Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες θα επιδιώξει την Τρίτη (19/12) ο νέος καγκελάριος Αυστρίας, Sebastian Kurz

Να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες θα επιδιώξει την Τρίτη (19/12) ο νέος καγκελάριος Αυστρίας, Sebastian Kurz
Ως απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών και ως μελλοντικός καγκελάριος, ο ίδιος είχε επισκεφθεί τις Βρυξέλλες λίγο μετά τις αυστριακές πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, των οποίων υπήρξε νικητής
Διαβεβαιώσεις για τον σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησής του που ορκίζεται αύριο, (18/12), ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Alexander van der Bellen θα δώσει την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στις συναντήσεις του με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο νέος Αυστριακός καγκελάριος Sebastian Kurz.
Υπενθυμίζεται ότι, ο νεαρός πολιτικός θα ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματός του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμματων Ελευθέρων για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Για το βράδυ της Τρίτης είναι προγραμματισμένες συναντήσεις του καγκελάριου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean –Claude Juncker και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk κατά τις οποίες σημαντικό θέμα συζήτησης θα είναι και η προετοιμασία της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Από την πλευρά του, ο Sebastian Kurz αναμένεται να αναφερθεί στην μεταβίβαση από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στην καγκελαρία των αρμοδιοτήτων για την ΕΕ, και την ως εκ τούτου διατήρηση τους από τον ίδιο, όπως συνέβαινε στη διάρκεια της έως τώρα θητείας του ως επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.
Ως απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών και ως μελλοντικός καγκελάριος, ο ίδιος είχε επισκεφθεί τις Βρυξέλλες λίγο μετά τις αυστριακές πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, των οποίων υπήρξε νικητής, και είχε διαβεβαιώσει τόσο τον Juncker  όσο και τον Tusk για την προσήλωση στην ΕΕ, την οποία, όπως τόνιζε, πρόκειται να έχει η προς σχηματισμό συγκυβέρνησή του με το Κόμμα των Ελευθέρων.
Μετά την τότε συνάντησή του με τον Juncker ο Kurz είχε δηλώσει «φιλοευρωπαίος», αποσαφηνίζοντας ταυτόχρονα ότι «την απόφαση για το πώς θα σχηματίσουμε την κυβέρνηση, θα την λάβουμε εμείς στην Αυστρία».
Ο Kurz απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο Juncker εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις ως προς μία κυβερνητική συμμετοχή του Κόμματος των Ελευθέρων, περιορίστηκε μόνον να αναφέρει πως, «όμως ο πρόεδρος της Κομισιόν μου είπε ότι είμαι ένας φιλοευρωπαίος, δεν χρειάζεται να του το διαβεβαιώσω, το γνωρίζει ούτως ή άλλως».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης