Διεθνή

Γιατί η Γερμανία χρωστά 185 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ιστορικούς

Γιατί η Γερμανία χρωστά 185 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σύμφωνα με τους ιστορικούς
Ένα νέο βιβλίο Γερμανών ιστορικών αποδεικνύει τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της δημοσιότητας, με το Βερολίνο σταθερά να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Όμως δύο Γερμανοί έρχονται να παρουσιάσουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την όλη επίθεση, καθώς εκτιμούν ότι το ύψος των αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία προς την Ελλάδα για τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το αναγκαστικό δάνειο, φθάνει σήμερα σε ύψος 185 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τους τον ιστορικό Karl Heinz Roth και τον ερευνητή Hartmut Rübner, οι οποίοι σε νέο βιβλίο τους («Reparation debt. Mortgages of German occupation in Greece and Europe»), υποστηρίζουν ότι η Γερμανία έχει επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις το 1% των οφειλών της.
Οι δύο συγγραφείς, μετά από έρευνες και καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι σύμμαχοι των ΗΠΑ και άλλες ισχυρές ελίτ της Δ. Γερμανίας συστηματικά αγνόησαν τις ελληνικές απαιτήσεις για τις αποζημειώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Το βιβλίο έχει παρουσιαστεί πρόσφατα και από την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, σε άρθρο με τον τίτλο «Αθήνα – Βερολίνο: Ανοιχτοί λογαριασμοί, Ανοιχτές Πληγές» («Athens – Berlin: Open Bill, Open Wounds»).
«Χωρίς αμφιβολία, όμως, η διπλωματική υπεροψία με την οποία οι Ομοσπονδιακές Αρχές της Γερμανίας απέρριψαν τα ελληνικά αιτήματα για δεκαετίες.
Όποιος δεν το πιστεύει δεν έχει παρά να εξετάσει με προσοχή το παράρτημα του βιβλίου των Rübner και Roth», αναφέρει η SZ.
Επιπρόσθετα στο βιβλίο γίνεται αναφορά στον καγκελάριο Helmut Kohl και στην «επιτυχία» του να αποφύγει το ενδεχόμενο αποπληρωμής των επανορθώσεων όταν υπήρξε ένωση των δύο Γερμανιών το 1990.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης