Διεθνή

Επέκταση του πακέτου Juncker έως το 2020 και αύξηση των κονδυλίων, ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

Επέκταση του πακέτου Juncker έως το 2020 και αύξηση των κονδυλίων, ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Την επέκταση του πακέτου Juncker έως το 2020 και την αύξηση των κονδυλίων, ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Την επέκταση του επενδυτικού πακέτου Juncker μέχρι το 2020 και την αύξηση του επενδυτικού στόχου από 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα (12/12/2017) η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αρμόδιος για την Απασχόληση και την Ανταγωνιστικότητα, Jyrki Katainen, «το επενδυτικό σχέδιο έχει αποφέρει πραγματικά οφέλη σε εταιρείες σε όλη την Ευρώπη».
«Και θέλουμε να κάνουμε περισσότερα.
Ακούσαμε προσεκτικά τα σχόλια που λάβαμε για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) και κάναμε ορισμένες βελτιώσεις.
Κάνουμε τις επενδυτικές αποφάσεις του ΕΤΣΕ ακόμα πιο διαφανείς και παρέχουμε μεγαλύτερη τεχνική υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο.
Το ΕΤΣΕ έχει ήδη συμβάλει στη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας — ας διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή», δήλωσε ο Katainen.
Όπως τόνισε, το πακέτο αναμένεται να προκαλέσει επενδύσεις ύψους 251,6 δισ. ευρώ, ενώ οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ ανέρχονται σε 49,6 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση και βρίσκονται και στα 28 κράτη-μέλη.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις χώρες που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από το πακέτο Juncker.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών για την αύξηση της ευρυζωνικότητας στην επαρχία.
«Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός Ανατολής-Δύσης.
Το πακέτο Juncker διατρέχει την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Katainen, επισημαίνοντας ότι εάν συνδυαστούν τα κεφάλαια από το επενδυτικό ταμείο με τα διαρθρωτικά ταμεία, θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο οι δυνατότητές του.
Ο κανονισμός για το ΕΤΣΕ 2.0 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018, ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή στη νέα του μορφή θα έχει σημαντικές βελτιώσεις, όπως είναι η αυξημένη διαφάνεια, μεγαλύτερο ποσοστό βιώσιμων έργων, μεγαλύτερη εστίαση σε μικρά έργα και περισσότερη τεχνική υποστήριξη σε τοπικό επίπεδο.
«Όταν το ανακοινώσαμε για πρώτη φορά, το ΕΤΣΕ αντιμετωπίστηκε με κάποια δυσπιστία», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, δηλώνοντας «υπερήφανος» για το γεγονός ότι η εμπειρογνωμοσύνη του ομίλου της ΕΤΕπ «διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της Ευρώπης».
Από την πλευρά τους οι εισηγητές των σχετικής έκθεσης του Ευρωκοινβουλίου, Udo Bullmann από τους Σοσιαλδημοκράτες και Jose Manuel Fernandez από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, χαρακτήρισαν «χρήσιμο» το πακέτο Juncker, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να υπάρχει στο μέλλον μεγαλύτερη διαφάνεια και εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου.
Από την ομάδα των εισηγητών και η ευρωβουλευτής της «Ελιάς», Εύα Καϊλή χαιρέτισε τις συστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως η πρόταση για αποσύνδεση των εγγυήσεων του επενδυτικού ταμείου από τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας δεν έγινε αποδεκτή.
Τέλος, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη τόνισε την ανάγκη να επωφεληθούν στο μέλλον περισσότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που είναι η τρέχουσα κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης