Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ηγέτες της ΕΕ προχωρούν προς την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης και την τραπεζική ένωση

Οι ηγέτες της ΕΕ προχωρούν προς την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης και την τραπεζική ένωση
Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ  θα συζητήσουν τρόπους για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανό να αποφασίσουν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, να δώσουν προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της Ευρωζώνης για να επιταχύνουν την τραπεζική ένωση και να διευρύνουν τα καθήκοντα του Ταμείου Διάσωσης, αφήνοντας πολιτικά πιο δύσκολα ζητήματα για αργότερα.
Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ που θα παραμείνουν στο μπλοκ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2019, θα συζητήσουν τρόπους για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ευρωζώνης την Παρασκευή, αρχίζοντας έξι μήνες λεπτομερών συνομιλιών από τους υπουργούς οικονομικών.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφωνούν γενικά ότι ο στόχος της βαθύτερης ολοκλήρωσης, είναι η καλύτερη προστασία των 19 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ από τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Ένας άλλος είναι η συγκέντρωση της ΕΕ γύρω από το ενιαίο νόμισμα.
Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker έχουν πολύ διαφορετική άποψη, σχετικά με τη μορφή που θα πρέπει να λάβει η μεγαλύτερη ολοκλήρωση.
Σε επιστολή προς τους ηγέτες, ο πρόεδρος της διάσκεψης κορυφής Donald Tusk προτείνει να επικεντρωθούν σε τρεις τομείς της "ευρείας σύγκλισης".
Οι δύο πρώτοι είναι η ανάπτυξη του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης (ESM) και η καθιέρωση για το ταμείο εξυγίανσης της ευρωζώνης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης - μια ιδέα που βρίσκεται στα χαρτιά από το 2013.
Χωρίς βραχυπρόθεσμη κρίση, το ζήτημα δεν είναι πλέον αμφιλεγόμενο.
Η μετατροπή του Ταμείου Διάσωσης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζεται επίσης, είπε ο Tusk.
Το νέο Ταμείο θα χειριστεί τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμερίζοντας την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει συγκρουστεί με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
Ο Tusk δήλωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ευρέως να καθορίσουν πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις η ευρωζώνη θα μπορούσε να εισάγει σταδιακά ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ασφάλισης Καταθέσεων, που θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Αλλά στο επίκεντρο της συζήτησης είναι πιο δύσκολα ζητήματα, όπως η δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, ένας υπουργός οικονομικών και η απλούστευση των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Το Παρίσι θέλει έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το Βερολίνο δεν τον θέλει.
Οι αξιωματούχοι μιλούν επίσης για ένα ταμείο για αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών, ένα πρόγραμμα ασφάλισης ανεργίας και ένα ταμείο για την υποστήριξη επενδύσεων σε κρίση.
Ο Macron θα ήθελε επίσης να δει έναν υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης, υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό του ευρώ και του ταμείου διάσωσης.
Η Γερμανία είναι σκεπτική, δεν είναι σίγουρη για τις εξουσίες που θα είχε αυτή η θέση.
Η Επιτροπή προτείνει μια τρίτη επιλογή - έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος θα είναι ανώτερος υπάλληλος της Επιτροπής και θα είναι υπεύθυνος για όλα τα χρήματα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ταμείου διάσωσης, και θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτό είναι ένα θέμα προβληματισμού για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες το βλέπουν ως ένα κίνητρο εξουσίας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Οι υπουργοί της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι η δανειοδοτική ικανότητα των 500 δισ. Ευρώ του ταμείου διάσωσης, υποστηρίζεται τελικά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους, επομένως δεν μπορεί να είναι χρήματα της ΕΕ.
Οι υπουργοί της Ευρωζώνης θέλουν επίσης να απλουστευθούν οι κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ, οι οποίοι θέτουν όρια στο κρατικό δανεισμό, και η πολιτική διακριτική ευχέρεια που διαθέτει η Επιτροπή για την αστυνόμευση τους να είναι πιο περιορισμένη.
Η Γερμανία, η Σλοβακία και άλλοι πιέζουν να εισάγουν έναν κρατικό μηχανισμό αφερεγγυότητας, ο οποίος θα ασκήσει πιέσεις στην αγορά για την άσκηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις.
Χώρες με τεράστια δημόσια χρέη, όπως η Ιταλία, είναι αντίθετες.
Η επιστολή του Tusk προς τους ηγέτες είπε ότι δεν υπάρχει ευρεία σύγκλιση σε κανένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα.
"Οι ηγέτες ενθαρρύνονται να δηλώσουν εάν συμφωνούν, να δώσουν εντολή στους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ να προχωρήσουν σε εργασίες για τα παραπάνω ζητήματα, δίδοντας προτεραιότητα σε εκείνους στους οποίους υπάρχει ο μεγαλύτερος βαθμός σύγκλισης", δήλωσε ο Tusk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης