Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha, Eurobank κερδίζουν από το ράλι στα ομόλογα – Spread κάτω από 1,5% από Πορτογαλία ακραία στρέβλωση

Alpha, Eurobank κερδίζουν από το ράλι στα ομόλογα – Spread κάτω από 1,5% από Πορτογαλία ακραία στρέβλωση
Οποιαδήποτε μικρότερη διαφορά spread κάτω από 150 μ.β. θα αποτελεί ακραία στρέβλωση και δεν θα δικαιολογείται από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος με βάση τους οίκους αξιολόγησης.
Όταν πριν 1,5 χρόνο το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρισκόταν στο 8,5% κανείς ίσως δεν θα πίστευε ότι με ένα swap δηλαδή με ένα μηχανισμό όπου η δευτερογενής αγορά ομολόγων θα αποκτούσε βάθος και θα προσέλκυε διεθνείς επενδυτές.
Με αφορμή και αιτία το swap και με υποστήριξη την σταδιακή βελτίωση της οικονομίας το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 4,30% ή διαφορά 250 μονάδες βάσης (2,5%) από το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο και διαφορά 398-400 μονάδες βάσης από την Γερμανία.
Το 2014 με βάση ορισμένα στατιστικά και αποτιμησιακά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές πιστοληπτικής διαβάθμισης προέκυπτε ότι η διαφορά spread μεταξύ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο δεν μπορούσε να είναι μικρότερη από 150 μονάδες βάσης ή 1,5%.
Την τρέχουσα περίοδο (14 Δεκεμβρίου 2017) η διαφορά ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων είναι 250 μονάδες βάσης ή 2,5% και η διαφορά spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων είναι 398-400 μονάδες βάσης με τάσεις μείωσης.

Συνολικά 4 είναι τα βασικά ερωτήματα

1)Που αποδίδεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα;
Απάντηση
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται στο γεγονός ότι η αγορά απέκτησε βάθος μέσω του swap αλλά και στην διάθεση ορισμένων επενδυτών να αγοράσουν από τώρα ομόλογα για να εκμεταλλευτούν το ράλι που θα συνεχιστεί και το 2018.
Προφανώς η βελτιούμενη εικόνα της οικονομίας έχει επιδράσει θετικά αλλά η κίνηση της αγοράς ομολόγων έχει κατά βάση ελατήριο που σχετίζεται με τον τρόπο που η αγορά λειτουργεί πλέον.
Μια ρηχή αγορά ξαφνικά απέκτησε βάθος σχεδόν 25 -26 δισεκ. που είναι τα ελεύθερα διαπραγματεύσιμα ομόλογα.

2)Ποιοι κερδίζουν από τα ελληνικά ομόλογα;
Απάντηση
Ας ξεκινήσουμε από την Ελλάδα.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 3,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα προφανώς ασήμαντο χαρτοφυλάκιο σε σχέση με το παρελθόν π.χ. το 2006 είχαν κρατικά ομόλογα 50 δισεκ.
Εάν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν 50 δισεκ. αλλά 20 δισεκ. ελληνικά κρατικά ομόλογα θα είχαν κέρδη τουλάχιστον 800 εκατ μόνο από την πτώση των αποδόσεων και την άνοδο των τιμών....
Από τα 3,6 δισεκ. π.χ. το 1,6 δισεκ. το κατέχει η Alpha bank και ακολουθεί η Eurobank ενώ σχεδόν ασήμαντα χαρτοφυλάκια έχουν Εθνική και Πειραιώς.
Άρα πρωτίστως Alpha και Eurobank εμφανίζονται να καταγράφουν τα περισσότερα κέρδη σε σχέση με άλλες τράπεζες.
Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ότι υπάρχουν ελληνικές τράπεζες ή καλύτερα ελληνική τράπεζα που πουλάει διακριτικά έντοκα γραμμάτια και αγοράζει μακροχρόνια ομόλογα κυρίως 10ετία.
Οι κινήσεις αυτές είναι βραχυπρόθεσμες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε περιθώριο.
Να σημειωθεί ότι το όριο των 3,6 δισεκ. σε κρατικά ομόλογα δεν είναι τυχαίο είναι διοικητικά καθορισμένο από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες – κακώς – δεν μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα όσο δανείζονται ELA έκτακτη παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα.

3)Ποιες είναι οι δίκαιες αξίες στα ελληνικά ομόλογα;
Απάντηση
Το ερώτημα αυτό είναι πολύ κρίσιμο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 4,33% και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι σε αυτή την φάση, το πολύ έως 15 Δεκεμβρίου να συνεχίσει και ακολούθως θα σημειωθούν και πωλήσεις.
Όμως όπως αναφέρθηκε η διαφορά 150 μονάδων βάσης πάνω από την Πορτογαλία φαίνεται να αποτελεί το μέγιστο όριο της αγοράς δηλαδή το ελληνικό 10ετές με σημερινούς όρους στο 3,30 με 3,50%.
Οποιαδήποτε μικρότερη διαφορά spread κάτω από 150 μ.β. θα αποτελεί ακραία στρέβλωση και δεν θα δικαιολογείται από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος με βάση τους οίκους αξιολόγησης.  
Πάντως όσο τοποθετούνται ξένοι για να πάρουν θέσεις ενόψει…του ράλι του 2018 μεγάλο πισογύρισμα δεν αναμένεται, κάποιες ρευστοποιήσεις ίσως υπάρξουν αλλά όχι μαζικό πισογύρισμα.

4)Γιατί δεν ακολουθεί το ξέφρενο ράλι των ομολόγων το χρηματιστήριο;
Απάντηση
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια από τις δύο αγορές…. μετοχές και ομόλογα κάνει λάθος.
Όποιος κάνει λάθος θα πρέπει υπό μορφή ελατηρίου να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα.
Εάν δεν κάνει λάθος η αγορά ομολόγων, τότε το ελληνικό χρηματιστήριο και οι μετοχές θα πρέπει να αντιδράσουν έντονα ανοδικά.
Βέβαια ρόλο στην απογοήτευση και κόπωση της αγοράς έχει καίρια διαδραματίσει το stress tests που θα ανακοινωθεί Μάιο 2018.
Τα ομόλογα έτρεξαν γιατί ξαφνικά απέκτησαν ένα ποιοτικό στοιχείο που δεν διέθεταν…το βάθος.
Το χρηματιστήριο δεν προσελκύει επενδυτές κυρίως γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις τράπεζες.
Εάν όμως η επενδυτική κοινότητα πειστεί ότι το ρέλι στα ελληνικά ομόλογα δεν είναι φούσκα, τότε είναι βέβαιο ότι αυτό το μεγάλο χάσμα ομολόγων – μετοχών θα κλείσει με ράλι στις μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης