Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Θέλουμε έναν Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα είναι Αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Γεννηματά: Θέλουμε έναν Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα είναι Αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Μαζί με το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, να δημιουργήσουμε και ένα «Ταμείο Απασχόλησης»
«Θέλουμε έναν Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα ελέγχεται άμεσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτοχρόνως θα είναι Αντιπρόεδρος της Κομισιόν», υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά στην παρέμβασή της στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Στην έναρξη της ομιλίας της αναφέρθηκε στην πρόταση του Donald Tusk τονίζοντας:
«Περιμέναμε όλοι ότι αυτή η σύνοδος θα ήταν μια ευκαιρία να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ένα βήμα μπροστά.
Ήταν ένα σοκ για μας και μας βρίσκει απέναντι, η πρόταση του κ. Tusk για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων κατανομής προσφύγων, ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ.
Αδιανόητο. Είναι κόντρα στην Ευρωπαϊκή ιδέα.
Παραβιάζει ευθέως τις Συνθήκες και μάλιστα ποιος;
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή τους.
Η αλληλεγγύη και η πειθαρχία στις κοινές αποφάσεις πρέπει να είναι ο οδηγός μας.
Να προχωρήσουμε γρήγορα στην αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνο και να διαμορφώσουμε ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.
Το κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει Ένωση.
Σε αυτό πρέπει να είμαστε απόλυτοι.
Με αυτή την έννοια με εκφράζουν απόλυτα οι δηλώσεις του αρμόδιου Έλληνα Επιτρόπου, κ. Αβραμόπουλου και του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Timmermans.
Για την πορεία την ολοκλήρωσης της Ευρώπης ήταν σαφής, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε άμεσα ένα προοδευτικό σχέδιο «ενοποίησης»,.
Η θαρραλέα τοποθέτηση του Martin Schulz για την οικοδόμηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, μπορεί να ανοίξει νέους, ελπιδοφόρους ορίζοντες.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόταση των Σοσιαλιστών και του Pierre Moscovici, να σταματήσει το EUROGROUP να είναι ένας θεσμός που δεν λογοδοτεί πουθενά.
Θέλουμε έναν Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα ελέγχεται άμεσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ταυτοχρόνως θα είναι Αντιπρόεδρος της Κομισιόν».
Από την άλλη όμως τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει, όσο συνεχίζουν οι πολιτικές λιτότητας, υπογράμμισε η κα Γεννηματά.
«Επιβάλλεται προώθηση της Κοινωνικής Ευρώπης τώρα.
Ένα πρώτο θετικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση έγινε στο Γκέτεμπορκ.
Η επόμενη κίνηση είναι ο Ευρωπαϊκός πυλώνας Κοινωνικών δικαιωμάτων να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές που θα φτάσουν άμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες.
Και μαζί με το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, να δημιουργήσουμε και ένα «Ταμείο Απασχόλησης» που θα υλοποιήσει το σχεδιασμό για την καταπολέμηση της ανεργίας».
Η Ευρώπη έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να προωθήσει το Σύμφωνο Αλληλεγγύης για την Ευρώπη, επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με μία ολοκληρωμένη πολιτική για την καταπολέμηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.
Και κλείνοντας την παρέμβασή της η κα Γεννηματά ανέφερε:
«Τέλος να επισημάνω ότι εμείς ως Σοσιαλιστές θέλουμε μια Ένωση που να εργάζεται για τον πλήρη σεβασμό των διεθνών Συνθηκών και κανόνων δικαίου.
Είτε πρόκειται για την συνθήκη της Λοζάνης, είτε για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή και την Ιερουσαλήμ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης