Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλεξιάδης: Το κράτος χάνει ετησίως 15 δις ευρώ από λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή και διαφθορά

Αλεξιάδης: Το κράτος χάνει ετησίως 15 δις ευρώ από λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή και διαφθορά
Υπήρχαν νόμοι από το 2010 για θέματα λαθρεμπορίου αλλά δεν υπήρχαν οι υπουργικές αποφάσεις είπε ο κ.Αλεξιάδης
Την εκτίμηση πως το κράτος χάνει σε ετήσια βάση το ποσό των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το λαθρεμπόριο καπνού, καυσίμων, ποτών, από τη φοροδιαφυγή και από τη διαφθορά διατύπωσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο 24/7 ο κ.Αλεξιάδης υποστήριξε ότι όποιες φορολογίες ή δραστηριότητες έχουν μεγάλους συντελεστές, αποτελούν κίνητρο για να γίνει φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.
«Από το 2015 και μετά, η κυβέρνηση έχει βρει νόμους για τα θέματα του λαθρεμπορίου οι οποίοι είχαν ψηφιστεί από το 2010 και μετά, αλλά για τους οποίους δεν είχαν βγει υπουργικές αποφάσεις και από το 2016 και μετά γίνονται ενέργειες για να εκδοθούν.
Ειδικά για το λαθρεμπόριο καυσίμων θέλουμε να υπάρξουν τρεις βασικές προδιαγραφές.
Πρώτον, να ολοκληρωθεί το σύστημα εισροών εκροών σε όλο το σύστημα από το διυλιστήριο μέχρι το βενζινάδικο και τον πελάτη και να ξέρουμε κάθε ένας που έχει ένα καύσιμο πώς το πήρε, πότε το πήρε κλπ, να έχουμε μια πλήρη εικόνα τις διακίνησης.
Δεύτερον να μπει GPS σε όλα τα μεταφορικά μέσα καυσίμων, πλωτά, οδικά, έτσι ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε κάθε στιγμή και τρίτον να μπει σύστημα ιχνηθεσίας στα υγρά καύσιμα.
Αυτά τα τρία είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης» υποστήριξε ο κ.Αλεξιάδης
«Το λαθρεμπόριο δεν είναι κάτι που γίνεται από φτωχούς μετανάστες ή από ανθρώπους του περιθωρίου.
Γίνεται, σε μεγάλο ποσοστό, από τα λεγόμενα λευκά κολάρα, και από καταστάσεις οι οποίες είχαν ανέκαθεν διαπλοκή με το πολιτικό σύστημα» είπε ο κ.Αλεξιάδης, ο οποίος παραδέχθηκε πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
«Η κρίση έχει δώσει σε αυτό το κύκλωμα περισσότερα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά του.
Η οικονομική κρίση δεν δυσκολεύει το κύκλωμα, το ευνοεί» τόνισε ο κ.Αλεξιάδης, αναφέροντας πως την περίοδο 2013-2014 βεβαιώθηκαν 220 εκατομμύρια ευρώ στα καύσιμα και τα καπνικά προϊόντα, ενώ από την αρχή του 2015 μέχρι το Μάιο του 2017, βεβαιώθηκαν 712 εκατομμύρια ευρώ.
«Η κυβέρνηση πρέπει να δει το πώς θα ενισχύσει τις δημόσιες ελεγκτικές διαδικασίες, γιατί υπάρχει η λογική να αξιοποιηθούν οι ιδιωτικοί μηχανισμοί.
Υπάρχει η διάθεση “αντιγραφής” αυτού που κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προκειμένου να καταπολεμηθεί το ζήτημα του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής» τόνισε ο κ.Αλεξιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης