Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στις ευρωαγορές, με τη φορολογική μεταρρύθμιση Trump στο επίκεντρο

Απώλειες στις ευρωαγορές, με τη φορολογική μεταρρύθμιση Trump στο επίκεντρο
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (20/12/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ να παραμένει στο προσκήνιο, ενώ πιέσεις άσκησε η «βουτιά» της μετοχής της Steinhoff.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,68% χαμηλότερα, στις 388,37 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1,11% κι έκλεισε στις 13.069,17 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,25%, στις 7.525,22 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,56% χαμηλότερα, στις 5.352,77 μονάδες.


Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες (19/12) την αναθεωρημένη πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για τη φορολογική μεταρρύθμιση, με 227 ψήφους υπέρ και 203 κατά.
Λίγο αργότερα, το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ πήρε το «πράσινο φως» και της Γερουσίας, με 51 ψήφους υπέρ και 48 κατά.
Ωστόσο, λόγω ενός διαδικαστικού ζητήματος, το σχέδιο νόμου εστάλη πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να επαναληφθεί η ψηφοφορία στο σώμα στο σύνολο του κειμένου.
Η Βουλή θα χρειαστεί να ξαναψηφίσει αργότερα εντός της ημέρας, για να εγκρίνει το νομοσχέδιο στο σύνολό του, αφού τρία άρθρα του που αφορούσαν σε εκπαιδευτικά θέματα, διαπιστώθηκε ότι παρέβαιναν τους κανόνες για τα δημοσιονομικά και για την έγκρισή τους θα απαιτείτο ενισχυμένη πλειοψηφία (60 ψήφων), όχι απλή.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και υπογράψει το κείμενο ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην ημέρα, μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους, η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ για τις εταιρείες και τους φορολογούμενους το 2018.
Η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 35% στο 21%, αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump, έχοντας προσφέρει σημαντική στήριξη στις αμερικανικές μετοχές.
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άσκησε η μετοχή της Steinhoff International, που στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης «βούλιαξε» κατά 35%.
Η νοτιοαφρικανική εταιρεία, που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας μετά την αποκάλυψη ενός σκανδάλου για λογιστικές παρατυπίες, ανακοίνωσε χθες ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος.
Περαιτέρω πιέσεις άσκησαν τα στοιχεία για το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρωζώνη, που έδειξαν μια συρρίκνωσή του στα 30,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, από 39,2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο.
Επιπλέον, πτώση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Βρετανία τον Νοέμβριο, με τις βρετανικές επιχειρήσεις να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένες αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης της REC υποχώρησε στο 16% για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, από 24% το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν εκ νέου οι πολιτικές εξελίξεις σε Γερμανία και Βρετανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως η μεταβατική περίοδος για το Brexit δεν θα πρέπει να διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2020, ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ, Michel Barnier, παρουσίασε τις βασικές αρχές που θα διέπουν τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, οι οποίες περιλαμβάνουν την «ακεραιότητα» της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, την εφαρμογή όλων των πολιτικών της ΕΕ, τη διατήρηση του ελέγχου της εφαρμογής των κανόνων στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τη μη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Στη Γερμανία, οι αρχηγοί των CDU, CSU και SPD αλλά και των επικεφαλής των εκάστοτε κοινοβουλευτικών ομάδων συμφώνησαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα αρχίσουν στις 7 Ιανουαρίου 2018.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης