Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Wind ή Vodafone ο αγοραστής για τη Cyta - Καθυστερούν οι διαδικασίες για τη Forthnet

Wind ή Vodafone ο αγοραστής για τη Cyta - Καθυστερούν οι διαδικασίες για τη Forthnet
Wind ή Vodafone ο αγοραστής για τη Cyta - Καθυστερούν οι διαδικασίες για τη Forthnet
Για την ερχόμενη Τρίτη 19 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η υποβολή οικονομικών προσφορών για την Cyta Hellas μετά την ολοκλήρωση των οικονομικών και νομικών δεδομένων της εταιρείας (data room).
Ήδη για την απόκτηση της Cyta Hellas έχουν ενδιαφερθεί, η Vodafone, η Wind αλλά καιι η PCCW Global, βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom (HKT), κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ.
Οι ενδιαφερόμενοι, όπως ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δύναται να προτείνουν είτε την πλήρη ή μερική εξαγορά της Cyta, ή τη συγχώνευση που σημαίνει ανταλλαγή μετοχών με αποτίμηση της αξίας και των δύο πλευρών.
Στελέχη πάντως της τηλεπικοινωνιακής αγοράς θεωρούν ότι η εξαγορά της Cyta θα κλείσει με αγοραστή είτε τη Vodafone είτε την Wind, για την τελευταία ωστόσο να θεωρείται σημαντικότερο γεγονός η απόκτηση της θυγατρικής του κυπριακού Ομίλου.

Η καθυστέρηση στην Forthnet προκαλεί προβληματισμό

Νέος επενδυτής ακούγεται για την Forthnet, με τις διαδικασίες ωστόσο να κυλούν αργά, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περαιτέρω η χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας.  
Το νέο όνομα που ακούγεται είναι η επενδυτική εταιρεία Golden Tree που διαχειρίζεται πάνω από 26 δισ. δολ. και είναι μέτοχος στη Wind Hellas.
Εκτός από τις Wind Hellas (μέτοχο της Fοrthnet με 32,26% πριν την πρόσφατη μετατροπή σε μετοχές τμήματος του ομολογιακού που κάλυψαν πέρυσι οι τράπεζες) και την Vodafone Ελλάδος (μέτοχο με 6,51% πριν τη μετατροπή), ενδιαφέρον για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών δείχνουν η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Apollo Global Management και η PCCW Global.
Αν και η κάλυψη του ομολογιακού δανείου της Forthnet από τις τράπεζες (τότε πέρασε στον έλεγχο τους) έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, εντούτοις όπως υποστηρίζουν στελέχη του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου, δεν έγινε κάτι προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό.
Στην αγορά πάντως ως πιθανότερο σενάριο θεωρείται το πακέτο της Forthnet που προσφέρεται από τους τραπεζίτες, να αγοραστεί από Έλληνα επενδυτή, σε σύμπραξη με fund και όχι από κάποια από τις εταιρείες του κλάδου.
Το επενδυτικό σχήμα μετά την αλλαγή της διοίκησης θα διαπραγματευτεί μια γενναία αναδιάρθρωση.
Η εταιρεία «καθαρή» πλέον από τα υπέρογκα βάρη και με βελτίωση στο πακέτο των υπηρεσιών της θα καταλήξει μερικά χρόνια σε κάποιον (ή κάποιους) από τους ισχυρούς διεκδικητές της.
Oι τράπεζες πάντως βιάζονται ώστε να κλείσουν την υπόθεση μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2018.
Η Nomura αναμένεται να ενημερώσει τους υποψηφίους για την ημερομηνία κατά την οποία θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Ως εκ τούτου μέχρι το τέλος θα υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα εισέλθουν στη διαδικασία due diligence και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 να έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει το τιμόνι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.
Η καθυστέρηση στην εκκίνηση των διαδικασιών, δεν επέλυσε τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της Forthnet, η οποία με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της έχει συνολικό τραπεζικό δανεισμό 255 εκατ. ευρώ που έχει καταστεί βραχυπρόθεσμος.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης