Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο Trump θα στραφεί με δριμύτητα εναντίον της Κίνας - Θα τη χαρακτηρίσει ως απειλή

FT: Ο Trump θα στραφεί με δριμύτητα εναντίον της Κίνας - Θα τη χαρακτηρίσει ως απειλή
Σκληραίνει η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο Πεκίνο με αφορμή το εμπόριο και το θέμα της Βόρειας Κορέας
«Πυρά» εναντίον της Κίνας για «οικονομική επιθετικότητα» αναμένεται να εξαπολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump τη Δευτέρα (18/12).
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την παρουσίαση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησής του θα στραφεί εναντίον του Πεκίνου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απογοήτευσή του, πως η σχέση του με τον Κινέζο ομόλογό του  Xi Jinping δεν στάθηκε ικανή να «κατευνάσει» την οικονομική πολιτική της Κίνας, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με αρκετές πηγές, η πολιτική εθνικής ασφάλειας του Trump θα είναι σκληρότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.
«Η στρατηγική εθνικής ασφάλειας είναι πιθανό να χαρακτηρίσει την Κίνα ως ανταγωνιστή σε κάθε τομέα.
Και όχι μόνο ως ανταγωνίστρια χώρα αλλά και ως απειλή για τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά μία πηγή στη βρετανική εφημερίδα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα στραφεί εναντίον της Κίνας κυρίως για δύο λόγους: το εμπόριο και το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.
Ο Trump το προηγούμενο διάστημα και κυρίως κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του στις ΗΠΑ την άνοιξη του 2017 είχε υιοθετήσει μια διαλλακτικότερη στάση απέναντι στο Πεκίνο, επειδή εκτιμούσε πως ο ρόλος του ήταν καθοριστικός στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας.
Έκτοτε ο Αμερικανός πρόεδρος ακολουθεί μια αυστηρότερη πολιτική προς την Κίνα, την οποία κατηγορεί για την έλλειψη προόδου αφορά στην αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την ασιατική χώρα.
Μάλιστα κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Apec στο Βιετνάμ, ξεκαθάρισε, πως δεν θα δεχτεί πλέον «χρόνιες καταχρηστικές πολιτικές στο εμπόριο» από τα ασιατικά κράτη.
Ο HR McMaster, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, υπό την υψηλή εποπτεία του οποίου εκπονήθηκε η νέα στρατηγική» δήλωσε, πως η Κίνα μαζί με τη Ρωσία είναι δύο χώρες που υπονομεύουν τη διεθνή τάξη.
Η σκληρή ρητορική απέναντι στην Κίνα σηματοδοτεί μια δύσκολη περίοδο για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις το 2018.
Σηματοδοτεί επίσης μια απόκλιση από τις προηγούμενες στρατηγικές εθνικής ασφάλειας, οι οποίες δεν ενσωμάτωναν τόσο εμπορικά και οικονομικά ζητήματα.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο για το δημοσίευμα, όπως επίσης η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.
«Η στρατηγική εθνικής ασφάλειας είναι το αρχικό όπλο για μια σειρά οικονομικών μέτρων εναντίον των Κινέζων», δήλωσε ο Michael Allen, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Bush στο Beacon Global Strategies.
Πάντως οι επικριτές της σκληρής πολιτικής εκφράζουν την ανησυχία τους ότι, εάν η Ουάσινγκτον πιέσει παρά πολύ την Κίνα, θα μπορούσε να προκληθεί ένας εμπορικός πόλεμος με καταστροφικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.
Οι ίδιοι αναφέρουν ότι, οι επισημάνσεις για οικονομική επιθετικότητα της Κίνας και ο χαρακτηρισμός της ως στρατηγικός αντίπαλος είναι δυνατό να επιφέρει αντίποινα από το Πεκίνο με αποτέλεσμα οι αμερικανικές εταιρείες να «πληρώσουν το μάρμαρο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στις μεγάλες κινεζικές τράπεζες, οι οποίες εκτιμάται πως διευκολύνουν τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές ροές προς τη Βόρεια Κορέα.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις μόνο σε μία μικρή κινεζική τράπεζα.
Ο Dennis Wilder, πρώην αναλυτής της CIA για θέματα Κίνας, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος σύμβουλος της Ασίας υπό τον  πρόεδρο George Bush τον νεότερο, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο, εάν προχωρήσει πολιτική κυρώσεων εναντίον των κινεζικών τραπεζών.
«Θα παράσχει σε εκείνους στην κινεζική ηγεσία που δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας το πρόσχημα ότι, η Ουάσινγκτον δεν είναι ειλικρινής στην επιδίωξη της να συνεργαστεί με την Κίνα για την επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε ο Wilder.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης