λίγο καιρό το bankingnews είχε παρουσιάσει μια ανάλυση για το πώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι πλειστηριασμοί και πως οι τράπεζες να μην ξεπεράσουν τα ηθικά όρια.
Οι τράπεζες έχουν δίκιο να θέλουν να προστατέψουν τους ισολογισμούς τους.
Όμως εάν βρεθούν φτωχές οικογένειες στον δρόμο λόγω εξώσεων τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λαϊκής κατακραυγής και οι τράπεζες θα κινδυνεύουν σε χάσουν μεγάλο μέρος από το δίκιο τους.
Θα ήταν εγκληματικό λάθος εάν δεν ληφθούν μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες ντροπής τύπου Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης