Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με την Ιερουσαλήμ

Ισραήλ: Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με την Ιερουσαλήμ
Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές όσν αφορά την Ιερουσαλήμ
Το Ισραήλ θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο αίτημα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, να αποσύρει την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Οι διπλωμάτες λένε ότι το ψήφισμα έχει την ευρεία υποστήριξη μεταξύ του 15μελούς συμβουλίου και ενώ είναι απίθανο να υιοθετηθεί, η ψηφοφορία θα απομονώσει περαιτέρω τον Trump για το θέμα.
"Πιστεύω ότι στο ψήφισμα θα ασκήσουν βέτο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Danny Danon, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, πριν από την ψηφοφορία, η οποία αναμένεται αργότερα τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.
"Καλούμε όλες τις πλευρές να έρθουν και να διαπραγματευτούν, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε.
Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι οι άμεσες διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Danon.
Το σχέδιο ψηφίσματος "επιβεβαιώνει ότι τυχόν αποφάσεις και ενέργειες που έχουν μεταβάλει τον χαρακτήρα, το καθεστώς ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιεράς Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν νομική ισχύ, είναι άκυρες και πρέπει να ακυρωθούν σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".
Το σχέδιο καλεί επίσης όλες τις χώρες να αποφύγουν τη σύσταση διπλωματικών αποστολών στην Ιερουσαλήμ.
Η Βρετανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του ψηφίσματος.
"Είναι σύμφωνο με προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε στους Βρετανούς υπουργούς κ. Matthew Rycroft.
Πριν από την ψηφοφορία ο αμερικανός ειρηνευτικός απεσταλμένος της Μέσης Ανατολής, Nickolay Mladenov ενημέρωσε το Συμβούλιο τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, για την εφαρμογή ψηφίσματος που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και ζητούσε να τερματιστεί η κατασκευή ισραηλινών οικισμών.
Ενώ η πρεσβευτής των ΗΠΑ Nikki Haley δεν δήλωσε τι θα ψηφίσει η Ουάσινγκτον, είπε μετά την ενημέρωση του Mladenov ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν πέρυσι.
Το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ ενιαίο και αδιαίρετο κεφάλαιο και θέλει όλες τις πρεσβείες να βρίσκονται εκεί.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους να βρίσκεται στον ανατολικό τομέα της πόλης, το οποίο απέσυρε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και προσαρτήθηκε, σε μία κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης