Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Κομισιόν προχωρά σε επίσημη έρευνα σε βάρος της Ikea για φοροδιαφυγή ύψους 1 δισ.ευρώ

tags :
FT: Η Κομισιόν προχωρά σε επίσημη έρευνα σε βάρος της Ikea  για φοροδιαφυγή ύψους 1 δισ.ευρώ
Από το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε περισσότερες από χίλιες φορολογικές συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών και πολυεθνικών εταιρειών
Επίσημη έρευνα για επιθετική φοροαποφυγή από την εταιρεία Ikea πρόκειται να ξεκινήσει η ΕΕ,  εντείνοντας την κατασταλτική  πολιτική της απέναντι στο φαινόμενο αυτό από διάσημες πολυεθνικές.   
Η Margrethe Vestager, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού της ΕΕ, θα ανακοινώσει επίσημη έρευνα σχετικά με το ολλανδικό φορολογικό καθεστώς της εταιρείας επίπλων, το οποίο φέρεται να βοήθησε την Ikea να αποφύγει περίπου 1 δισ. ευρώ στους φόρους στην ΕΕ από το 2009 έως το 2014.
Πρόκειται για στοιχεία έκθεσης, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 από την ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως γράφουν οι Financial Times.
Η σουηδική εταιρεία φέρεται να συνέστησε δύο ξεχωριστές εταιρείες σε Ολλανδία. Λουξεμβούργο και Λιχτενστάιν, μέσω των οποίων ο όμιλος μετέφερε χρήματα και κέρδη για να επωφεληθεί από ειδικά φορολογικά καθεστώτα.
Οι αρμόδιοι για τον ανταγωνισμό της ΕΕ καλούνται να διερευνήσουν,  εάν η ειδική συμφωνία της Ikea με την Ολλανδία παραβίασε τους φορολογικούς κανόνες της ΕΕ.
Από το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε περισσότερες από χίλιες φορολογικές συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών και πολυεθνικών εταιρειών.
Στις πέντε έρευνες που έχουν διενεργήσει μέχρι σήμερα, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ζητούν από τέσσερα κράτη – μέλη ανακτήσουν δισεκατομμύρια από περίπου 40 εταιρείες, όπως η Apple, η Starbucks, η Fiat και η Amazon.
Η Vestager δήλωσε τον Νοέμβριο 2017 ότι οι περισσότερες συμφωνίες προσέδωσαν μία ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση στις εν λόγω εταιρείες.
«Το έργο μας δεν έχει τελειώσει ακόμα, θα διενεργούμε έρευνες όποτε υπάρχουν ενδείξεις για χορήγηση κρατικών ενισχύσεων», σημείωσε.  
Η έρευνα για την Ikea θα είναι η πιο πρόσφατη υπόθεση κρατικών ενισχύσεων της  Vestager για τις δομές που επιτρέπουν σε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες να μειώνουν τους φόρους τους με τρόπο που οι εγχώριες και οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν δύνανται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης